facebook pixel

Εικονα απομονωσης της Ελλαδας στο πλαισιο της Ευρωζωνης δινει ο Γερμανος αντικαγκελαριος

Σόιμπλε: Ο χρόνος της Ελλάδας τελειώνει

Σόιμπλε: όλο και πιο δύσκολη η εξεύρεση λύσης με την Ελλάδα

Ένα εικοσιτετράωρο πριν τη συνάντηση Μέρκελ - Τσίπρα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σκληραίνει ακόμη περισσότερο τη στάση του, εκτιμώντας ότι έχει γίνει όλο και πιο δύσκολη η εξεύρεση λύσης με την Ελλάδα, και αποκλείοντας κάθετα το ενδεχόμενο νέου κουρέματος.

Η Ελλάδα "αντιμετωπίζει πρόβλημα χρόνου" δήλωσε ο Βόλγγκανγκ Σόιμπλε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, όπως μετέδωσε το Dow Jones Newswires. 

Σύμφωνα με το Reuters, ο Γερμανός υπουργός επισήμανε ότι "το ζήτημα δεν είναι μια αναδιάρθρωση χρέους, αλλά το πώς η Ελλάδα μπορεί να μπει και πάλι στην πορεία, για να γίνει ανταγωνιστική και ανακτήσει την πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές". Ο κ. Σόιμπλε απέρριψε τα περί "κουρέματος" του χρέους, στο οποίο επιμένει η Ελλάδα, λέγοντας πως, όποιος συμβουλεύει για αναδιάρθρωση χρέους, δεν γνωρίζει το πρόβλημα συμπληρώνοντας ότι το ελληνικό χρέος είναι μακροπρόθεσμα χρηματοδοτημένο.

Νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ανώτατος αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωνε ότι η Γερμανία θα κάνει ό,τι μπορεί, για να αποφύγει μια έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.

Ο αξιωματούχος επιβεβαίωσε επίσης ότι οι συζητήσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς τη Δευτέρα ήταν δύσκολες και πρόσθεσε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν θα είχε αντίρρηση, αν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, επιθυμεί να κλείσει συνάντηση για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι ακόμη ότι δεν υπήρχε πρόσκληση. Σε ό,τι αφορά στην πρόσκληση που απηύθυνε η κυρία Μέρκελ στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο ίδιος εκπρόσωπος δήλωσε ότι είναι σημαντικό, τώρα, να μιλάμε ο ένας με τον άλλον. 

Οι δηλώσεις Σόιμπλε έγιναν στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον υπουργό Οικονομίας και αντικαγκελάριο της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος σε ερώτηση σχετικά με την ελληνική διεκδίκηση πολεμικών επανορθώσεων, απάντησε παραπέμποντας στις πρόσφατες δηλώσεις των εκπροσώπων των γερμανικών υπουργείων Εξωτερικών και Δικαιοσύνης και τόνισε ότι "κανείς δεν κάνει καλό να παρουσιάζει την εικόνα μιας σύγκρουσης μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας". 

"Δεν πρόκειται για σύγκρουση μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας. Πρόκειται για μία δύσκολη κατάσταση μέσα στην ΕΕ. Μια αντιπαράθεση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωζώνης, ή, αν κοιτάξει κανείς καλύτερα, του υπολοίπου της ΕΕ. Αυτό που κάνουμε τώρα είναι να χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες για να λύσουμε αυτή τη διαμάχη", σημείωσε ο Γερμανός αντικαγκελάριος και πρόσθεσε: "Μέρος αυτού είναι και να μην δημιουργείς συνεχώς νέες συζητήσεις, να μην προσωποποιείς, να μην προσπαθείς να συνδέεις με ιστορικές ευθύνες. Διότι αυτό όλο και πάλι δημιουργεί την εντύπωση ότι πρόκειται για μία εθνική διαμάχη. Αυτά τα δύο πρέπει να διαχωρίζονται αυστηρά". 

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Stern, χαρακτηρίζει "πολιτικά επικίνδυνη" την ελληνική διεκδίκηση πολεμικών αποζημιώσεων από την Γερμανία και επαναλαμβάνει ότι το θέμα είναι οριστικά διευθετημένο. 

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην ευρωζώνη, ο κ. Σταϊνμάιερ τάσσεται κατά του ενδεχόμενου εξόδου της Ελλάδας. "Όποιος υποστηρίζει ότι μια έξοδος της Ελλάδας είναι αντιμετωπίσιμη, ξεχνάει πώς θα την εκλάβει ο κόσμος. Λάθος θα ήταν, επίσης, να ξεκινήσουμε έναν καβγά μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου", πρόσθεσε.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή