facebook pixel

Φορτσάκης: Κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα για χουντική πρακτική

Ο Φορτσάκης επιτίθεται στους πρυτάνεις και στον Τσίπρα

Οξύτατη επίθεση κατά του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των πρυτανικών αρχών του πανεπιστημίου Αθηνών, εξαπέλυσε ο βουλευτής της ΝΔ, Θεόδωρος Φορτσάκης.

Μεταξύ άλλων χαρακτήρισε... χουντική πρακτική και βεβήλωση του βήματος της Αίθουσας Τελετών, την πρόσκληση που απηύθυναν οι αρχές του πανεπιστημίου στον Πρωθυπουργό, να είναι ο κεντρικός ομιλητής στην πανηγυρική τελετή που θα πραγματοποιηθεί την 25η Μαρτίου στο πανεπιστήμιο.

Η ανακοίνωση του βουλευτή της ΝΔ έχει ως εξής:

"Με θλίψη παρακολουθούμε το κατάντημα του μεγαλύτερου πανεπιστημίου της χώρας, του εμβληματικού Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Οι πρυτανικές αρχές, αφού επί τετραήμερο, κατά παράβαση των καθηκόντων τους, αδιαφόρησαν για την κατάληψη της Νομικής Σχολής και ανέχθηκαν την καταστροφική παρουσία των παρανόμων καταληψιών μέχρι να αποφασίσουν οι ίδιοι να αποχωρήσουν, τώρα, κατά παράβαση της μεγάλης παράδοσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά και κάθε πανεπιστημιακής δεοντολογίας, προσκάλεσαν ως ομιλητή για την πανηγυρική τελετή της 25ης Μαρτίου στη Μεγάλη Αίθουσα τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα".

Και προσθέτει: "Στη σημαντική αυτή τελετή πάντοτε καλείται ο Πρόεδρος της ∆ημοκρατίας, ως το ανώτατο εθνικό και θεσμικό σύμβολο, ενώ ο πανηγυρικός εκφωνείται από αναγνωρισμένο καθηγητή, ιστορικό, ο οποίος τώρα παραμερίστηκε, παρότι του είχε αρχικά ανατεθεί να ομιλήσει. 

Μόνον επί Χούντας είχε ο δικτάτορας βεβηλώσει το βήμα της Αίθουσας Τελετών.

Η υποβάθμιση του πανεπιστημίου σε βήμα πολιτικής εξυπηρέτησης οδηγεί μοιραία στην περαιτέρω απαξίωσή του. Ας μην επιτρέψουν οι πρυτανικές αρχές στη μικροπολιτική σκοπιμότητα να εξανεμίσει ό,τι έχει απομείνει από την αξιοπρέπειά τους. 

Εκτός και αν αποφάσισαν να συνοδεύσουν στην συνέχεια τον κ. Πρωθυπουργό στην πλατεία Συντάγματος και σύρουν μαζί του τον χορό με τις μουσικές του κ. υπουργού Εθνικής Άμυνας...".

Μάλιστα και σήμερα ο τέως πρύτανης του ΕΚΠΑ, σε συνέντευξή του στο ρ/σ Βήμα FM, υπογράμμισε πως ο ίδιος από τη θέση που κατείχε στο παρελθόν δεν θα καλούσε "με κανέναν τρόπο" τον Αντώνη Σαμαρά να μιλήσει για την 25η Μαρτίου. 

"Ούτε το επέτρεψα ποτέ, ούτε θα το επέτρεπα. Ούτε το επέτρεψε κανείς προηγούμενος ούτε για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ούτε για κανέναν μεγάλο πολιτικό. Μόνο στην εποχή της χούντας βεβηλώθηκε η μεγάλη αίθουσα από παρουσία πολιτικού, ο οποίος εκφωνούσε πολιτικούς λόγους, στο χώρο του πανεπιστημίου. 

Ο πρωθυπουργός που εξελέγη με την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, μπορεί να εκφωνεί τους λόγους του στη Βουλή, στην κυβέρνηση, στις τηλεοράσεις και στα ραδιόφωνα, όχι όμως στα πανεπιστήμια. 

Δεν είναι καθηγητής πανεπιστημίου. Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει με θέμα, δεν θα απευθύνει χαιρετισμό καν. Η ομιλία, λοιπόν, του πρωθυπουργού με θέμα, δεν έχει καμία θέση στο πανεπιστήμιο".

ΕΚΠΑ: Λύπη και απορία

"Oι Πρυτανικές Αρχές εκφράζουν τη λύπη και την απορία τους για τη δήλωση του κ. Θ. Φορτσάκη, με την οποία παρομοιάζεται το δημοκρατικό πολίτευμα στη χώρα μας με τη χούντα του παρελθόντος", σημειώνεται σε ανακοίνωση των πρυτανικών αρχών και προστίθεται ότι "στη Μεταπολιτευτική περίοδο στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει επανειλημμένα προσκληθεί, παραστεί ή δώσει ομιλία η Πολιτειακή και Πολιτική ηγεσία της χώρας μας".

"Στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία για την Πατρίδα μας απαιτείται εθνική ενότητα και εξωστρέφεια. Tο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών θα συμβάλει, στο μέτρο που του αναλογεί, προς αυτή την κατεύθυνση. Στην προσπάθεια αυτή αναμένει αντίστοιχη στήριξη από την πανεπιστημιακή κοινότητα και όλα τα μέλη της με αυξημένο αίσθημα ευθύνης", καταλήγει η ανακοίνωση.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή