facebook pixel

Οργή πιστωτών για την Αθήνα - Κρίσιμη η πενταμερής την Πέμπτη

Ξαφνική επιδείνωση στις σχέσεις της Αθήνας με τους δανειστές

Συμφωνία, σε ένα πλαίσιο το οποίο θα ορίζει τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα και ταυτόχρονα, να ανοίγει τη χρηματοδότηση μέσω αύξησης του ορίου έκδοσης εντόκων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), προσδοκά να αποσπάσει ο Αλέξης Τσίπρας, στην πενταμερή της Πέμπτης.

Τα παραπάνω αναφέρει η Καθημερινή, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, ενώ όσον αφορά το τι είναι διατεθειμένη να δώσει η κυβέρνηση, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας είναι έτοιμος να δεχθεί την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα προτείνουν και οι εταίροι, πέραν αυτών που βάζει στο τραπέζι η Αθήνα, αλλά και να συζητήσει την προώθηση ιδιωτικοποιήσεων. Αυτό που η ελληνική πλευρά θέτει ως "κόκκινη γραμμή" είναι η υιοθέτηση μέτρων λιτότητας. 

Ωστόσο, το κλίμα έχει βαρύνει για την ελληνική πλευρά, με το Reuters σε αποκλειστικό ρεπορτάζ να κάνει λόγο για ένα "Euro Working Group της οργής" που διεξήχθη την Τρίτη, αναφέροντας πως οι αξιωματούχοι που συμμετείχαν πίεσαν ασφυκτικά την κυβέρνηση, η οποία αρνήθηκε να δώσει στοιχεία που ζήτησαν, λέγοντας πως θα τα παρουσιάσει στη Σύνοδο. 

Αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε ενοχλημένος από τη στάση της Ελλάδας και σημείωσε πως "για πολλούς η τηλεδιάσκεψη αυτό το απόγευμα, ίσως είναι η τελευταία σταγόνα". Πηγές που παρακολούθησαν τις επαφές, δήλωσαν πως αξιωματούχος ανέφερε πως είναι σαν να "ιππεύεις νεκρό άλογο", δηλαδή ότι οι διαπραγματεύσεις δεν οδηγούν πουθενά.

Ζητείται λύση στο αδιέξοδο

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση διαπιστώνει ότι υπάρχει εκ διαμέτρου διαφορετική προσέγγιση, τόσο στο γράμμα όσο και στο πνεύμα της συμφωνίας-γέφυρα, χρεώνοντας μάλιστα σε μέρος των θεσμών πρόθεση παρερμηνειών και σκοπιμότητες, ώστε να σπαταληθεί ο χρόνος και μαζί του οι όποιες χρηματοοικονομικές αντοχές έχει ακόμη η Αθήνα.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσουν το αδιέξοδο στις συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων, αλλά και το μπλόκο της Κομισιόν στα νομοσχέδια για τις 100 δόσεις και τους πλειστηριασμούς.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, οι εταίροι, όπως φάνηκε τόσο από την επιστολή Κοστέλο, όσο και από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, χρεώνουν ξεκάθαρα στην κυβέρνηση την ευθύνη για την έλλειψη εμπιστοσύνης. 

Από τις μέχρι τώρα συζητήσεις προέκυψε, με βάση τις ίδιες πηγές, εμμονή των δανειστών σε νέα μέτρα για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό καθώς και άκαμπτη στάση στο θέμα των ιδιωτικοποίησεων.

Παράλληλα, έντονη είναι η ανησυχία για εκτροχιασμό των δημοσιονομικών μεγεθών, μετά και την επίσημη παραδοχή της κυβέρνησης ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 προσγειώθηκε στο 0,3% αντί στόχου για 1,5% του ΑΕΠ. 

Η Αθήνα απαντά με εξαγγελίες για πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς χωρίς όμως να έχει παρουσιάσει ολοκληρωμένο πρόγραμμα. 

Δυσαρέσκεια εκφράζεται και για την αντίδραση των θεσμών σε συμβολικές αλλαγές όπως για παράδειγμα οι συζητήσεις να διεξάγονται στα ξενοδοχεία και να μην υπάρχουν επισκέψεις στα υπουργεία, θυμίζοντας μνημονιακές πρακτικές.

Αντίστοιχη είναι η προσέγγιση και για το μπλόκο της Κομισιόν στα νομοσχέδια για τις 100 δόσεις και τους πλειστηριασμούς καθώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι πρόκειται για μέτρα που είτε έχουν καθαρό δημοσιονομικό όφελος (ρύθμιση οφειλών) είτε είναι ουδέτερα (προστασία πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς) και επομένως, δεν συνιστά η κατάθεσή τους στη Βουλή μονομερείς ενέργειες.

Ενδεικτική του εκνευρισμού που προκάλεσε στην κυβέρνηση η απαίτηση των δανειστών για απόσυρση του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση ήταν και η αναφορά χθες το βράδυ στη Βουλή του υπουργού Εσωτερικών Ν. Βούτση για "πολλαπλή μονομερή ενέργεια" από πλευράς δανειστών "με κλείσιμο της στρόφιγγας ρευστότητας ακόμα και από τον κ. Ντράγκι, που εξαιρεί από τη ρευστότητα αυτόν που την έχει μεγαλύτερη ανάγκη".

Κάλεσμα Μαξίμου στην αντιπολίτευση

Παράλληλα η κυβέρνηση κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο σήμερα στη Βουλή και να σταθούν απέναντι σε αυτούς τους "εκβιασμούς", διότι, όπως σημείωσε με νόημα, "αν στην Ευρώπη του 2015 η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης θεωρείται μονομερής ενέργεια, τότε τι έχει απομείνει από τις ευρωπαϊκές αξίες;".  

Ταυτόχρονα, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι σε περίπτωση αδιεξόδου προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι οι ανάγκες της χώρας, ενώ στελέχη του ΥΠΟΙΚ εκφράζουν την έκπληξή τους για το γεγονός ότι θεωρείται "μονομερής ενέργεια" η κατάθεση του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση, αφού όπως λένε το νομοσχέδιο περιλαμβάνονταν στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και ήταν εντός  του πακέτου των δέκα μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο τελευταίο Εurogroup.   

Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που ερμηνεύουν το μπλόκο της Κομισιόν ως παρελκυστική τακτική, που αποσκοπεί στο να αυξήσει τη χρηματοδοτική πίεση καθώς εμποδίζει την ψήφιση και την εφαρμογή νόμων που θα ενίσχυαν τα έσοδα του Δημοσίου.

Ανάλογη είναι η ερμηνεία που δίνουν κυβερνητικά στελέχη και για τη δήλωση του επικεφαλής του Eurorgoup, Γ. Ντάισελμπλουμ που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων κάτι που ενδέχεται να προκαλέσει αποσταθεροποίηση στην εύθραυστη ψυχολογία των καταθετών, αυξάνοντας την πίεση που δέχεται η Αθήνα.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή