facebook pixel

Δραγασάκης: δεν τίθεται θέμα ούτε για εκλογές ούτε για δημοψήφισμα

Δραγασάκης: Το Grexit δεν αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης Τσίπρα

"Από τον περασμένο Αύγουστο δεν έχουμε πάρει δόση και πληρώνουμε και εμείς και η προηγούμενη κυβέρνηση όλες τις υποχρεώσεις στους εταίρους. Έχουμε μια οικονομία που παίρνει χρήματα για να πληρώνει δάνεια και αυτό δημιουργεί ασφυξία. Πρόβλημα ρευστότητας υπάρχει, έχουμε υποχρεώσεις που για να καλυφθούν θα πρέπει να υπάρξει καλή συνεργασία με τους εταίρους", είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

Για το κλίμα που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα, o αντιπρόεδρος έκανε λόγο για "ένα δίλημμα στην Ευρώπη, ανάμεσα στο παλιό και στο καινούριο. Αν θα υπάρξει συνέχιση της υποταγής και ανεξέλεγκτες ρήξεις ή αν θα πάμε σε κάτι άλλο, κάτι θετικό μια διαμόρφωση ενός νέου τρόπου λειτουργίας. Κλείσαμε μια συμφωνία με μεγάλη δυσκολία, αυτή όμως τη συμφωνία -όπως είπε και ο κ. Τσίπρας- την τιμούμε γιατί είναι και η βάση για να πάμε μπροστά".

Μιλώντας για τη εξαμερή συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός, το βράδυ, στις Βρυξέλλες, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα είναι θετικό το αποτέλεσμα και πως θα γίνει εξειδίκευση της συμφωνίας για να προχωρήσουν τα πράγματα.

Για το θέμα που προέκυψε με την παρέμβαση του Ντέκλαν Κοστέλο για βέτο της Κομισιόν στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, είπε χαρακτηριστικά πως "ένας τεχνικός υπάλληλος ήθελε να γίνει πρωθυπουργός της Ελλάδας". "Χαίρομαι που η Κομισιόν δεν τον κάλυψε" τόνισε ο κ. Δραγασάκης, αναφερόμενος σε δηλώσεις του Πιέρ Μοσκοβισί.

"Υπάρχουν δύο επίπεδα συνεννόησης. Το πολιτικό και το επίπεδο που συζητάμε με τα τεχνικά κλιμάκια. Αυτά θα έρχονται για να εξετάζουν τα στοιχεία, όχι για την πολιτική διαπραγμάτευση. Σέβομαι τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών, αλλά δεν δέχομαι ότι είναι καλύτεροι από τον Βαρουφάκη και τον Τσακαλώτο. Δεν είναι αυτοδίκαια καλύτερη η άποψή τους. Καταθέσαμε ένα νομοσχέδιο το οποίο όπως είπε και ο κ. Μάρδας καλύπτεται οικονομικά από την περικοπή στις προμήθειες, αυτό τους το εξηγήσαμε και δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το πρόβλημα" υποστήριξε.

Σε ότι αφορά το νομοσχέδιο των 100 δόσεων ο κ. Δραγασάκης ανέφερε πως συζητήθηκε και στο Euroworking Group: "Λάβαμε γενικά σχόλια και όχι προτάσεις. Από τη μία δεν μας δίνουν τα χρήματα, από την άλλη δεν μας αφήνουν να νομοθετήσουμε για να μαζέψουμε χρήματα".

Τόνισε πως μονομερής ενέργεια είναι το γεγονός πως η ΕΚΤ δεν ανταποκρίθηκε στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.

Όσο για την αξιολόγηση την οποία επανέφερε στο τραπέζι η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε χαρακτηριστικά: "Ας μας αφήσουν να προχωρήσουμε σε νόμους και να τους αξιολογήσουν. Δεν αφήνουν την κυβέρνηση να κυβερνήσει".

"Η κρίση κατά την άποψή μου είναι δική μας, έχει να κάνει με το ελληνικό μοντέλο και έχει βαθιές ρίζες. Το σύστημα της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο χωρίς να υπάρχει μοντέλο ανάπτυξης. Απλά το φάρμακο που μας έδωσαν είναι χειρότερο από την αρρώστια", τόνισε ενώ αναφέρθηκε και στα όσα λέγονται για ελληνογερμανική αντίθεση.

"Δεν πρόκειται για μια ελληνογερμανική αντίθεση, αλλά για μια αντίθεση ιδεών. Απέναντί μας είναι οι δυνάμεις που επιμένουν στην εφαρμογή της λιτότητας και υπάρχουν σε πολλές χώρες. Αυτό που κάνει πιο ζόρικα τα πράγματα είναι πως καταλαβαίνουν ότι αν υπάρξει θετική έκβαση στην Ελλάδα, θα ξεθαρρέψουν και άλλοι λαοί".

Στα σενάρια περί Grexit ο κ.Δραγασάκης ήταν κατηγορηματικός:

"Κάτι τέτοιο δεν είναι ούτε επιλογή της κυβέρνησης, ούτε δική μου προσωπικά. Στον ΣΥΡΙΖΑ αυτό το θέμα δεν μας απασχολεί. Ο πρωθυπουργός πηγαίνει στις Βρυξέλλες με συγκεκριμένες προτάσεις. Είμαστε έτοιμοι με βάση τη συμφωνία να συζητήσουμε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις κοστολογημένες. Μπορούμε να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι για ποιες αλλαγές και πολιτικές μπορούν να εφαρμοστούν το επόμενο διάστημα".

Για την πιθανότητα δημοψηφίσματος τόνισε πως "κάποια πράγματα είναι στο πίσω μέρος του κεφαλιού μας, όμως δεν πρέπει να βγαίνουν μπροστά. Πρέπει πάνω απΆ όλα να παράξουμε έργο. Ένας στόχος κάποιων είναι να μην κάνει η κυβέρνηση τη δουλειά της. Δεν τίθεται θέμα ούτε για εκλογές ούτε για δημοψήφισμα".

"Η Ελλάδα ήταν το πειραματόζωο, θα πρέπει να μειωθούν οι ανισότητες, αυτό είναι το όραμά μας. Δεν έχουμε μια Ευρώπη ακμάζουσα αλλά σε βαθιά κρίση, θέλουμε μια Ευρώπη που να εμπνέει τους λαούς της.

Αναλαμβάνουμε την ευθύνη και τα ρίσκα του πρωτοπόρου. Η Ελλάδα βρέθηκε στον πάτο. Με το σχέδιό μας μπορεί να ανακάμψει. Δεν είμαστε μια ρακένδυτη χώρα. Έχουμε χρέος, αλλά και άλλοι έχουν χρέος. Δεν ζητάμε αλληλεγγύη και φιλανθρωπία. Δεν θέλουμε ειδική μεταχείριση, αλλά ίση", υπογράμμισε.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή