facebook pixel

"Tα προαπαιτουμενα ειναι τα ιδια. Tα μετρα μπορουν να αλλαξουν, εαν δεν θετουν σε κινδυνο τη βιωσιμοτητα του χρεους"

Ποιες είναι οι "κόκκινες γραμμές" του Eurogroup έναντι της Αθήνας

Πιστωτές προς Αθήνα: τα προαπαιτόυμενα είναι τα ίδια, τα μέτρα μπορούν να αλλάξουν

Με την κυβέρνηση να συντάσσει νυχθημερόν τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα υποβληθούν προς αξιολόγηση και έγκριση στο Eurogroup και τους θεσμούς, προκειμένου να ανοίξουν οι κρουνοί της χρηματοδότησης, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποκάλυψαν στο Reuters τα όρια ανοχής των Βρυξελλών στις απαιτήσεις τους από την Αθήνα.

Η κυβέρνηση της Ελλάδας θα δυσκολευτεί να αποφύγει την προώθηση αποκρατικοποιήσεων και τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος λόγω των δημοσιονομικών συνεπειών που θα συνεπαγόταν κάτι τέτοιο, ανέφεραν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισημαίνοντας ότι "η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ολοκλήρωσε τα προαπαιτούμενα που χρειάζονταν για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης. Τίποτε δεν έχει αλλάξει, τα προαπαιτούμενα είναι τα ίδια. Αλλά τα μέτρα μπορούν να αλλάξουν, εάν δεν θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του χρέους".

Εάν οι πιστωτές της Ελλάδας συμφωνήσουν στις προτάσεις που θα κάνει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, κρίνοντας ότι επιτυγχάνουν αποτελέσματα ισοδύναμα με τα μέτρα που είχαν συμφωνηθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση, η χορήγηση οικονομικής βοήθειας θα συνεχιστεί.

Κατά τους ίδιους αξιωματούχους, το σημείο εκκίνησης των συνομιλιών με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ είναι μια μακροσκελής λίστα που είχε συμφωνηθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση: "Χρειάζεται να πείσουν τους θεσμούς ότι ορισμένα από τα μέτρα αυτά δεν πρέπει να ληφθούν — είτε πρέπει να εγκαταλειφθούν, ή πρέπει να συμπληρωθούν με άλλα".

  • Οι αποκρατικοποιήσεις θα είναι ένα από τα βασικότερα εμπόδια, διότι προβλεπόταν να εισφέρουν €4 δισεκ. μόνο στον προϋπολογισμό του 2015. Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν θέλει να εκποιήσει κι άλλη κρατική περιουσία, αν και έχει δεσμευθεί επί της αρχής πως δεν θα διακόψει διαδικασίες ιδιωτικοποίησης που έχουν ξεκινήσει ήδη.
  • Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος είναι ακόμη ένα σημείο τριβής: η ΕΕ έχει εκφράσει ανησυχίες για τους όρους των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και θέλει να συνδεθούν οι απολαβές με το μέγεθος των εισφορών. Βάσει της συμφωνίας με την προηγούμενη κυβέρνηση, επρόκειτο να συγχωνευθούν ασφαλιστικά ταμεία και φορείς. Αλλά η νέα κυβέρνηση προβάλλει σθεναρή αντίσταση, κυρίως διότι αυτό θα σήμαινε νέες περικοπές των συντάξεων για πολλούς Έλληνες.
  • Οι πιστωτές θέλουν ακόμη να αλλάξει ο τρόπος που εφαρμόζεται ο ΦΠΑ, ιδίως να απαλειφθεί ο μειωμένος συντελεστής στα νησιά και τον διπλασιασμό του φόρου προστιθέμενης αξίας που καταβάλουν τα ξενοδοχεία στο 13%. 
  • Άλλες μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν την προώθηση ενός νέου νόμου για τις πτωχεύσεις φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, νόμους περί συλλογικών απολύσεων και τρόπους διευθέτησης μισθολογικών διαφορών και εργασιακών σχέσεων και διενέξεων, καθώς και την απελευθέρωση της τιμής της ενέργειας. 
  • Επιπλέον, οι αξιωματούχοι λένε ότι ο μηχανισμός είσπραξης των φορολογικών εισφορών πρέπει να βελτιωθεί ώστε να εκτελεστεί πράγματι ο προϋπολογισμός: "Πώς τα ελληνικά δημοσιονομικά θα μπουν σε τάξη εάν δεν καταφέρουν να βελτιώσουν σημαντικά τα συστήματα είσπραξης φορολογικών εισφορών".

Τα πράγματα δυσκολεύει η χρονική πίεση για την Ελλάδα. "Έχουν μία εβδομάδα, δύο στην καλύτερη περίπτωση", για να επιτύχουν μια συμφωνία με τους θεσμούς για τις μεταρρυθμίσεις και την προώθησή τους. Ωστόσο μπορεί να υπάρξει "ευελιξία", σύμφωνα με τον ανώτερο Ευρωπαίο αξιωματούχο, καθώς, όπως εξήγησε, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί "να προχωρήσει βήμα-βήμα και να λαμβάνει χρήματα βήμα-βήμα".

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή