facebook pixel

"Θα τηρησουμε στο ακεραιο τις υποχρεωσεις μας αλλα πρεπει να τηρηθουν και οι υποχρεωσεις απεναντι στον ελληνικο λαο"

Τσίπρας για γερμανικές αποζημιώσεις: Όχι στην αλά καρτ ηθική

Τσίπρας: εμείς θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας, το ίδιο να κάνουν και οι Γερμανοί

Πολλαπλά μηνύματα προς το Βερολίνο έστειλε ο πρωθυπουργός, στη συζήτηση για την επανασυγκρότηση της Διακομματικής Επιτροπής για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Καυτηρίασε την έως σήμερα στάση των γερμανικών κυβερνήσεων καταλογίζοντας τους σιωπή, νομικά τεχνάσματα, αναβολή και παρέλκυση.

Ο Αλέξης Τσίπρας συνέδεσε τις υποχρεώσεις της Ελλάδας στο πλαίσιο των συμφωνιών για την έξοδο από την κρίση με τις ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις του Βερολίνου για την αποζημίωση της χώρας μας από τις καταστροφές που υπέστη κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και διακήρυξε την απόφαση της κυβέρνησης να στηρίξει πραγματικά και με όλες τις δυνάμεις της, την πρωτοβουλία για την επανασυγκρότηση και αναβάθμιση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου.

"Η νέα Ελληνική Κυβέρνηση θα εργαστεί άοκνα ώστε με ισότιμους όρους, μέσα από το διάλογο, στο πλαίσιο μιας έντιμης διαπραγμάτευσης να συνδράμει ώστε να βρεθεί λύση στα πολύπλοκα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Θα εργαστεί ώστε η Ελλάδα να τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της. Αλλά ταυτόχρονα θα εργαστεί ώστε να τηρηθούν και όλες οι ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις προς την Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό, στο ακέραιο", είπε ο πρωθυπουργός ενώπιον της Ολομέλειας που κλήθηκε να λάβει απόφαση για την επανασυγκρότηση της Επιτροπής και πρόσθεσε: "Και όπως εμείς δεσμευόμαστε να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας, έτσι οφείλουν να πράξουν και όλες οι πλευρές. Γιατί η επίκληση της ηθικής δεν μπορεί να είναι αλά καρτ".

Δεσμεύθηκε για  αληθινή και ουσιαστική στήριξη, όχι για επικοινωνιακούς λόγους, όπως είπε και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσφέρει κάθε νομική και πολιτική συνδρομή ώστε οι προσπάθειες της επιτροπής αυτής να αποδώσουν.

Υπογράμμισε ότι αποτελεί χρέος ιστορικό, πολιτικό και ηθικό να διατηρήσουμε τις μνήμες των εγκλημάτων και των καταστροφών που προκάλεσαν τα στρατεύματα του Γ' Ράιχ, σε όλο το μήκος και το πλάτος της Ελληνικής Επικράτειας και της Ευρώπης, για να θυμόμαστε πάντα τι σημαίνει ναζισμός, τι σημαίνει φασισμός.

Ταυτόχρονα υπογράμμισε πως "δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Γερμανικός λαός υπέφερε εξίσου από τη ναζιστική θηριωδία. Και ότι στη Γερμανία ο ναζισμός επικράτησε επειδή πρωτύτερα ταπεινώθηκε ο Γερμανικός λαός".

Οι λαοί της Ευρώπης και οι ηγεσίες τους, οφείλουν να θυμούνται να αντλούν συμπεράσματα από τη σύγχρονη Ευρωπαϊκή ιστορία. Γιατί η Ευρώπη δεν πρέπει, δεν της επιτρέπεται να κάνει σήμερα τα ίδια λάθη, είπε ο πρωθυπουργός και θύμισε ότι "η Γερμανία παρά τα εγκλήματα του Γ' Ράιχ και των χιτλερικών ορδών που κατέκαψαν τον κόσμο, παρά το ολοκληρωτικό κακό του Ολοκαυτώματος, ωφελήθηκε -και ορθώς ωφελήθηκε- από σειρά παρεμβάσεων. Με κυριότερες τη διαγραφή του χρέους της από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, με τη Σύμβαση του Λονδίνου το 1953 και φυσικά με τα τεράστια ποσά που εκταμιεύτηκαν από τους Συμμάχους για την ανοικοδόμησή της".

"Η επανένωση των δύο Γερμανιών δημιούργησε τις αναγκαίες νομικές και πολιτικές προϋποθέσεις για την επίλυση του ζητήματος, αλλά οι γερμανικές κυβερνήσεις από τότε και στο εξής επέλεξαν τη σιωπή, τα νομικά τεχνάσματα, την αναβολή και την παρέλκυση. Και αναρωτιέμαι κυρίες και κύριοι βουλευτές: Είναι άραγε ηθική αυτή η στάση;", αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Διαβεβαίωσε τέλος τον ελληνικό και το γερμανικό λαό ότι "θα προσεγγίσουμε το θέμα με ευαισθησία, με αίσθημα ευθύνης και ειλικρίνειας, με διάθεση συνεννόησης και διαλόγου". "Το ίδιο όμως περιμένουμε και από τη Γερμανική Κυβέρνηση", είπε ο κ. Τσίπρας.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή