facebook pixel

Σακελλαρίδης: "Βρέθηκαν σημεία σύγκλισης" μεταξύ Μέρκελ - Τσίπρα

Ικανοποίηση στην κυβέρνηση για την επίσκεψη Τσίπρα στο Βερολίνο

Θετικά αποτιμούν κυβερνητικές πηγές τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο.

"Γυρνάμε ευχαριστημένοι από το Βερολίνο γιατί, πρώτα από όλα, ο κ. Τσίπρας έθεσε μια σειρά από ζητήματα στην κ. Μέρκελ και το γερμανικό κοινό", δήλωσε στο Mega ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης. 

"Αυτά τα οποία έθεσε ο κ. Τσίπρας, απέδειξαν ότι πήγε στη Γερμανία για να θέσει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης", είπε, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός "μίλησε για την κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια, μίλησε στην ουσία για μια πολιτική η οποία δεν έχει βοηθήσει ούτε σε μακροοικονομικό επίπεδο ούτε σε κοινωνικό, μίλησε για προβλήματα που υπάρχουν στην Ελλάδα και δεν σχετίζονται με τα μνημόνια, μίλησε και για τα ζητήματα του κατοχικού δανείου και των γερμανικών επανορθώσεων και φυσικά για το ζήτημα της διαπλοκής και της Siemens". 

Διευκρίνισε ότι μίλησαν για το περίγραμμα των μεταρρυθμίσεων και όχι για την πλήρη λίστα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: "Έγινε μια συζήτηση σε ένα επίπεδο όχι τόσο βαθύ και συγκεκριμένο γιατί δεν ήταν και αυτός ο σκοπός της συνάντησης. Δεν είναι αυτό το επίπεδο στο οποίο θα παρουσιαστούν οι μεταρρυθμίσεις".

Ερωτηθείς αν το περίγραμμα αυτό κάλυψε την καγκελάριο, ο κ. Σακελλαρίδης απάντησε ότι "βρέθηκαν σημεία σύγκλισης" και ότι "έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση γύρω από αυτά τα ζητήματα".

"Έχει αποκατασταθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ της Γερμανίδας καγκελαρίου και του Έλληνα πρωθυπουργού", επισήμανε ο κ. Σακελλαρίδης, ενώ συμπλήρωσε ότι "βρέθηκαν τα κοινά σημεία αναφοράς σε σχέση με το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας". 

Το πλαίσιο των επαφών

Συνοψίζοντας τον απολογισμό της επίσκεψης Τσίπρα στο Βερολίνο, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις, δρομολογείται άμεσα ένα πολιτικό πλαίσιο συζητήσεων που μέχρι τώρα δεν υπήρχε, ενώ θεωρείται ότι με την άμεση επικοινωνία, έγιναν πλέον κατανοητές οι θέσεις των δύο πλευρών.

Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ διήρκεσε λίγα λεπτά, σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο στη συνέχεια και για περίπου μία ώρα συζήτησαν με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών. Αμέσως μετά άρχισε το δείπνο, το οποίο διήρκεσε περίπου τέσσερις ώρες. 

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, τέθηκαν όλα τα θέματα από ελληνικής πλευράς, όπως και το θέμα του κατοχικού δανείου και των πολεμικών επανορθώσεων, στα οποία η κ. Μέρκελ επανέλαβε τη γερμανική θέση.

Οι δύο χώρες μπορεί να διατηρούν τις θέσεις του σε πολλά θέματα, ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, υπάρχει σαφής διάθεση να συνεργαστούν για τη δημιουργία κλίματος αλληλοκατανόησης και αποφυγής παρεξηγήσεων, να πέσουν δηλαδή οι τόνοι και να δημιουργηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου, δηλαδή για μια νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις.

Οι συνομιλίες κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, ευρωπαϊκά, οικονομικά, πολιτικά και διμερή. Κυβερνητικές πηγές επισήμαναν ότι ο πρωθυπουργός δεν έθεσε θέματα σχετικά με την παροχή ρευστότητας, εμμένοντας στις επίσημες δηλώσεις των δύο ηγετών. 

Προφανώς, κατά τις ίδιες πηγές, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την απόφαση του Eurogroup, της 20ης Φεβρουαρίου, ενώ υπήρξε μακρά συζήτηση για την συνεργασία σε διμερές επίπεδο.

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε πρόσκληση στην κ .Μέρκελ να επισκεφθεί την Αθήνα, η ημερομηνία της οποίας θα καθοριστεί δια της διπλωματικής οδού.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή