facebook pixel

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις σε Βρυξέλλες - Αθήνα, με δύο εκπλήξεις

Στην Αθήνα ξένοι εμπειρογνώμονες για περαιτέρω ενημέρωση

Στην Αθήνα έρχεται, σήμερα, Πέμπτη, η τεχνική ομάδα των θεσμών, όπως συμφωνήθηκε κατά την πολύωρη συνάντηση του Brussels Group, την Τετάρτη, στις Βρυξέλλες.

Η ομάδα θα συλλέξει χρηματοοικονομικά στοιχεία, καθώς και στοιχεία που σχετίζονται με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Το πρωί της Πέμπτης θα υπάρξει, σύμφωνα με πληροφορίες, και νέα συνάντηση του νεότευκτου Brussels Group μεταξύ των συνεργατών του κυρίου Βαρουφάκη και εκπροσώπων των τριών θεσμών (Κλάους Μαζούχ από την ΕΚΤ, Ρίσι Γκογιάλ από το ΔΝΤ και του Ντέκλαν Κοστέλο της Κομισιόν), με την προσθήκη πλέον όμως και εκπροσώπου του μηχανισμού ESM/EFSF που δίνει τα χρήματα στη χώρα μας.

Ως επιστέγασμα της έναρξης των τεχνικών διαβουλεύσεων με τους δανειστές επί τη βάσει της Επιστολής Βαρουφάκη, η κυβέρνηση προσβλέπει πάντως και σε μία κίνηση καλής θέλησης από την ΕΚΤ που εκ παραλλήλου συνεδριάζει σήμερα το πρωί. 

Αν ο Μάριο Ντράγκι θεωρήσει επαρκή και σοβαρή πρόοδο τη νέα διαδικασία που εγκαινιάζεται, ενδεχομένως να υποστηρίξει και το ελληνικό αίτημα για άμεση αύξησης του ορίου δανεισμού του δημοσίου με έντοκα γραμμάτια κατά 3 δισ. ευρώ ή, τουλάχιστον, της αύξησης της ρευστότητος των ελληνικών τραπεζών από τον ELA. 

Ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης διέψευσε, πάντως, πως είχε χθες στο Παρίσι οποιαδήποτε συνάντηση με τον κ. Ντράγκι ή άλλους αξιωματούχους, πλην του Γάλλου ομολόγου του Μισέλ Σαπέν.

Σχετικά με τη συνάντηση του Brussels Group, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι αυτό θα συζητά αναλυτικά τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί στο Eurogroup και στη συνέχεια, όπου κρίνεται αναγκαίο, θα εξουσιοδοτεί ειδικές ομάδες που θα μεταβαίνουν στην Αθήνα συλλέγοντας τα απαραίτητα δεδομένα.

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, ανέφεραν: "Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί με ορίζοντα τη συμφωνία της 20ής Φλεβάρη για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανακούφιση της κοινωνίας".

Νωρίτερα, στις Βρυξέλλες, οι συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και εταίρων διεξήχθησαν σε αίθουσα της Κομισιόν και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν ο Νίκος Θεοχαράκης. 

Στα τεχνικά κλιμάκια, τα οποία έχουν την κωδική ονομασία Brussels Group, μετείχαν στελέχη από την Επιτροπή, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ, τον ESM/EFSM και από την Ελλάδα. 

Η βασική διαπραγμάτευση, πολιτική και τεχνική, θα γίνεται στις Βρυξέλλες, ενώ οι διαπραγματεύσεις θα γίνονται πάντα μεταξύ ομολόγων. 

Την έναρξη των τεχνικών συζητήσεων επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα. Τόνισε ότι η έναρξη των τεχνικών διαβουλεύσεων συνάδει με τα όσα ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. 

Πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις έχουν στόχο την εξειδίκευση των ελληνικών προτάσεων, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με τους θεσμούς, το αργότερο ως το τέλος Απριλίου. Και επισήμανε ότι οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες θα υποστηριχθούν από συζητήσεις με εμπειρογνώμονες στην Αθήνα.

Δύο ελληνικές εκπλήξεις

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση επιφυλάσσει πάντως στους ξένους απεσταλμένους δύο "εκπλήξεις".

Η πρώτη: οι συζητήσεις δεν θα διεξαχθούν σε κάποιο από τα "υπό εξέταση" υπουργεία (Οικονομικών ή Εργασίας κυρίως), αλλά σε χώρο ξενοδοχείου της Αθήνας που τηρείται μυστικό, αλλά ο οποίος ζητήθηκε να έχει ειδικά διαμορφωθεί για να μπορεί να επιτρέψει τηλεδιάσκεψη Αθήνας – Βρυξελλών, όπως θα γινόταν αν η συνάντηση διεξάγετο στο υπουργείο Οικονομικών.

Η δεύτερη: το πρώτο στοιχείο που θα δώσουν οι Έλληνες υπηρεσιακοί παράγοντες στους ξένους ομόβαθμούς τους θα αφορά στις εισπράξεις φόρων και στην αναπάντεχα καλή πορεία του ΕΝΦΙΑ που, σύμφωνα με πληροφορίες, "έπιασε" τελικά τον στόχο των 2,5 δισ. ευρώ τον οποίο αμφισβητούσε η Τρόικα στο Παρίσι τον Νοέμβριο.

Επαφές Τσίπρα σε Παρίσι και Βρυξέλλες

Σημαντικές θεωρούνται οι συναντήσεις που θα έχει ο Αλ. Τσίπρας την Πέμπτη με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, και την Παρασκευή, στις Βρυξέλλες, με Γιούνκερ και Σουλτς. 

Ο πρωθυπουργός, επίσης, θα παρευρεθεί σε εκδήλωση του ΟΟΣΑ, όπου θα μιλήσει για τις μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν στην Ελλάδα, προκειμένου να αποκατασταθεί η δημόσια διοίκηση για να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή και να αποκατασταθεί η κοινωνική δικαιοσύνη.

Στο μεταξύ ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει την Τετάρτη ραντεβού στο Παρίσι με τον γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν καθώς και τον υπουργό Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν. 

Μιλώντας στον Βήμα FM, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, δήλωσε σε ό,τι αφορά τα τεχνικά κλιμάκια που θα έρχονται στην Αθήνα: 

"Απλά και μόνο εκείνο το οποίο συμφωνήθηκε είναι αυτό το σάρωμα που γινόταν την προηγούμενη φορά από τρία άτομα που πήγαιναν σε κάθε υπουργείο και κάπου οι υπουργοί αισθάνονταν ότι ήταν ίσως κάτι σαν υποτελείς κλπ, δεν το θέλουμε. Και αυτό συμφωνήθηκε ότι δεν θα γίνει". 

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή