facebook pixel

«Εαν δεν υπαρξει εκταμιευση στα πλαισια μιας συμφωνιας, υπαρχει καποιος που την υλοποιει και καποιος που θελει να τη δυναμιτισει»

Τσίπρας: Η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της σε κάθε περίπτωση

Τσίπρας: "Εάν το επόμενο διάστημα δεν υπάρξει εκταμίευση δόσης, η Ελλάδα είναι βέβαιο ότι θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της»

Την εικόνα μιας χώρας συνεπούς τόσο ως προς την κάλυψη των υποχρεώσεων της όσο και ως προς την υλοποίηση των συμφωνηθέντων με τους εταίρους της πρόβαλλε από το Παρίσι ο πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις του με τον γ.γ. του ΟΟΣΑ.

"Εάν το επόμενο διάστημα δεν υπάρξει εκταμίευση δόσης, η Ελλάδα είναι βέβαιο ότι θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της", δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου, κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον ΓΓ του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, για το εάν έχει συμφωνήσει με τους πιστωτές για το πότε θα εκταμιεύσουν την επόμενη χρηματική δόση προς την Ελλάδα.

Ο Αλ. Τσίπρας διεμήνυσε προς τους εταίρους της Ελλάδας ότι από την στιγμή που η Ελλάδα πράξει αυτά που συμφώνησε τότε θα πρέπει και αυτοί να σταθούν συνεπείς απέναντι στη χώρα μας εκταμιεύοντας τα αντίστοιχα ποσά.

Αφού σημείωσε ότι "αυτή τη στιγμή υπάρχει μια διαπραγμάτευση σε εξέλιξη» και παραδέχθηκε ότι «μια από τις ελλείψεις της απόφασης του Φεβρουαρίου ήταν ότι δεν υπήρχε αναφορά στο θέμα της χρηματοδότησης" επεσήμανε:

"Εμείς κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε, προχωράμε στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων, είμαστε έντιμοι απέναντι στους εταίρους μας και θεωρούμε ότι και οι εταίροι μας θα πρέπει να είναι έντιμοι απέναντι στην Ελλάδα. Σας διαβεβαιώνω όμως ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, ακόμα και εάν το επόμενο διάστημα δεν υπάρξει εκταμίευση δόσης, η Ελλάδα είναι βέβαιο ότι θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Όμως, εάν δεν υπάρξει, αυτό σημαίνει ότι στα πλαίσια μιας συμφωνίας, υπάρχει κάποιος που την υλοποιεί και κάποιος που θέλει να τη δυναμιτίσει. Το πρόβλημα επομένως είναι ο σκεπτικισμός που δημιουργείται σε μας και σε όλον τον κόσμο, ότι αυτή η συμφωνία δεν θα μπορέσει να προχωρήσει αποτελεσματικά και εποικοδομητικά». Και πρόσθεσε ότι «αυτός είναι ο λόγος που σε κάθε συνάντηση η Ελλάδα θέτει το ζήτημα της αμοιβαίας τήρησης των συμφωνηθέντων".

Ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε την ύπαρξη μιας "αμοιβαίας καχυποψίας", πράγμα που υποχρεώνει την Ελλάδα να "οικοδομήσει γέφυρες εμπιστοσύνης" θέμα για το οποίο ο πρωθυπουργός ελπίζει, ότι θα συμβάλει η συνεργασία με τον ΟΟΣΑ.

Σε ερώτημα για το εάν υπάρχει κάποια σχέση με το παλαιό και νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και εάν οι νέες μπορούν να θεωρηθούν ως "εναλλακτικές" με αυτές που είχε προτείνει το ΔΝΤ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι "οι μεταρρυθμίσεις που συζητάμε είναι αυτές που εμείς θέλουμε να κάνουμε, γιατί τις θεωρούμε απαραίτητες για να αλλάξει η Ελλάδα και κανείς δεν μας υποχρεώνει. Απλά ζητάμε την τεχνογνωσία και τη συνεργασία ενός διεθνούς Οργανισμού παγκόσμιου κύρους".

Δηλώνοντας στη συνέχεια ότι δεν είναι τόπος και ώρα για να ασκήσει κριτική στο παλαιό πρόγραμμα ήτοι το Μνημόνιο και θέλοντας να είναι "δίκαιος και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις που δέχθηκαν μεγάλες πιέσεις" ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε ένα βασικό χαρακτηριστικό της νοοτροπίας της τρόικας.

"Τα 4 χρόνια που πέρασαν", εξήγησε, "είδαμε πολλές φορές εκβιασμούς ότι εάν δεν μειωθούν οι συντάξεις ή οι μισθοί, εάν δεν γίνουν απολύσεις, δεν θα δοθούν οι δόσεις. Δεν είδαμε όμως ποτέ κάποιον αντίστοιχο εκβιασμό π.χ για μεταρρυθμίσεις δομικές στην κατεύθυνση της απόδοσης δικαιοσύνης, ή ότι εάν δεν καταργηθούν τα καρτέλ και τα ολιγοπώλια με νόμο, δεν θα δοθούν οι δόσεις. Ή ακόμα κάτι για την κατάργηση των τριγωνικών συναλλαγών που δίνουν τη δυνατότητα μεγάλης φοροδιαφυγής". 

"Επομένως, η βασική διαφορά των προηγούμενων προγραμμάτων με τις μεταρρυθμίσεις που εμείς τώρα θέλουμε να κάνουμε, είναι ότι στόχος των προηγούμενων ήταν η εσωτερική υποτίμηση και όχι οι διαρθρωτικές αλλαγές και ούτε οι μεταρρυθμίσεις για κοινωνική δικαιοσύνη. Εμείς λοιπόν πιστεύουμε ότι αρκετά με τη λιτότητα, έληξε ο χρόνος λιτότητας", κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Για το ίδιο θέμα ο γ.γ. του ΟΟΣΑ είπε ότι "αυτό που κάνουμε σήμερα είναι, ότι απαντάμε στο αίτημα του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου στην Αθήνα. Δηλαδή πώς μπορούμε με τον καλύτερο τρόπο να διαθέσουμε τον ΟΟΣΑ για την Ελλάδα, η οποία άλλωστε είναι ιδρυτικό μέλος. Πώς να εργασθούμε για την Ελλάδα, στηρίζοντας το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεών της".

Ο γ.γ. του ΟΟΣΑ υπενθύμισε στη συνέχεια ότι πρόκειται για το πρόγραμμα μιας κυβέρνησης ολίγων εβδομάδων και ότι οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

"Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα", πρόσθεσε ο κ. Γκουρία, "στέλνουμε σήμερα πολύ ισχυρά μηνύματα: Λέμε, υπάρχει αύριο για την Ελλάδα, υπάρχει ένα μέλλον και γι' αυτό θα πρέπει να ξεπεράσει τις σημερινές δυσκολίες. Αυτό είναι για μας μια πρόκληση".

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή