facebook pixel

Αναπαντητη αφησε η Αθηνα την προταση της ελβετιδας υπουργου Οικονομικων για τακτοποιηση των εκατομμυριων ευρω που βρισκονται στις τραπεζες της Ζυριχης

Ελβετία: Η Ελλάδα αδρανεί μπροστά στη φοροδιαφυγή

Ελβετία: η Αθήνα αδρανεί, αν και της προτείναμε τρόπους τακτοποίησης των αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων

Την ώρα που η ελληνική οικονομία ασφυκτιά και η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή διαπραγμάτευση για την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους μας που θα οδηγήσει σε χαλάρωση του βρόγχου της ΕΚΤ έκπληξη προκαλεί το ρεπορτάζ της ελβετικής ραδιοτηλεόρασης με τίτλο: "Η Ελλάδα δεν φαίνεται να "εποφθαλμιά" τα εκατομμύρια της φοροδιαφυγής, τα κατατεθειμένα στην Ελβετία".

Παρά τις επείγουσες χρηματικές ανάγκες, η Αθήνα αδρανεί, επεσήμανε η ίδια εκπομπή με την δημοσιογράφο παρουσιάστρια να σημειώνει: "Αυτή η αδράνεια μας εκπλήσσει ακόμα περισσότερο, με δεδομένο ότι η Ελβετία έκανε ήδη συγκεκριμένες προτάσεις στην Ελλάδα για την τακτοποίηση και νομιμοποίηση των αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων".

Η ίδια παρέθεσε στοιχεία της γερμανικής εφημερίδας Welt am Sonntag, σύμφωνα με τα οποία τα ποσά των ελληνικών καταθέσεων φθάνουν τα 800 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ελβετικής τηλεόρασης, η τελευταία συνάντηση μεταξύ Βέρνης και Αθήνας, χρονολογείται από τις 4 Φεβρουαρίου 2014, οπότε η Ομοσπονδιακή Σύμβουλος, ομόλογη του υπουργού Οικονομικών, Eveline Widmer-Schlumpf συναντήθηκε με τον τότε υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, στον οποίο πρότεινε λύση για μια τακτοποίηση του παρελθόντος, λαμβάνοντας υπόψη την εφαρμογή, σε διεθνές επίπεδο, της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών ανάμεσα στα κράτη για τις τραπεζικές καταθέσεις.

"Παρ' όλα αυτά δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση έως σήμερα, ούτε από την προηγούμενη κυβέρνηση, ούτε και από την καινούργια", δήλωσε στην εκπομπή, η Anne Cesar, μέλος του τμήματος Επικοινωνίας, του ελβετικού υφυπουργείου για Διεθνή Οικονομικά Θέματα.

Ο προσκεκλημένος της εκπομπής Thibaut Mercier, οικονομολόγος στη γαλλική τράπεζα BNP -Paribas, στην προσπάθειά του να εξηγήσει τους λόγους της "σιωπής της Αθήνας" υποστήριξε ότι μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη μέσων αντιμετώπισης.

"Για την αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής", είπε, "απαιτείται μια μεγάλη πολιτική βούληση, αλλά και ανθρώπινα, τεχνικά και υλικά μέσα. Αυτό απαιτεί τη χρήση μεγάλων δημόσιων πόρων σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Έτσι σήμερα που το ελληνικό κράτος υποφέρει από μεγάλη έλλειψη ρευστότητας, είναι αδύνατο ή πολύ δύσκολο, να εφαρμόσει ένα σχέδιο μεγάλης κλίμακας για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής".

Η Αθήνα επομένως, σχολιάζει η δημοσιογράφος, "θα μπορέσει να ασχοληθεί με τη φοροδιαφυγή, όταν αποκτήσει τα μέσα, εκτός εάν ισχύει η θέση των ερευνητών του Πανεπιστημίου του Σικάγου στα τέλη του 2012, σύμφωνα με τους οποίους 'η φοροδιαφυγή είναι μια πρακτική τόσο διαδεδομένη στην ελληνική ελίτ, που η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να καταπολεμήσει'. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς ερευνητές, τα κεφάλαιο που διαφεύγουν ετησίως από την Ελλάδα ανέρχονται σε συνολικά 28 δισ. ευρώ".

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή