facebook pixel

Εισαγγελέας καταπέλτης: ενοχή Παπακωνσταντίνου για τη λίστα Λαγκάρντ

Δεν υπάρχει θέμα παραγραφής των αδικημάτων για τα οποία κατηγορείται ο Γ.Παπακωνσταντίνου, λέει η εισαγγελέας

Με τη φράση "συνάγεται ότι ο κατηγορούμενος έχει τελέσει τις πράξεις που του αποδίδονται", η εισαγγελέας της έδρας, χθες, έκρινε ένοχο τον πρώην υπουργό για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, ενώ έδωσε τέλος σε όποιο σενάριο "παραγραφής" των βαρύτατων αδικημάτων της νόθευσης δημοσίου εγγράφου και απόπειρας απιστίας για τα οποία κατηγορείται ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

Η εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου δήλωσε απογοητευμένη από τη "στάση ενός άντρα με τέτοια προσόντα, που έχει μία αξιοπρεπή οικογένεια και ένα τόσο βαρύ βιογραφικό", καθώς όπως είπε "θα έπρεπε να είναι πιο ειλικρινής, να συναισθανθεί αυτό που έγινε".

Καταλόγισε επιλεκτική μνήμη στον Γ. Παπακωνσταντίνου και διαπίστωσε ανακρίβειες ως προς τον χρόνο παράδοσης του ψηφιακού δίσκου στον στενό του συνεργάτη, αλλά και του αθροίσματος των ποσών στη λίστα Λαγκάρντ.

Σχετικά με το USB stick, τον ρόλο του Ι. Διώτη και το πρόσωπο που λείπει, η εισαγγελέας εκτίμησε ότι "δεν είχε δοθεί η εντολή που ισχυρίζεται ο κατηγορούμενος στον κ. Καπελέρη" και πρόσθεσε:

"Σημασία έχει επίσης ότι ο πρώην υπουργός έχει προσλάβει τον κ. Ιωάννη Διώτη ως ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ. Όσον αφορά τον χρόνο κατά τον οποίο παραδόθηκε το στικάκι, ο κατηγορούμενος λέει από τις 9 ως τις 16 Ιουνίου· να δούμε όμως το έστειλε τότε; Θέλω επίσης να αναφερθώ στις τέσσερις εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης που έχουν γίνει. Δεν έχουμε εικόνα του περιεχομένου, οι πραγματογνώμονες περιορίζονται μόνον στα ίχνη. Εμείς ό,τι πούμε, θα το πούμε σε συνδυασμό και με άλλα αποδεικτικά μέσα που διαθέτουμε. Ούτε οι ειδικοί μόνοι τους θα μας πουν τι έχει γίνει, ούτε τα άλλα στοιχεία· χρειάζεται συνδυασμός και των δύο".

"Το στικάκι έχει δύο φακέλους, ένα διαγραμμένο και ένα κρυφό αρχείο, ο ένας φάκελος περιέχει τα 2.059 αρχεία που μας ενδιαφέρουν. Τα μεταδεδομένα των αρχείων αυτών, τα ίχνη δηλαδή που ακολουθούν τα αρχεία, δεν μπορεί να τα βρει κανένας αν δεν έχει εγκληματολογικά εργαστήρια και ειδικά προγράμματα", συμπλήρωσε η εισαγγελέας.

Η εισαγγελέας αναφέρθηκε λεπτομερώς στα αρχεία που ανοίχθηκαν από τον χρήστη windowsuser σε τρεις ημερομηνίες, 30.9.2010, 28.2.2011 και 1.7.2011, για να συμπεράνει ότι όλα περιλαμβάνουν το όνομα "Παπανδρέου", ενώ τα δύο πρώτα και τα ονόματα "Παπακωνσταντιν" και "Παπακωνσταντίνου".

"Οι αναζητήσεις και τα ανοίγματα τη δεύτερη φορά περιλαμβάνουν μάλιστα πέντε από τους καταθέτες με τα μεγαλύτερα ποσά καταθέσεων της λίστας. Ποιος θα έψαχνε τυχαία εννέα φορές το όνομα Παπανδρέου και το όνομα Παπακωνσταντίνου;", σημείωσε η ίδια και πρόσθεσε: "Ούτε ο κ. Διώτης ούτε ο κ. Βενιζέλος έχουν γνώση των μεγαλύτερων καταθετών, τους οποίους ήξεραν μόνον ο κ. Παπακωνσταντίνου και ο κ. Αγγελόπουλος".

"Ούτε ο κ. Διώτης ούτε ο κ. Βενιζέλος γνώριζαν ότι κάποιος Ρωσσώνης είναι συγγενής του κ. Παπακωνσταντίνου, οπότε και θα προέβαιναν στη διαγραφή του αρχείου για να βλάψουν τον πρώην υπουργό πολιτικά", υπογράμμισε η κ. Δημητρίου.

Η εισαγγελέας εκτίμησε ότι ο κ. Διώτης δεν είχε κίνητρο να προβεί στις τρεις διαγραφές των επίμαχων αρχείων. "Αν ήθελε, είτε αυτός είτε ο κ. Βενιζέλος, να βλάψει πολιτικά τον κατηγορούμενο, η βλάβη θα ήταν μεγαλύτερη αν άφηνε τα ονόματα στη λίστα και διέδιδε ότι πρόκειται για στενούς συγγενείς του κατηγορουμένου".

"Η απουσία των τριών αρχείων των συγγενών Παπακωνσταντίνου υποδηλώνει ότι αυτά διεγράφησαν μετά την αντιγραφή του cd και πριν από τη μεταγραφή του usb που δημιούργησε ο Διώτης. Ο μόνος που είχε συμφέρον να το κάνει ήταν ο Παπακωνσταντίνου, είτε για να ωφελήσει τους συγγενείς του είτε για να μη βλάψει το δικό του όνομα", υπογράμμισε η εισαγγελέας.

"Το ότι έχει χαθεί το cd είναι από τα απαράδεκτα", τόνισε και πρόσθεσε: "Ουσιαστικά, κατηγορεί τον Διώτη και τον Βενιζέλο, ενώ έχει τις πραγματογνωμοσύνες".

"Ο κ. Διώτης πάρα πολλά ξέρει αλλά αρνείται να μιλήσει... Αν κάποιος είχε συμφέρον το usb που πήρε ο Διώτης να μην το αντιγράψει αλλά να το αφήσει αυτούσιο, η αντιγραφή αυτή και η εν συνέχεια καταστροφή του δεν ευνοούσε τον ίδιο. Το μόνον που ευνοούσε ήταν τον κατηγορούμενο".

Η εισαγγελέας αναφέρθηκε διεξοδικά στις συνταγματικές διατάξεις αλλά και τις διατάξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών, για να συμπεράνει ότι τα αδικήματα του πρώην υπουργού δεν έχουν παραγραφεί, αν και υπήρξε διπλή εκλογική αναμέτρηση την άνοιξη του 2012.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή