facebook pixel

Οι κατηγορουμενοι φερονται να εμπλεκονται σε διακινηση και αποκρυψη "μαυρων χρηματικων ποσων", που φερεται συνολικα να ξεπερνουν τα 60 εκατ. ευρω.

Στο σκαμνί 32 άτομα για τα "μαύρα χρήματα" των γερμανικών υποβρυχίων

32 άτομα καλούνται να λογοδοτήσουν για διακίνηση μαύρου χρήματος, στην υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων

Στρατιωτικοί και γνωστοί επιχειρηματίες παραπέμπονται για την υπόθεση των συμβάσεων του υπουργείου Άμυνας με τη γερμανική HDW - Ferrostaal και τις αδιαφανείς πληρωμές που προκύπτει να πραγματοποιήθηκαν για την επίτευξή τους, επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου.

Με βάση το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, καλούνται να λογοδοτήσουν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, για κατηγορίες που αφορούν πράξεις δωροδοκίας, δωροληψίας, απιστίας και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, κατηγορίες που σε κάποιες περιπτώσεις, αποδίδονται σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Αντίστοιχη πρόταση είχε υποβάλει στο Συμβούλιο και ο αρμόδιος εισαγγελέας Εφετών, Ευστάθιος Βεργώνης, ο οποίος είχε ζητήσει παραπομπή ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τους 32 από τους συνολικά 37 κατηγορουμένους.

Η δικογραφία αποτελεί σκέλος της μεγάλης έρευνας της Δικαιοσύνης για τα παράνομα χρηματικά ποσά που διακινήθηκαν για εξοπλιστικά προγράμματα του Υπουργείου Άμυνας επί υπουργίας Τσοχατζόπουλου και σχηματίστηκε από την έρευνα των ανακριτών Διαφθοράς, Γ. Μαλλή και Γ. Σταυρόπουλου.

Οι κατηγορούμενοι φέρονται να εμπλέκονται σε διακίνηση και απόκρυψη "μαύρων χρηματικών ποσών", που φέρεται συνολικά να ξεπερνούν τα 60 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, τα παράνομα χρήματα για την προμήθεια των όπλων κινήθηκαν κυρίως μέσω δύο εταιρειών.

Μεταξύ των κατηγορουμένων που θα καθίσουν στο εδώλιο είναι:

 • ο εφοπλιστής Μιχαήλ Ματαντός
 • ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Αβατάγγελος
 • ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Αντώνης Κάντας
 • τα τραπεζικά στελέχη Ζαν- Κλοντ Όσβαλντ και Φάνης Λυγινός
 • ο έμπορος όπλων Παναγιώτης Ευσταθίου
 • ο νομικός Σπύρος Μεταξάς
 • οι άλλοτε στενοί συνεργάτες του Άκη Τσοχατζόπουλου, Γιάννης Μπέλτσιος και Παύλος Νικολαΐδης
 • ο πρώην επικεφαλής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, Σωτήρης Εμμανουήλ
 • ο πρώην γενικός γραμματέας Εξοπλισμών, Σπύρος Τραυλός
 • ο άλλοτε συνεργάτης του Μ. Ματαντού, Αντώνης Χάγιας
 • ο Γιώργος Νικολάου

Το βούλευμα διατάσσει την παραμονή στη φυλακή τού άλλοτε στελέχους του υπουργείου Άμυνας, Αντώνη Κάντα, ο οποίος έχει συμπληρώσει το πρώτο δωδεκάμηνο προσωρινής κράτησης. Αντίθετα, διατάσσεται η άρση της προσωρινής κράτησης του Γιάννη Μπέλτσιου, με την επιβολή χρηματικής εγγύησης 500.000 ευρώ και τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης δύο φορές τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα. 

Οι εφέτες, με το βούλευμά τους, αποδέχονται το αίτημα του Σωτήρη Εμμανουήλ για μείωση από τα 2 εκατ. ευρώ στις 500.000 ευρώ της χρηματικής εγγύησης που του έχει επιβληθεί για την αποφυλάκισή του.

Με το βούλευμά τους, οι εφέτες κρίνουν ότι δεν πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη η σύζυγος του πρώην εμπόρου όπλων Π. Ευσταθίου καθώς και οι Γ. Αγουρίδης, Πέτρος και Γιώργος Χριστοδουλίδης και Γιώργος Κάμαρης, για τους οποίους αποφαίνονται ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τη στοιχειοθέτηση των κατηγοριών που τους έχουν απαγγελθεί.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή