facebook pixel

Bloomberg για Grexit: όλα τα δυνατά σενάρια για την Ελλάδα

Bloomberg: "Μια ζοφερή θολούρα..." η επόμενη μέρα της Ελλάδας

Τα σενάρια της επόμενης ημέρας για την Ελλάδα αναλύει το πρακτορείο Bloomberg σε άρθρο του με τίτλο "Μια ζοφερή θολούρα: Πώς θα μπορούσε να συμβεί η έξοδος της Ελλάδας από το Ευρώ".

Συγκεκριμένα τα σενάρια που αναφέρει το πρακτορείο είναι:

Σενάριο Α: Η αποφυγή του Grexit

Ο Τσίπρας υποχωρεί στις απαιτήσεις των δανειστών. 

Αντιμέτωπος με τις επιλογές ή της εξόδου από τη ζώνη του ευρώ ή της εφαρμογής της λιτότητας σε αντάλλαγμα για δάνεια, ο Τσίπρας επιλέγει το ρευστό. Η ΕΚΤ διατηρεί τη στήριξή της στο οικονομικό σύστημα. 

Ενώ η βοήθεια ρέει, οι ημέρες της κυβέρνησης είναι μετρημένες καθώς οι περισσότεροι  υποστηρικτές της προχωρούν σε ανταρσία. 

Ένας νέος συνασπισμός σχηματίζεται και με τη στήριξη από φιλοευρωπαϊκά κόμματα της αντιπολίτευσης ο Τσίπρας παραμένει στην εξουσία ή διεξάγονται εκλογές.

Η παρουσία της Ελλάδας στο ευρώ τελικά διασφαλίζεται καθώς τα νέα δάνεια χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και τα ταμεία της χώρας αποκαθίστανται. 

Σενάριο Β: Hotel California

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης έχει πει ότι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ είναι σαν το στίχο των Eagles στο τραγούδι του 1976 "Hotel California": "You can check out any time you like, but you can never leave". 

Αυτή η αλληλουχία γεγονότων μπορεί να εξελιχθεί ο Τσίπρας αποτύχει να βρει μία συμβιβαστική λύση με τους εταίρους, από τη γερμανική κυβέρνηση μέχρι τις συνιστώσες του κόμμα του, ΣΥΡΙΖΑ. 

Τα δάνεια, η μόνη πηγή χρηματοδότησης της Ελλάδας, παραμένουν σε τέλμα. Με τους Ευρωπαίους ηγέτες απρόθυμους για προσέγγιση, η ΕΚΤ διακόπτει τον ELA, την γραμμή ζωής των ελληνικών τραπεζών. Αυτό απαιτεί επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων -καθώς δεν υπάρχει αρκετό ρευστό για να ανταποκριθεί στις ανάγκες- και πιθανώς ένα κλείσιμο των τραπεζών. 

Τα δύο πιθανά αποτελέσματα που θα ακολουθήσουν το Bloomberg τα ονομάζει "τούμπα" και "check out".

Σενάριο B1: Τούμπα

Οι δραματικές συνθήκες των κεφαλαιακών ελέγχων -όρια στις αναλήψεις και τις συναλλαγές- εξαναγκάζουν τον Τσίπρα σε συμβιβασμό. 

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι Έλληνες -μεταξύ των 2/3 και 3/4 του πληθυσμού- θέλουν παραμονή στο ευρώ με "κάθε κόστος". 

Ο Τσίπρας θα επιδιώξει νέο συνασπισμό με βουλευτές φιλοευρωπαϊκών κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ένα δημοψήφισμα, εν μέσω κεφαλαιακών ελέγχων και με τις τράπεζες κλειστές, θα του δώσει ένα κίνητρο για μία αλλαγή πορείας. 

Θα σχηματιστεί μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας και η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ, αλλά χωρίς προηγουμένως αυτή η αναστάτωση να έχει προκαλέσει νέα ύφεση.

Σενάριο Β2: Check out

Με τις τράπεζες κλειστές, η πολιτική κατάσταση θα επιδεινωθεί και η κοινωνική αναταραχή θα ενταθεί, με τη Γερμανία να βρίσκεται στο στόχαστρο ως ο βασικός ανταγωνιστής της χώρας. 

Οι δημοσκοπήσεις θα αρχίσουν να τείνουν προς την διάσπαση με την ευρωζώνη. 

Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι θα δώσουν στην κυβέρνηση χώρο και χρόνο για να τυπώσει νέο νόμισμα ή IOUs για εγχώριες πληρωμές. 

Το νέο σενάριο βυθίζεται γρήγορα, αντανακλώντας τα αδύναμα χαρακτηριστικά μίας οικονομίας που το ΑΕΠ της έχει συρρικνωθεί κατά 25% από το 2008. Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης δίνουν στην Ελλάδα έαν "γλυκαντικό", ένα δάνειο σε ισχυρό νόμισμα. 

Η λογική είναι αποφευχθεί η ολική οικονομική κατάρρευση, η οποία θα δημιουργούσε ένα αποτυχημένο κράτος σε μία στρατηγική περιοχή. 

Το χρέος της Ελλάδας στους πιστωτές αναδιαρθρώνεται, με προτεραιότητα την αποπληρωμή των δανείων στο ΔΝΤ, είτε από το ταμείο κατά της κρίσης της ευρωζώνης, είτε από τους αναχωρούντες πιστωτές. Η Ελλάδα παραμένει εκτός αγορών.

Οι περισσότερες ελληνικές εταιρείες και τράπεζες χρεοκοπούν. Μερικές από τις καταθέσεις δεσμεύονται για την ανακεφαλαιοποίηση ενός θρυμματισμένου οικονομικού συστήματος. 

Η αναδιάρθρωση του χρέους το 2012 έχει ήδη διασφαλίσει ότι το κράτος δεν θα χρειαστεί να πληρώσει στην αρχική τιμή το μεγαλύτερος μέρος του δανείου στους ιδιώτες πιστωτές και την ευρωζώνη για τα επόμενα λίγα χρόνια έως ότου σταθεροποιηθεί η οικονομία. 

Το νέο νόμισμα και το ευρώ κυκλοφορούν ταυτοχρόνως. Η Ελλάδα δεν έχει αποχωρήσει επισήμως από την ευρωζώνη -η πόρτα είναι ανοιχτή για επιστροφή σε καλύτερη κατάσταση- αν και η χώρα υποφέρει σε ένα οικονομικό καθαρτήριο.

Σενάριο Γ - Καταστροφή

Η Ελλάδα αποχωρεί από το ευρώ σε μια άτακτη χρεοκοπία εν μέσω διαδηλώσεων, βαθαίνοντας την μιζέρια για τους περισσότερους ενώ η κυβέρνηση ρίχνει όλη την ευθύνη στους Γερμανούς.

Δεν δίνεται καμία βοήθεια για τη στήριξη του νέου νομίσματος και στην διατήρηση της εξυπηρέτησης των ομολόγων και του χρέους προς το ΔΝΤ. Αυτό πυροδοτεί τα ασφάλιστρα χρεοκοπίας για όλους τους πιστωτές.

Η κυβέρνηση και οι τράπεζες καταρρέουν, που σημαίνει ότι θα χρειαστούν χρόνια για να υπάρξει μια νέα κατάσταση.

Η ελληνική οικονομία βυθίζεται σε μια δεύτερη ύφεση. 

Το χτύπημα από τη μεγαλύτερη χρεοκοπία στην ιστορία του καπιταλισμού οδηγεί την Ευρώπη πίσω στην ύφεση και αυξάνει την πίεση στις ευαίσθητες χώρες του ευρώ όπως η Ιταλία.

Η αναστάτωση δημιουργεί αμφιβολίες για τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ. 

Μια νέα - και ασταθής - κυβέρνηση στρέφεται στη Ρωσία για βοήθεια δίνοντας στον Πούτιν πρόσβαση προς τη Μεσόγειο.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή