facebook pixel

Στρατιωτική επέμβαση υπό τη Σαουδική Αραβία στην Υεμένη

Επιχείρηση κατά των ανταρτών Χούτι στην Υεμένη

Πολεμική ατμόσφαιρα στην περιοχή του Κόλπου, όπου η Σαουδική Αραβία, με τη στήριξη των ΗΠΑ, εξαπέλυσε επίθεση στην Υεμένη, με αφορμή την κατάληψη της εξουσίας από τους σιίτες αντάρτες Χούτι, τους οποίους στηρίζει το Ιράν.

Ωστόσο, το Ιράν ζήτησε τον άμεσο τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης υπό την Σαουδική Αραβία, καθώς όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Fars, εκτιμά ότι η "υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ επίθεση" θα παρεμποδίσει την πολιτική επίλυση της κρίσης στη χώρα και θα περιπλέξει περαιτέρω την κατάσταση.

Οι Χούτι, από την πλευρά τους, δήλωσαν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν μόνοι τους, χωρίς την βοήθεια του συμμάχου τους Ιράν, την επιχείρηση.

Ερωτηθείς από το Reuters αν υπήρξε επικοινωνία με το Ιράν από την έναρξη των επιθέσεων ή αν οι Χούτι θα ζητήσουν στρατιωτική βοήθεια από την Τεχεράνη, ο αξιωματούχος της σιιτικής αυτής πολιτοφυλακής Μοχάμεντ αλ-Μπουχάιτι είπε: "Όχι. Ο λαός της Υεμένης είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει την επίθεση χωρίς ξένη παρέμβαση".

Η κρατική ιρανική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα από ερείπια και δεκάδες πτώματα και τραυματίες με την πληροφορία ότι "πολλοί Υεμενίτες πολίτες σκοτώθηκαν κατά την υπό τις ΗΠΑ επίθεση στην Υεμένη".

Το Ιράν αρνείται ότι παρέχει χρήματα και εκπαίδευση στους Χούτι, γεγονός που υποστηρίζουν ορισμένοι δυτικοί και Υεμενίτες αξιωματούχοι.

Την ίδια ώρα, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε σήμερα την έντονη ανησυχία του για την επιδείνωση της κατάστασης στην Υεμένη, έπειτα από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων, και κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να ενεργήσουν σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Υεμένη και να λύσουν την διένεξη μέσω διαλόγου.

Ανακατάληψη αεροδρομίου

Το πρωί της Πέμπτης, σημειώθηκαν βομβαρδισμοί εναντίον του αεροδρομίου της πρωτεύουσας Σαναά, η οποία βρίσκεται εδώ και εβδομάδες στον έλεγχο των ανταρτών.

Οι πιστές δυνάμεις στον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι ανακατέλαβαν το διεθνές αεροδρόμιο του Αντεν, από όπου αποσύρθηκαν οι δυνάμεις του σιιτικού κινήματος Χούτι, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η 39η ταξιαρχία τεθωρακισμένων, που είχε προσχωρήσει στις δυνάμεις των Χούτι αποσύρθηκε από το αεροδρόμιο, το οποίο ανακατελήφθη από τις δυνάμεις των "λαϊκών επιτροπών" (οι οποίες συνεπικουρούν τον πιστό στον Χάντι στρατό).

Η επιχείρηση ξεκίνησε γύρω στα μεσάνυκτα και επέτρεψε την "εξουδετέρωση της αντιαεροπορικής άμυνας των ανταρτών Χούτι, έπληξε την αεροπορικής βάση Αλ-Νταϊλάμι, κατέστρεψε συστοιχίες πυραύλων SΑΜ και 4 μαχητικά αεροσκάφη", μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας Spa. 

"Γενικότερος πόλεμος"

Νωρίτερα ανώτερος ηγέτης των σιιτών ανταρτών Χούτι, προειδοποίησε ότι η επιθετική δράση της Σαουδικής Αραβίας κατά της Υεμένης, θα πυροδοτήσει ένα "γενικότερο πόλεμο" στην περιοχή. 

"Υπάρχει μια επίθεση σε εξέλιξη στην Υεμένη και εμείς θα την αντιμετωπίσουμε με γενναιότητα" ανέφερε ο Μοχάμεντ αλ Μπουκχάϊτι, μέλος του πολιτικού γραφείου του κινήματος των Χούτι, μιλώντας στο αραβικό δίκτυο Αλ Ταζίρα με έδρα την Ντόχα του Κατάρ.

"Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα οδηγήσουν την περιοχή σε ένα γενικότερο πόλεμο" προειδοποίησε το στέλεχος των Χούτι.

Πανστρατιά κατά των Χούτι

Επίσης, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι η Αίγυπτος, το Μαρόκο, η Ιορδανία, το Σουδάν και το Πακιστάν είναι πρόθυμες να συμμετάσχουν στην στρατιωτική επιχείρηση κατά των σιιτών ανταρτών Χούτι στην Υεμένη.

Οι χώρες αυτές προστίθενται στις πέντε μοναρχίες του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ και Κατάρ) που επίσης ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους στην επιχείρηση.

Στήριξη από τις ΗΠΑ

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη νύκτα ότι ενεργούν σε στενό συντονισμό με τη Σαουδική Αραβία στο πλαίσιο της επιχείρησης κατά των δυνάμεων του κινήματος Χούτι προσφέροντας επιμελητειακή υποστήριξη και πληροφορίες στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

"Ο πρόεδρος (Μπαράκ) Ομπάμα έδωσε την άδεια για την παροχή επιμελητειακής βοήθειας και υποστήριξης στον τομέα των πληροφοριών στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται από το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου", δήλωσε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Μπερναντέτ Μίχαν.

"Καλούμε επιτακτικά τους Χούτι να σταματήσουν αμέσως τις αποσταθεροποιητικές στρατιωτικές τους ενέργειες και να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου. 

Η διεθνής κοινότητα απηύθυνε σαφές μήνυμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και σε άλλους διεθνείς θεσμούς ότι η βίαιη κατάληψη της Υεμένης από ένοπλη δύναμη δεν είναι αποδεκτή και ότι μία νόμιμη πολιτική μετάβαση- την οποία ο λαός της Υεμένης επιθυμεί εδώ και καιρό- δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί παρά μέσω πολιτικών διαπραγματεύσεων", πρόσθεσε η εκπρόσωπος.


Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή