facebook pixel

Όταν ο Τσίπρας αγανάκτησε με τη Ζωή

Στην κόψη του ξυραφιού οι σχέσεις του Τσίπρα με την πρόεδρο της Βουλής

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται, πλέον, οι σχέσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου, τόσο με την πλειοψηφία της αντιπολίτευσης όσο και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Αιτία η στάση που η πρόεδρος της Βουλής τήρησε απέναντι σε αίτημα της Χρυσής Αυγής, για διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας επί του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση, αλλά και οι συνεχείς παρεμβάσεις της σε διαδικαστικά θέματα, οι οποίες λειτούργησαν εμπρηστικά, υπονομεύοντας το κλίμα το οποίο θέλησε να διαμορφώσει με την ομιλία του ο πρωθυπουργός επί του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση, ενόψει και των κρισιμότατων επαφών σε Βρυξέλλες και Βερολίνο.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής, στελέχη προσκείμενα στον πρωθυπουργό δεν έκρυβαν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι η παρέμβαση Κωνσταντοπούλου φαίνεται πως άλλαξε το κλίμα της ευρύτατης συναίνεσης που φάνηκε να εξασφαλίζει ο Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του στη Βουλή.

Η σοβαρότατη εμπλοκή που πυροδότησε πολύωρη έκρηξη στην αίθουσα της Ολομέλειας, προέκυψε από την επιλογή της κας Κωνσταντοπούλου να σημειώσει, επικαλούμενη δικαίωμά της που προκύπτει από διάταξη του Κανονισμού της Βουλής, ότι κρίνει αναγκαία την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας επί του νομοσχεδίου. 

Η κίνησή της αυτή προκάλεσε έως  και προειδοποιήσεις από ΝΔ και ΚΚΕ ότι θα αποχωρούσαν από τη διαδικασία. Η κα Κωνσταντοπούλου καθώς εξακολουθούσε να δέχεται πυρά από όλες τις πτέρυγες για τους χειρισμούς της, έκρινε σκόπιμο να κατέλθει της έδρας και να ομιλήσει από του βήματος. 

Στην ομιλία της, αφού επιτέθηκε σφοδρότατα στους επικριτές της, υποστήριξε ότι η αρχική της θέση βρισκόταν σε πλήρη αντιστοιχία με τοποθέτηση του ίδιου του πρωθυπουργού σε πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, όταν έλεγε ουσιαστικά ότι θα έπρεπε το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου να “περάσει” από τη Βουλή με ονομαστική ψηφοφορία, προκειμένου να φανεί η θέση του καθενός βουλευτή έναντι των επιπτώσεων των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας.

Παράλληλα, η Πρόεδρος της Βουλής, με αφορμή προσπάθεια αρκετών εκ των πολιτικών της αντιπάλων να της “χρεώσουν” επιλεκτικές συμμαχίες με τη ΧΑ, τόνισε πως η προσωπική και πολιτική της διαδρομή δεν επιτρέπει σε κανένα να την ταυτίσει με το συγκεκριμένο κόμμα της άκρας δεξιάς. 

Υποστήριξε δε πως τις σε βάρος της επιθέσεις, τροφοδοτεί η ενόχληση πολλών για την πρωτοβουλία της να συστήσει Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους.

Τελικά, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛ. και ΧΑ, "παρών" δήλωσαν το Ποτάμι και το ΚΚΕ, ενώ την ώρα της ψηφοφορίας  ΝΔ και ΠΑΣΟΚ –βουλευτές των οποίων είχαν δηλώσει πως θα υπερψήφιζαν- περιορίστηκαν να συναχίσουν να εκφράζουν διαμαρτυρίες για τα προηγηθέντα και η ψήφος "τυπικώς" δεν κατεγράφη στα πρακτικά.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικώς, αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία υπέβαλε χθες η Χρυσή Αυγή διά του εκπροσώπου της, Αρτ. Ματθαιόπουλου.

Προσφάτως, με άλλη ευκαιρία, η κα Κωνσταντοπούλου είχε θέσει ζήτημα ακυρότητας αποφάσεων που λαμβάνονται στο Κοινοβούλιο, κατά την διάρκεια ονομαστικών ψηφοφοριών χωρίς να παρίστανται σε αυτές οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, εξαιτίας απαγορεύσεων από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή