facebook pixel

"Η Ρυθμιστικη Αρχη Ενεργειας δεν μπορει να ειναι ανεξελεγκτη, ασυδοτη, κρατος εν κρατει"

Λαφαζάνης κατά ΡΑΕ: οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ θα ανακληθούν

Λαφαζάνης: λογική αιφνιδιασμού της κυβέρνησης από τη ΡΑΕ σχετικά με τις αυξήσεις

Βέτο στις αποφάσεις της ΡΑΕ, που αφορούν σε αυξήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού, βάζει ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο οποίος παράλληλα διακηρύσσει απευθυνόμενος στις Βρυξέλλες την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να διατηρήσει η ΔΕΗ τον δημόσιο χαρακτήρα της.

Ο υπουργός απέδωσε στη ΡΑΕ λογική αιφνιδιασμού της κυβέρνησης σχετικά με τις αυξήσεις στο Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΕΜΕΑΡ) λέγοντας ότι η Ρυθμιστική Αρχή διαβεβαίωσε το Υπουργείο ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αυξήσεις των τελών για τα κανάλια μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς να έχει προηγηθεί μια συνεννόηση, ή -στη χειρότερη περίπτωση- ενημέρωση της κυβέρνησης, είπε ο υπουργός. 

Προαναγγέλλοντας το πλαίσιο περιορισμού τους ρόλου της ΡΑΕ είπε ότι θα εξακολουθήσει να υπάρχει με βάση τις κοινοτικές προδιαγραφές αλλά δεν μπορεί να είναι ανεξέλεγκτη, ασύδοτη, κράτος εν κράτει και να υποκαθιστά την κυβέρνηση σε βασικές πολιτικές επιλογές.

Για την μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος είπε ότι δεν μπορεί να είναι άμεση και απότομη. Θα γίνει σταδιακά μέσα από ένα σχέδιο το οποίο διαμορφώνουμε και με βάση το οποίο αισιοδοξούμε ότι θα έχουμε θετικό αποτέλεσμα.

Απαντώντας στις υποδείξεις της Κομισιόν για την απελευθέρωση της ελληνικής αγοράς ενέργειας ανέφερε ότι είναι ήδη ανοικτή, υπάρχουν ιδιωτικές επενδύσεις και κανείς δεν εμποδίζει ιδιώτες επενδυτές να παρέμβουν στην ενεργειακή αγορά. Αφησε μάλιστα ανοιχτό προς συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδεχόμενα προβλήματα, αλλά προασπίζοντας, όπως είπε, το εθνικό μας συμφέρον. Δεν πρόκειται στο όνομα της απελευθέρωσης, όπως την εννοούν κάποιοι ή την παραμορφώνουν, να υποβαθμίσουμε το ρόλο του δημοσίου στην ενέργεια, ή να εφαρμόσουμε ενεργειακές πολιτικές οι οποίες εξυπηρετούν ιδιωτικά συμφέροντα και την κερδοσκοπία, τόνισε ο Π. Λαφαζάνης.

Σχετικά με την μείωση στην τιμή του φυσικού αερίου, που ακολουθεί την πτώση των τιμών του πετρελαίου, είπε ότι θα είναι σημαντική, θα γίνει μέσα στον Απρίλιο και επιδιώκεται να φτάσει αυτούσια στον καταναλωτή και στις επιχειρήσεις. 

Η ΡΑΕ από την πλευρά της και παρά τις δηλώσεις Λαφαζάνη, εμμένει, σύμφωνα με πληροφορίες, στη θέση της να διατηρεί σε ισχύ την απόφαση αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ στους λογαριασμούς ρεύματος. Μάλιστα σε συνεδρίαση η Αρχή έκρινε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι αν δεν αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο δεν μπορεί να ληφθεί νέα απόφαση για το θέμα.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ΡΑΕ έκρινε ότι δεσμεύεται από το θεσμικό πλαίσιο που προβλέπει αναθεώρηση του τέλους ΕΤΜΕΑΡ δύο φορές το χρόνο, προκειμένου να ισοσκελίζεται ο λογαριασμός χρηματοδότησης των παραγωγών ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, καθώς και των λοιπών λειτουργιών που χρηματοδοτούνται από τον ίδιο λογαριασμό.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή