facebook pixel

Σεβασμο στις ευρωπαϊκες συνθηκες αλλα και στη Δημοκρατια προτεινε ο πρωθυπουργος βαζοντας στην ατζεντα Siemens και επανορθωσεις

Τσίπρας - Μέρκελ: αναζητώντας κοινό τόπο συνεννόησης

Γέφυρες από Τσίπρα, "αδέσμευτη" η Μέρκελ

Γέφυρες προκειμένου να πορευτούν από κοινού με την Γερμανίδα καγκελάριο με πολιτικό πλαίσιο, που θα οδηγήσει σε ένα κοινό τόπο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, φαίνεται να έριξε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση του με την Αγγελα Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε αδυναμία να δεσμευτεί σε κάτι και επανέλαβε ότι σημείο εκκίνησης παραμένει η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου.

Στην κοινή συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, ο Α. Τσίπρας ξεκαθάρισε τόνισε ότι δεν ήρθε στο Βερολίνο για να ζητήσει οικονομική βοήθεια, αλλά για να συζητήσει τρόπους συνεργασίας σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο, σημειώνοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσει ο ένας τον άλλο για να γεφυρωθούν οι διαφορές και να βρίσκουμε συναινέσεις και λύσεις. Είναι προτιμότερο, είπε ο κ. Τσίπρας, να μιλούμε ο ένας με τον άλλο, παρά ο ένας για τον άλλο.

Επανέλαβε τις θέσεις της κυβέρνησης ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα έχει αποτύχει, αναγνωρίζοντας την πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή, που επιτεύχθηκε και ταυτόχρονα αναδεικνύοντας όμως τις επιπτώσεις στην οικονομία και στην κοινωνία, με την ανεργία, τη διόγκωση του χρέους και την διεύρυνση των ανισοτήτων.

Ο πρωθυπουργός έθεσε ως στόχο της κοινής προσπάθειας την απομάκρυσή των στερεοτύπων σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι είναι λάθος να λέγεται ότι για όλα φταίνε οι ξένοι και όχι οι ίδιοι οι Έλληνες. Πέρα από τις συνολικές αιτίες της κρίσης, είπε, υπάρχουν σοβαρές εσωτερικές αιτίες που προκάλεσαν την κρίση και οι οποίες δεν έχουν αντιμετωπιστεί, όπως η διαφθορά, η φοροδιαφυγή κλπ.

Αυτή την ώρα το θέμα δεν είναι να γκρεμίσουμε τα όποια θετικά υπάρχουν, αλλά να αλλάξουμε το μείγμα πολιτικής, να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες και να προωθήσουμε μεταρρυθμίσεις για την φορολογική δικαιοσύνη, την διαφθορά και την φοροδιαφυγή, είπε ό πρωθυπουργός.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση μπορεί να ολοκληρώσει την προσαρμογή της οικονομίας, αλλά και να διευρύνει την κοινωνική δικαιοσύνη για να ξεπεραστεί η κρίση.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι έθεσε το θέμα του κατοχικού δανείου και των επανορθώσεων, όχι από την υλική πλευρά, αλλά από την ηθική. Επίσης τόνισε ότι ζήτησε ανάγκη συνδρομής της γερμανικής κυβέρνησης για να αποδοθεί δικαιοσύνη στην υπόθεση Siemens.

Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερωτήσεις επανέλαβε ότι δεν ήρθε στο Βερολίνο για να ζητήσει χρήματα για μισθούς και συντάξεις υπογραμμίζοντας ότι οι δυσκολίες είναι γνωστές, έρχονται από το παρελθόν και εξέφρασε την ελπίδα για μια συμφωνία, επωφελή και για τον ελληνικό λαό και για το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον και να κινηθούν στη συνέχεια οι αναγκαίες εκταμιεύσεις χρημάτων. Ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να μην υπάρξει ένας νέος διχασμός στην ευρωζώνη και για τον λόγο αυτό επισήμανε την ανάγκη να μιλούν όλοι την γλώσσα της αλήθειας.

Απαντώντας σε ερώτηση αν κυβέρνηση θα κατασχέσει γερμανικά κτίρια στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν υπάρχει κανένα μέλος κυβέρνησης που να έχει πει κάτι σχετικό και πρόσθεσε ότι ακούστηκε η ιδέα να σταματήσει η δραστηριότητα του ινστιτούτο Γκαίτε κάτι που, όπως είπε, δεν ισχύει. Υπάρχει, είπε ο κ. Τσίπρας ένα θέμα νομικής διεκδίκησης που προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο και αντιμετωπίζεται σε αυτό το πλαίσιο. Οι παρανοήσεις πολλές φορές δημιουργούν στερεότυπα που πρέπει να σπάσουν, είπε ο κ.Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας καταδίκασε σχόλια που παρομοιάζουν τη σημερινή Γερμανία με τους ναζί. Καταδίκασε σχετικό δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel, αλλά και παλαιότερη γελοιογραφία της Αυγής. Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι άδικο για την Καγκελάριο και τη σημερινή Γερμανία να υφίστανται τέτοιες επιθέσεις.

Άνγκελα Μέρκελ: "Δεν μπορώ να δεσμευτώ σε κάτι"

Η Άνγκελα Μέρκελ από την πλευρά της έλαβε αποστάσεις από το πρόβλημα ρευστότητας της Ελλάδας όταν απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε: "Είμαι η Καγκελάριος της Γερμανίας και εκπροσωπώ ένα κράτος μέλος μεταξύ των 19 που αποφασίζουν για την παροχή ρευστότητας" και πρόσθεσε ότι βεβαίως θα ανταλλάξει απόψεις για όλα τα θέματα με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά η διαδικασία είναι διαφορετική και τις αποφάσεις λαμβάνουν όλα τα μέλη της Ευρωζώνης. 

"Δεν μπορώ να δεσμευτώ σε κάτι", επισήμανε και επανέλαβε ότι σημείο εκκίνησης παραμένει η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου. Διευκρίνισε δε ότι απόψε δεν θα πρέπει να αναμένονται συγκεκριμένα αποτελέσματα. 

Αναφερόμενη στο ζήτημα της διεκδίκησης πολεμικών επανορθώσεων, η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι το θέμα "από νομική και πολιτική πλευρά έχει κλείσει" και αναφέρθηκε στις δηλώσεις που είχε κάνει ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ, κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα. "Έχουμε επίγνωση των φρικαλεοτήτων που υπέστη ο ελληνικός λαός", σημείωσε και παραδέχθηκε ότι αυτή η οδύνη δεν είναι τόσο γνωστή στην Γερμανία όσο θα όφειλε. Για αυτό συστήθηκε το Ταμείο για το Μέλλον, ανέφερε. "Καθήκον της Γερμανίας είναι να διατηρήσει νωπές τις μνήμες", συμπλήρωσε.

Ερωτώμενη σχετικά με το εξώφυλλο του περιοδικού Der Spiegel που παρουσιάζει την Καγκελάριο μαζί με Ναζί στην Ακρόπολη, επανέλαβε ότι "έχουμε μεγάλο καθήκον να υπάρχει συνεργασία βασισμένη στην εμπιστοσύνη", ενώ αναφερόμενη στον ρόλο της Γερμανίας στην Ευρώπη, δήλωσε:

"Είμαστε η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη, αλλά αυτό δεν λέει πολλά. Είμαστε όλοι ισότιμοι. Αυτό αποτελεί και στην συνοχή και την ειρηνική συνύπαρξή μας. Συμφέρον μας είναι να έχουμε καλές σχέσεις όχι μόνο με τους γείτονες, αλλά με όλους στην Ευρώπη. Η Ευρώπη δεν είναι η κάθε χώρα ξεχωριστά. Πρέπει να ισχύει το πνεύμα όπου έχουμε επίγνωση του παρελθόντος αλλά με τα μάτια στραμμένα στο μέλλον. Αυτή η ΕΕ πολύ σημαντική υπόθεση και πρέπει να την εξελίξουμε και στο μέλλον". 

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο σύστασης επενδυτικής Τράπεζας στην Ελλάδα, η Άνγκελα Μέρκελ υπενθύμισε ότι και στο παρελθόν έχει γίνει αυτή η συζήτηση και με προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά διευκρίνισε ότι η σημερινή συνάντηση είναι μόνο μια αρχή, χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις. "Όπου η Ελλάδα επιθυμεί στήριξη, εμείς θα στηρίξουμε", τόνισε.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή