facebook pixel

Ακυρωθηκε το προγραμμα μεταβασης κλιμακιων στην Αθηνα την Πεμπτη

Διαπραγμάτευση σε βαρύ πολιτικό κλίμα

Πρεμιέρα για τη νέα κυβέρνησει, στις διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο

Το βάπτισμα του πυρός στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς παίρνει σήμερα η νέα κυβέρνηση στις Βρυξέλλες. Έκκληση από την Κομισιόν για ήρεμο πολιτικό κλίμα, ώστε να έχει η διαδικασία αίσιο τέλος.

Ώρα έναρξης των διαπραγματεύσεων είναι οι 15:00, στις Βρυξέλλες, ανάμεσα σε αντιπροσωπεία συνεργατών του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και τεχνοκράτες των τριών θεσμών, για την τεχνική εξειδίκευση και τελική διαμόρφωση του πλήρους πακέτου δεσμεύσεων για όλα τα μέτρα που η ελληνική κυβέρνηση προτείνει να εφαρμόσει μέχρι το τέλος της τετράμηνης "συμφωνίας γέφυρας" τον Ιούνιο, με τελικό στόχο την την επίτευξη ρευστότητας στην ελληνική Οικονομία.

Οι υψηλοί τόνοι του κράτησαν τα προηγούμενα 24ωρα τόσο το Βερολίνο όσο και η Αθήνα, με τους χαρακτηρισμούς Σόιμπλε για τον Ελληνα ομόλογο του και τις απαντήσεις των ελλήνων συναδέλφων του και την ανακίνηση του θέματος των γερμανικών αποζημιώσεων έχει προκαλέσει την παρέμβαση της Κομισιόν, η οποία, διά της εκπροσώπου της Μίνα Αντρέεβα, ζήτησε ήρεμη πολιτική ατμόσφαιρα κατά τις τεχνικές συζητήσεις ώστε να επιτευχθεί συμφωνία.

Λίγο πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε στην έναρξη των τεχνικών συζητήσεων λέγοντας ότι έχουν στόχο την εξειδίκευση των ελληνικών προτάσεων, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με τους θεσμούς, το αργότερο ως το τέλος Απριλίου, σημειώνοντας πως θα υποστηριχθούν από συζητήσεις με εμπειρογνώμονες στην Αθήνα.

Ποιοι συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις

Την ομάδα Βαρουφάκη συγκροτούν ο νέος Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, καθ. Νικόλαος Θεοχαράκης, o Γιώργος Χουλιαράκης, η σύμβουλος του υπουργού, Έλενα Παναρίτη, ο συνεργάτης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, Γιάννης Μάργαρης, και η Γενική Διευθύντρια Προϋπολογισμού και Θησαυροφυλακείου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, Σταυρούλα Μηλιάκου. Παρόντες στις διαπραγματεύσεις, εκτός των εκπροσώπων των θεσμών, θα είναι και στελέχη του ESM.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης παρά του ότι αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα παρέμενε στις Βρυξέλλες, για να επιβλέψει και να συντονίσει την έναρξη των τεχνικών διαβουλεύσεων με τους τρεις θεσμούς, αναχώρησε εσπευσμένα χθες με τραίνο από τις Βρυξέλλες για το Παρίσι όπου αναμένεται να έχει σήμερα επαφές και με τον Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν. 

Οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν σε βαρύ πολιτικό κλίμα καθώς την παραμονή, ο Β. Σόιμπλε δήλωσε ότι η Αθήνα χρονοτριβεί σαν να μην έχει συναίσθηση ότι σπαταλήθηκε χρόνος χωρίς ουσία. Την ίδια στιγμή πλήθος δημοσιευμάτων διεθνών ΜΜΕ επανέφεραν τον κίνδυνο αδυναμίας πληρωμών από την Ελλάδα για  τις υποχρεώσεις της χώρα μας τον Μαρτίο.

Ένα άλλο σημείο τριβής ήταν η κυβερνητική πρόθεση να μην επιτραπεί η άφιξη ελεγκτών των τριών θεσμών στην Αθήνα παρά την επιμονή των δανειστών για ενδελεχή έλεγχο των δημόσιων οικονομικών και αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης της ελληνικής οικονομίας. Παρά τις σχετικές προαναγγελίες από πλευράς των τριών θεσμών το απόγευμα της Τρίτης το σχέδιο ακυρώθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θεώρησε πρόκληση και "διπλωματικό unfair"  την επιμονή των Ευρωπαίων εταίρων να αποστείλουν το ταχύτερο ελεγκτές για αυτοψία και επιτόπιους ελέγχους της οικονομικής κατάστασης στη χώρα μας και επέμεινε ότι οι διαπραγματεύσεις και η ενημέρωση των δανειστών θα πρέπει να γίνεται εκτός Ελλάδας θέλοντας έτσι, βέβαια να αποφύγει και τις τηλεοπτικές εικόνες των κλιμακίων της  τρόικας που μπαινόβγαιναν στα Υπουργεία.

Πάντως, πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου ανέφεραν την Τετάρτη πως η διαπραγμάτευση, πολιτική και τεχνική, θα γίνει στις Βρυξέλλες, "χωρίς αυτό να αποκλείει ότι κλιμάκια των θεσμών δεν θα μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα, προκειμένου να στοχευμένα στοιχεία". Όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, "τα κλιμάκια αυτά, των οποίων οι επισκέψεις θα αποφασίζονται από κοινού με την Ελληνική πλευρά, θα είναι χαμηλόβαθμα και, φυσικά, οι επαφές τους θα γίνονται με ομοιόβαθμούς τους".

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή