facebook pixel

Αναζητώντας τα ίχνη των "συγγενών" στο CD Λαγκάρντ

Συνεχίστηκε η δίκη του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου

Την ψηφιακή ακτινογραφία του δεύτερου CD, που στάλθηκε από τη Γαλλία και περιέχει τη λίστα Λαγκάρντ, αλλά και του USB stick στο οποίο αντεγράφη το επίμαχο CD επιχείρησε το Ειδικό Δικαστήριο σε μια προσπάθεια να διερευνήσει το κατά πόσο παρενέβη ο πρώην υπουργός και κατηγορούμενος για την υπόθεση Γ. Παπακωνσταντίνου.

Με την κατάθεση για δεύτερη μέρα του πραγματογνώμονα της Διεύθυνσης Εγκληματικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας Απ. Δελτσίδη, συνεχίστηκε στο Ειδικό Δικαστήριο, η δίκη του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για τη "λίστα Λαγκάρντ".

Η απώλεια του πρωτότυπου CD φαίνεται ότι δημιουργεί νησίδες κενών στα στοιχεία της υπόθεσης αφού όταν ρωτήθηκε ο μάρτυρας από την έδρα σχετικά, ο τελευταίος είπε ότι εάν υπήρχε το αρχικό CD πιθανά να έδινε στοιχεία.

Σε άλλη ερώτηση του προέδρου προς τον μάρτυρα, εάν η διαγραφή των επίμαχων τριών αρχείων, των συγγενικών προσώπων του κ. Παπακωνσταντίνου, από το επίμαχο CD θα άφηνε "ίχνη" ο μάρτυρας απάντησε ότι θα άφηνε μεν "ίχνη", εκτός εάν η διαγραφή έχει γίνει από έναν έμπειρο χρήστη, οπότε στην περίπτωση αυτή δεν έχει αφήσει.

Σε ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης ο μάρτυρας, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι σε ένα αρχείο είναι δυνατή η αλλαγή ημερομηνίας, έτσι ώστε να φαίνεται ότι δημιουργήθηκε σε άλλη ημερομηνία, ενώ σημείωσε ότι στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές "τεχνικά τα πάντα είναι δυνατά".

Σε μία γιγαντο-οθόνη, που τοποθετήθηκε στη δικαστική αίθουσα προβλήθηκε το περιεχόμενο του δεύτερου CD, που στάλθηκε από τη Γαλλία και περιέχει τη λίστα Λαγκάρντ. Ο φάκελος του CD, ο οποίος περιείχε 2.062 στοιχεία, ανοίχτηκε με τη βοήθεια του πραγματογνώμονα, Απόστολου Δελτσίδη.

Από την εισαγγελέα της Έδρας ζητήθηκε να ανοιχθούν τα αρχεία, που φέρεται ότι άνοιξε ο κ. Παπακωνσταντίνου την 30η Σεπτεμβρίου 2010, όταν πήρε στα χέρια του το αρχικό CD, το οποίο και χάθηκε κατά τους ισχυρισμούς του κατηγορούμενου.

Μεταξύ των αρχείων που άνοιξαν, περιλαμβάνονται και τα ονόματα Αμαλία Βαρδινογιάννη και Αριστείδης Παπακωνσταντή, ενώ -όπως είπαν οι συνήγοροι- σε όλη την λίστα υπάρχουν 13 αρχεία με το επώνυμο Παπανδρέου, χωρίς να έχουν σχέση με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Οι δικαστές, παρακολουθώντας την προβολή του περιεχομένου το CD με τη λίστα Λαγκάρντ προσπάθησαν να εντοπίσουν τον τρόπο στοχευμένης αναζήτησης, που ενδεχομένως έκανε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να εντοπίσει τα τρία συγγενικά του πρόσωπα, τα οποία φέρεται ότι διέγραψε από την επίμαχη λίστα Λαγκάρντ.

Από τον κ. Δελτσίδη, ζητήθηκε να εντοπίσει στη λίστα αρχεία με την ένδειξη "Παπακων". Βρέθηκαν δύο, τα οποία δεν έχουν σχέση με τον κατηγορούμενο κ. Παπακωνσταντίνου. Όταν ζητήθηκε να γίνει αναζήτηση με το όνομα "Παπακωνσταντίνου", βρέθηκαν δύο αρχεία με το συγκεκριμένο επώνυμο, τα οποία αφορούν συγγενικά πρόσωπα του πρώην υπουργού Οικονομικών.

Επίσης με τη βοήθεια του Απ. Δελτσίδη άνοιξε, προβάλλοντας στην οθόνη τα περιεχόμενα του, το USB stick στο οποίο φέρεται να έχει γίνει μεταγραφή από το CD Στη γιγαντοοθόνη εμφανίστηκε ότι το USB stick περιείχε 2.059 αρχεία, δηλαδή απουσίαζαν τα τρία συγγενικά πρόσωπα του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.
 

Κατέθεσε επίσης η δικηγόρος Γαλάτια Μανέ, ειδική συνεργάτιδα του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ι. Διώτη. Η μάρτυς εργάστηκε στο γραφείο του κ. Διώτη στο χρονικό διάστημα 17 Ιουνίου 2011 - 8 Αυγούστου 2012 και όπως κατέθεσε λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Διώτη, της ζήτησε να μεταφέρει το περιεχόμενο του stick σε άλλο το οποίο αγόρασε η ίδια. Σε ερωτήσεις του προέδρου του δικαστηρίου, Νικόλαου Πάσσου, η μάρτυς απάντησε ότι δεν είδε το περιεχόμενο που μεταγράφηκε, αλλά και πως ο κ. Διώτης δεν της είπε τι αφορούσε, ούτε της έδωσε εντολή να διαγράψει το περιεχόμενο κάποιου από τα δύο στικ.

Αντίθετα από ότι είχε υποστηρίξει ο κ. Διώτης, δηλαδή ότι η κ. Μανέ κατέστρεψε το περιεχόμενο του στικ, η μάρτυς τόνισε στην κατάθεσή της πως δεν έκανε κάτι τέτοιο.

Είπε ακόμη ότι δεν γνωρίζει εάν κάποιο USB stick έστειλε ο κ. Διώτης σε άλλο, τρίτο πρόσωπο, αλλά ούτε -όπως κατέθεσε- σε όλο το διάστημα που ήταν στο πλευρό του στο ΣΔΟΕ έγινε ποτέ αναφορά στη λίστα Λαγκάρντ.

Σε ερώτηση των συνηγόρων εάν γνωρίζει την ημέρα της μεταγραφής να συναντήθηκαν οι κύριοι Διώτης και Βενιζέλος, η μάρτυς απάντησε αρνητικά.

Είπε, πάντως, ότι σε μεταγενέστερο διάστημα από εκείνο της μεταγραφής στα δύο USB stick, ο κ. Διώτης τη ρώτησε πώς γίνεται διαγραφή στον υπολογιστή. 

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή