facebook pixel

"Δεν υπαρχει προβλημα βραχυχρονιας ρευστοτητας, οι τραπεζικες καταθεσεις στην Ελλαδα ειναι εγγυημενες"

Τσίπρας: Στόχος μας είναι να κερδίσουμε τα χαμένα χρόνια

Ικανοποίηση Τσίπρα στις Βρυξέλλες: δεν υπάρχει πρόβλημα βραχυχρόνιας ρευστότητας

Εμφανώς ικανοποιημένος για το αποτέλεσμα της πολυμερούς συνάντησης εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καθώς όπως είπε προστατεύτηκε η συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και αποδείχθηκε εκ των πραγμάτων ότι ήταν απαραίτητη η πολιτική διαπραγμάτευση με τους εταίρους.

Μιλώντας μετά το πέρας της συνόδου κορυφής της ΕΕ, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι πλέον έχουν οι πάντες την ίδια ανάγνωση των συμφωνηθέντων και ότι ουδείς θέτει είτε θέμα πέμπτης αξιολόγησης είτε εφαρμογής υφεσιακών μέτρων.

Οι ελληνικές αρχές θα καθορίζουν την κυβερνητική πολιτική στην Ελλάδα τόνισε ο πρωθυπουργός, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "διαπραγματευόμαστε αλλά κυβερνάμε, συζητάμε αλλά νομοθετούμε".

"Στόχος μας είναι να κερδίσουμε τα χαμένα χρόνια", προσέθεσε ο κ. Τσίπρας και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι επιβεβαιώθηκε πως στην Ελλάδα υπάρχει ανθρωπιστική κρίση που άφησε πληγές και πρέπει να κλείσουν.

Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε, επίσης, τη δήλωση τού προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τη διάθεση 2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.
Μέσα στο δύσκολο πεδίο που λέγεται ΕΕ υπάρχουν περιθώρια διαπραγματεύσεων, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολιτικές δυσχέρειες δήλωσε ακόμη ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι το κρίσιμο ζήτημα είναι πλέον η εφαρμογή των αποφάσεων.

Σε ό,τι αφορά τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα υποβληθούν στις Βρυξέλλες, ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτό θα συμβεί το συντομότερο δυνατό. Εκ του αποτελέσματος απεδείχθη ότι δεν ήταν μονομερής ενέργεια να νομοθετεί το ελληνικό κοινοβούλιο. Είμαστε μια κυβέρνηση που μέσα σε 55 ημέρες έχει προλάβει και να διαπραγματευθεί και να προωθήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις είπε ο κ. Τσίπρας. Υπογράμμισε ότι η πίεση της διαπραγμάτευσης δεν έχει χαλαρώσει τα δημοκρατικά μας αντανακλαστικά ούτε την ικανότητά μας να κυβερνήσουμε.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα πάψουν να πληρώνουν το λογαριασμό οι συνήθεις ύποπτοι, σημειώνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις θα μεταφέρουν το κόστος σε αυτούς που τα χρόνια της μεγάλης κρίσης δεν είχαν πληρώσει το μερτικό τους. Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με τα μεγάλα συμφέροντα, είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, ότι "δεν υπάρχει πρόβλημα βραχυχρόνιας ρευστότητας", ότι οι τραπεζικές καταθέσεις στην Ελλάδα είναι εγγυημένες, και κάλεσε τους πάντες "να μην ακούνε τις Κασσάνδρες". 

Είπε, ακόμη, ότι η ”λίστα Λαγκάρντ” δεν αξιοποιήθηκε κατά το παρελθόν "γιατί οι προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν δέσμιες οικονομικών συμφερόντων" και τόνισε ότι "εμείς πείσαμε τους εταίρους ότι δεν είμαστε το ίδιο".

Επίσης, ο κ. Τσίπρας κάλυψε, τον υπουργό Οικονομίας Γιάνη Βαρουφάκη, λέγοντας ότι υπάρχει σαφώς προσπάθεια αποδόμησής του, ενώ σημείωσε ότι παρά τις έντονες διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, δεν τίθεται θέμα καταπάτησης των δημοκρατικών αρχών στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος στο κλίμα των διαβουλεύσεων, χθες και σήμερα στις Βρυξέλες, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως συμφώνησε με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ ότι "είναι καλύτερο να συζητάμε μεταξύ μας παρά να συζητάνε οι άλλοι για μας".

Τέλος, υπογράμμισε ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Για την παρουσία του κ. Ντράγκι στη μίνι σύνοδο είπε ότι συμμετείχε συμβουλευτικά στη χθεσινή συζήτηση αλλά δεν είναι πολιτικός και δεν μπορούσε να δώσει υποσχέσεις πέραν της σαφέστατης διαδικασίας για τις κινήσεις της ΕΚΤ για να αποκατασταθεί το κλίμα βεβαιότητας και εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν με μηχανορραφίες, αλλά όταν χάνουν τη στήριξη του ελληνικού λαού. Και εμείς την έχουμε αυτή τη στήριξη με το παραπάνω, άρα θα πάμε μακριά δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή