facebook pixel

Μεταφορά αποθεματικών της Περιφέρειας Αττικής στην ΤτΕ - αντιδράσεις

Στην ΤτΕ μέρος των αποθεματικών της Περιφέρειας Αττικής παρά τις έντονες αντιδράσεις

Θυελλώδης ήταν η χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, το οποίο συγκάλεσε η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, φέρνοντας εκτάκτως και με την μορφή του κατεπείγοντος τη μεταφορά αδιευκρίνιστου ποσού (από τα 350 εκατ. συνολικά του αποθεματικού ταμείου) στην Τράπεζα της Ελλάδος, ανοίγοντας ειδικό λογαριασμό.

Το θέμα είχε τεθεί στην αρχή της συνεδρίασης με τη διαδικασία του κατεπείγοντος από την Περιφερειακή Αρχή αλλά ύστερα από εντονότατες διαμαρτυρίες των περιφερειακών συμβούλων συζητήθηκε όταν ολοκληρώθηκαν τα άλλα θέματα σε μια πολύωρη, όπως εξελίχθηκε, συζήτηση.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα είχε κυκλοφορήσει η φήμη ότι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι να χρησιμοποιήσει χρήματα των ΟΤΑ για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας.

Κατά τον αντιπεριφερειάρχη Χ. Καραμάνο που ήταν ο εισηγητής της υπόθεσης εκ μέρους της περιφερειακής Αρχής η μεταφορά του εν λόγω ποσού κρίνεται συμφέρουσα καθώς το επιτόκιο είναι μεγαλύτερο (2,4% στην Τράπεζα της Ελλάδας έναντι 2% που είναι σήμερα). 

Μάλιστα όπως τόνισε, τα χρήματα θα μεταφερθούν για λίγες ημέρες στην Τράπεζα της Ελλάδας, προκειμένου στη συνέχεια να γίνει διαγωνισμός με κλειστές προσφορές μεταξύ των "συστημικών" -όπως ειπώθηκε- τραπεζών για την καλύτερη προσφορά επιτοκίου.

Κύριο επιχείρημα της περιφερειακής Αρχής και του κ. Καραμάνου ήταν ότι υπάρχουν διάσπαρτοι 99 λογαριασμοί της Περιφέρειας Αττικής στις τράπεζες, συνολικού ύψους 110 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο ταμιευτηρίου που πρέπει να αξιοποιηθούν καλύτερα. 

Ως καλύτερο τρόπο αξιοποίησης των χρημάτων αυτών προσδιόρισε τη μεταφορά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος και επικαλέστηκε σχετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 24 Μαρτίου. 

Συγχρόνως, σημείωσε ότι στις 2 Απριλίου λήγουν προθεσμιακοί λογαριασμοί, με μέσο επιτόκιο 2%, 233 εκατ. ευρώ.
 
Ο κ. Καραμάνος δεν διευκρίνισε τι ποσό (μεταξύ των 343 εκατ. ευρώ) πρόκειται ή έχει ήδη μεταφερθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, για πόσο χρονικό διάστημα, ποιο θα είναι το οικονομικό κέρδος από τη μεταφορά, για ποιο λόγο τα αποθεματικά δεν παραμένουν στους ήδη υπάρχοντες προθεσμιακούς λ/σμούς ή γιατί δεν δημιουργούνται άλλοι λογαριασμοι.

Ωστόσο οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης αντέδρασαν τόσο για την πρακτική της πλειοψηφίας όσο και για το κατεπείγον του θέματος τονίζοντας ότι επόμενο βήμα θα είναι να χρησιμοποιηθούν αυτά τα χρήματα από την κυβέρνηση για την πληρωμή μισθών ή χρεών.

Λευκό από την πλειοψηφούσα παράταξη ψήφισαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι, 'Αννα Βασιλάκη, Φλωρεντία Νικολιδάκη, Ασημάκης Μαντάς. Επίσης, λευκό ψήφισε η παράταξη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. 

Κατά της μεταφοράς των αποθεμάτων στην Τράπεζα της Ελλάδος, ψήφισε η παράταξη "Αττική" του Γιάννη Σγουρού, η "Αττική Αλλάζει Πρόσωπο" του Γιώργου Κουμουτσάκου, η "Ελληνική Αυγή", η "Λαϊκή Συσπείρωση" και η Δέσποινα Κουτσούπα από την "Αντικαπιταλιστική Ανατροπή".

Οι αιτιάσεις της αντιπολίτευσης

Η περιφερειακή σύμβουλος της "Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής" Δέσποινα Κουτσούμπα, παίρνοντας πρώτη τον λόγο, ρώτησε για τι ακριβώς ποσό μιλάμε, δεδομένου ότι η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής μιλά για μεταφορά "του μέγιστου δυνατού ποσού από τους υπάρχοντες, μη προθεσμιακούς λογαριασμούς, της Περιφέρειας Αττικής" σε λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος.
 
"Φύγανε σήμερα το μεσημέρι τα χρήματα για την Τράπεζα της Ελλάδος;" ρώτησε στη συνέχεια ο Γιάννης Σγουρός. Σημείωσε ότι το άρθρο 36 του Ν. 4320/2015, τον οποίον επικαλείται η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής και αφορά τη λήψη άμεσων μέτρων "για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την οργάνωση της Κυβέρνησης και των Κυβερνητικών οργάνων", δεν αφορά τα χρήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 
Αναφερόμενος σε ενδεχόμενες νομικές συνέπειες για τους περιφερειακούς συμβούλους που θα υπερψηφίσουν την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, σημείωσε: "Είδατε τι έγινε με μια ΔΕΚΟ που πήρανε τέτοια απόφαση και τους παραπέμψανε;". 

Και πρόσθεσε: "Εάν το Κράτος έχει ανάγκη τα χρήματα αυτά, ας το πει. Είμαστε εμείς εναντίον του Κράτους και δεν θα βάλουμε πλάτη; Αν τα έχει ανάγκη το Κράτος, να τα πάρει. Δεν θα μείνουν οι συνταξιούχοι χωρίς χρήματα. Μην πασάρετε όμως, κυρία περιφερειάρχη, την ευθύνη στο Περιφερειακό Συμβούλιο".
 
Εκ μέρους της παράταξης του κ. Κουμουτσάκου, ο περιφερειακός σύμβουλος Βασίλης Κορομάντζος υποστήριξε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν παρέχει ασφάλεια. "Ο,τι υπήρχε διαθέσιμο φαγώθηκε με το PSI. Με δεδομένο τον κίνδυνο, που είναι πρόσφατος, αναρωτιέμαι γιατί θέλετε να κατευθύνετε τα χρήματα εκεί".

Και πρόσθεσε: "Δημιουργείτε στο Σώμα αμφιβολία για τις πραγματικές σας προθέσεις. Είναι φανερό ότι κάτι άλλο συμβαίνει. Θα παρακαλούσα να αποσύρετε το θέμα. Δημιουργεί προβληματισμούς, ερωτηματικά και ευθύνες. Καλύτερα να έρθετε με εισήγηση που να λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Πρέπει να διασφαλισθούν τα χρήματα που ανήκουν στην Περιφέρεια και πουθενά αλλού". 

Ο κ. Κορομάντζος ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία.
 
Εκ μέρους της "Λαϊκής Συσπείρωσης", ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Μανουσογιαννάκης σημείωσε ότι "το γεγονός ότι δεν απαντήθηκε ακαριαία εάν έχουν ή όχι μεταφερθεί ήδη χρήματα της Περιφέρειας, είναι σοβαρό. Όλοι γνωρίζουμε τη δυσκολία που υπάρχει στην κυβέρνηση να πληρώσει". 

Και πρόσθεσε απευθυνόμενος στους περιφερειακούς συμβούλους της κ. Δούρου: "Αναρωτιέμαι, εάν αυτό είχε συμβεί σε κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν θα είχατε ήδη βγει στα κεραμίδια; Εάν χαθούν τα χρήματα, από πού θα τα διεκδικήσουμε; Δεν λέτε ευθέως ότι κινδυνεύει η Πατρίδα και πρέπει να τα δώσουμε". 

Αναφέρθηκε και αυτός στο άρθρο 36 του Ν. 4320/2015 και κατέληξε: "Αναλαμβάνετε μεγάλη ευθύνη για την απόφαση που θα ληφθεί εδώ".
 
Εκ μέρους της "Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής», η περιφερειακή σύμβουλος Δέσποινα Κουτσούμπα αναφέρθηκε και αυτή στα θέματα που έθιξαν οι προηγούμενοι και πρόσθεσε: "Νομίζω ότι έλυσα την απορία μου γιατί δεν έρχεται στο Περιφερειακό Συμβούλιο αναθεώρηση του προϋπολογισμού. 

Δεν θα κάνουμε έργα, δεν θα κάνουμε σχεδιασμό, διότι θα μείνουν τα στοιχειώδη χρήματα και τα υπόλοιπα θα βρίσκονται στην Τράπεζα της Ελλάδος. Δεν συναινώ να δοθούν τα χρήματα, διότι σήμερα πήγαν τα αποθεματικά του ΟΑΕΔ που είναι τα λεφτά των ανέργων". 

Και κατέληξε: "Στα repos δεν θα παραχθούν δουλειές. Τον Ιούνιο, η χώρα θα είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση, διότι δεν θα έχει τα αποθεματικά που υπάρχουν σήμερα".
 
"Ζητάμε το άνοιγμα ενός τραπεζικού λογαριασμού σε μια τράπεζα που δεν έχει παίξει τον ρόλο που έχουν παίξει άλλες τράπεζες" σημείωσε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, παίρνοντας τον λόγο, η οποία πρόσθεσε ότι "ο λογιαριασμός ανοίγει σε μια σοβαρή τράπεζα για να πάψει να είναι πλεόνασμα απραξίας".

Κατηγόρησε τους παριστάμενους ότι μέσω κινητών τηλεφώνων διαδίδουν τη συζήτηση που γίνεται εντός του Περιφερειακού Συμβουλίου, ενώ αναφερόμενη σε όσους πήραν τον λόγο και είπαν ότι η Περιφέρεια θέλει να δώσει τα χρήματα για να ικανοποιήσει κυβερνητικές επιταγές, είπε: "Θέλω να μου ζητήσουν συγγνώμη".

"Θα μπορούσαμε να είχαμε σταματήσει την απόφαση στην Οικονομική Επιτροπή. Αλλά επειδή έχουμε διαφορετικό ήθος, φέραμε το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο" υποστήριξε η κ. Δούρου.

Ο λόγος της κ. Δούρου προκάλεσε νέες αντιδράσεις μεταξύ των περιφερειακών συμβούλων με δευτερολογίες.

Οι αντιδράσεις μειώθηκαν όταν πήρε τον λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, ο οποίος είπε ότι "τα πράγματα είναι δύσκολα, οριακά, στην κόκκινη γραμμή", υπογραμμίζοντας ότι "ένας κόσμος με διαφορετική πολιτική προέλευση, στηρίζει αυτήν την κυβέρνηση". 

Επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή στην ΕΕ αναδύονται "νέες πολιτικές, κοινωνικές και κινηματικές προσπάθειες" και γι αυτό, όπως είπε, θα πρέπει όλοι να επιλέξουν με ποια πλευρά είναι. "Για την Αριστερά, ουδέτερη στάση δεν υπάρχει" τόνισε.

Κόντρα με Γεωργιάδη - Λοβέρδο

Ο Ανδρέας Λοβέρδος από το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών, από τον οποίο ζητά να πληροφορηθεί το συνολικό ποσό που παρείχαν φορείς του Δημοσίου και κάνει λόγο για "άτυπο εσωτερικό δανεισμό λόγω των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζει το Δημόσιο".

Από την πλευρά του ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Αδωνις Γεωργιάδης σε ανάρτησή του στο Twitter αναφέρθηκε στη Ρένα Δούρου, σημειώνοντας πως "προσπαθεί να αρπάξει όλο το αποθεματικό της Περιφέρειας Αττικής (350 εκατομμύρια) για να πληρώσουν μισθούς/συντάξεις... ντροπή".

Απαντώντας η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου σχολίασε: "Αυτοί που δεν είχαν ιδέα για τα χρήματα της περιφέρειας, τώρα καταγγέλλουν ότι θέλουμε να πληρώσουμε μνημονιακούς λογαριασμούς. Είναι αστείοι".

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή