facebook pixel

ΥΠΕΣ για επαναπροσλήψεις, κόκκινους δήμους, Καλλικράτη, εκλογικό νόμο

Σημαντικές αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση ανακοίνωσε ο Νίκος Βούτσης

Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη τύπου για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Εσωτερικών, τις επιμέρους αλλαγές που σχεδιάζονται για τον Καλλικράτη και τη συνεργασία με τους θεσμούς, έδωσε ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκος Βούτσης.

Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός, το νομοσχέδιο για τις επαναπροσλήψεις θα εισαχθεί για συζήτηση στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα ενώ παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο οι 1.000 επιτυχόντες του ΑΣΕΠ το 1998 να συμπεριληφθούν στις 15.000 προσλήψεις στις οποίες φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει η κυβέρνηση.

Εξάλλου, σε αυτό το σχέδιο νόμου, συμπεριλαμβάνονται και ρυθμίσεις που αφορούν το Πειθαρχικό των υπαλλήλων.

Σύμφωνα με τον κ. Βούτση, το δεύτερο νομοσχέδιο θα αφορά στην αξιολόγηση, την επιλογή προϊσταμένων και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, που πλέον δεν θα ασκούν έλεγχο σκοπιμότητας. 

Τον ερχόμενο μήνα, όπως ο ίδιος είπε, το υπουργείο θα προχωρήσει σε δημόσια προκήρυξη θέσεων για τους νέους γενικούς γραμματείς των επτά Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, οι οποίοι θα προέρχονται από τους διευθυντές των υπηρεσιών.

Το τρίτο νομοσχέδιο θα αφορά το μεταναστευτικό. Θα συμπεριλαμβάνονται ρυθμίσεις για την απόδοση ελληνικής υπηκοότητας και θα αποσαφηνίζεται η αλλαγή αρμοδιοτήτων των εμπλεκομένων υπουργείων στα θέματα μεταναστών και προσφύγων. 

Ειδικά για τα κέντρα κράτησης, ο κ.Βούτσης είπε ότι δεν μπορούν να κλείσουν αν προηγουμένως δεν δημιουργηθούν νέες δομές, αφήνοντας  αιχμές για κατάχρηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που έχουν δοθεί για τη διαχείρισή τους.

Σύμφωνα με τον υπουργό, σε ό,τι αφορά τους λεγόμενους "κόκκινους" δήμους, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τους προϋπολογισμούς τους, δίνεται δίμηνη παράταση στο πρόγραμμα εξυγίανσης, προκειμένου να βρεθεί πραγματική λύση και όχι να επαναληφθεί το κουκούλωμα με πολιτικά κριτήρια. 

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά των δήμων, ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι θα υπάρξουν νέες συμφωνίες με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να μπορέσει να προταθεί ένα νέο πλαίσιο.

Επίσης, ο κ. Βούτσης προανήγγειλε αλλαγές στην χωροταξία των Δήμων σε σχέση με τον Καλλικράτη, αν και όπως είπε οι αλλαγές αυτές δεν περιλαμβάνονται στις προτεραιότητες του υπουργείου για το πρώτο εξάμηνο.

Σημειώνεται ότι συζητείται να δημιουργηθούν ενδεχομένως επιπλέον 10 – 12 Δήμοι, μετά από συζήτηση με την ΚΕΔΕ και τους φορείς, με βάση την αντιμετώπιση δυσλειτουργιών που έχουν παρατηρηθεί σε ορεινές και πολύ ορεινές περιοχές, αλλά και σε νησιά λόγω του μεγέθους των Δήμων που είχαν συγκροτηθεί στο πλαίσιο του Καλλικράτη.

Συνοπτικά οι αλλαγές που προανήγγειλε ο υπουργός:

  • Αύξηση αρμοδιοτήτων στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών
  • Προώθηση της κάρτας του πολίτη
  • Εύρεση τρόπων για καταπολέμηση της γραφειοκρατίας
  • Αλλαγές στα χωροταξικά των δήμων- Ίδρυση νέων δήμων σε περιοχές που το έχουν ανάγκη ( απομακρυσμένα σημεία σε βουνά ή νησιά)
  • Επιστροφή των δημοτικών αστυνομικών
  • Οι δημοτικοί υπάλληλοι που μεταφέρθηκαν σε σωφρονιστικά ιδρύματα θα παραμείνουν κανονικά στις θέσεις τους

Ο κ.Βούτσης αφού παρείχε πλήρη κάλυψη στον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γ. Κατρούγκαλο, με τον οποίο όπως είπε θα εισηγηθούν από κοινού το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση στη Βουλή, διαβεβαίωσε ότι η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τα κλιμάκια των θεσμών, ώστε να υπάρξει ένα πολύ πιο αποτελεσματικό κράτος, χωρίς περικοπές μισθών και απομείωση των εργασιακών σχέσεων.

Εναρξη της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος, προανήγγειλε ο Ν. Βούτσης

Τέλος ο υπουργός προανήγγειλε αλλαγή του εκλογικού νόμου αλλά και έναρξη της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος, στο πλαίσιο αυτής της κυβερνητικής θητείας. 

Όπως είπε, θα ληφθούν πρωτοβουλίες για το συγκεκριμένο θέμα και επανέλαβε τη δέσμευση για απλή αναλογική στον εκλογικό νόμο. "Ο νόμος θα έρθει εφ' όσον η κυβέρνηση μακροημερεύσει", είπε προσθέτοντας: "Είμαι αισιόδοξος ότι θα μακροημερεύσει".

Ο κ. Βούτσης διευκρίνισε ότι μια τέτοια πρωτοβουλία προϋποθέτει μεγάλη πλειοψηφία (πάνω από 200 βουλευτές) και ευρύτατη συναίνεση. Εκτίμησε μάλιστα ότι οι επόμενες εκλογές θα μπορούσε να διενεργηθούν με το νέο σύστημα.

Για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε ότι δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητές του, προσθέτοντας πάντως ότι εντός της τετραετίας μπορεί να ξεκινήσει μία τέτοια διαδικασία.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή