facebook pixel

Βαρουφάκης για Eurogroup: Δεν υπάρχει τρόικα, συμφωνία πριν τις 20 Απριλίου

Βαρουφάκης: το Eurogroup ήταν ένα σημαντικό βήμα για την εκτέλεση της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου

"Το σημερινό Eurogroup ήταν ένα σημαντικό βήμα για την επιτυχή εκτέλεση της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, μετά το χθεσινό Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

Αναφορικά με το γεγονός ότι αρκετοί υπουργοί αναφέρθηκαν στην "τρόικα" δήλωσε χαρακτηριστικά: "Κάποιοι συνάδελφοί μου χρησιμοποίησαν τον όρο τρόικα. Αν τους αρέσει τόσο μπορούμε να τους την στείλουμε" και συνέχισε: 

"Η ιδέα των τεχνοκρατών της τρόικας που θα μπαίνουν μέσα στα υπουργεία και θα επιβάλουν μέτρα που έχουν αποτύχει αυτό είναι κάτι που δεν θα το επιτρέψουμε. Θα τους δώσουμε ό,τι στοιχεία χρειάζονται για να κάνουν και την εργασία που πρέπει".

Ο κ. Βαρουφάκης ερωτηθείς για τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος, δήλωσε: "Δεν έχουμε χάσει χρόνο. Η κυβέρνηση μετά τις εκλογές άρχισε να εργάζεται, όχι μόνο να κυβερνά αλλά να προγραμματίζει το δρόμο αλλά και τις στάσεις και διαδικασίες που θα χρειάζονταν".

Και συνέχισε: "Χρειαστήκαμε δύο εβδομάδες και τρία Eurogroup για να θέσουμε τα θεμέλια. Χρειαστήκαμε μία εβδομάδα για να τρέχουμε τα υπουργεία μας και να έχουμε έναν κατάλογο αναθεωρήσεων και αλλαγών, δεν χάσαμε χρόνο αλλά ήμασταν ταχείς στα θέματα που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε".

Σχετικά με τη λίστα των μεταρρυθμίσεων, σημείωσε ότι η λίστα που υπέβαλαν αφορά σε επτά προτάσεις-παραδείγματα, ενώ θα υποβάλουν και άλλη λίστα μέχρι να καταλήξουν στις τελικές μεταρρυθμίσεις.

Συμφωνία πριν την 20η Απριλίου

Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι θα γίνει εξειδίκευση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος που θα εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση τους τέσσερις μήνες της "περιόδου γέφυρας". 

Τόνισε ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες της διαπραγμάτευσης που θα καταλήξει στη συμφωνία για τη μετά τον Ιούνιο εποχή. Σε μια συμφωνία, όπως είπε, μεταξύ της Ελλάδας της Ευρώπης και των θεσμών για την ανάπτυξη και την ανάκαμψη. 

Ανέφερε ότι η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου δεν επρόκειτο να ολοκληρωθεί σε μία μέρα, αλλά η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά να καταλήξει σε συμφωνία με τους θεσμούς, ενδεχομένως, και αρκετά πριν τις 20 Απριλίου.

Αναφορικά με την επιστολή του προς τον Ντάισελμπλουμ, είπε ότι ζητούσε την άμεση εκκίνηση των τεχνικών διαβουλεύσεων με τους θεσμούς. 

"Την Τετάρτη ξεκινούν οι διαβουλεύσεις με τους θεσμούς στις Βρυξέλλες και περιμένουμε εναγωνίως την αρχή της πραγματικής δουλειάς", ανέφερε.

Σχετικά με το αν η Ελλάδα είναι σε θέση να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Μαρτίου και του Απριλίου, είπε ότι ξεκινάει η εφαρμογή της συμφωνίας του Eurogroup, ότι την Τετάρτη ξεκινούν οι συζητήσεις με τους θεσμούς και πως το ζήτημα της ρευστότητας θα το εγγυηθεί η ελληνική κυβέρνηση, από κοινού με τους θεσμούς.

Για το δημοψήφισμα

Κληθείς να σχολιάσει τα "περί δημοψηφίσματος" που αναφέρονται σε συνέντευξή του σε ιταλική εφημερίδα, τόνισε ότι δεν υπάρχει θέμα δημοψηφίσματος και ότι δεν πρέπει να δίνουμε το οξυγόνο που αποζητά ο κίτρινος Τύπος.

"Για μένα είναι δυστυχές ότι μερίδα του Τύπου και μάλιστα μιας τόσο έγκριτης εφημερίδας χρησιμοποιεί τέτοιου είδους τακτικές", δήλωσε, εξηγώντας ότι ο τίτλος που έδωσε η ιταλική εφημερίδα στη συνέντευξη που της παραχώρησε, δεν έχει καμία σχέση με το περιεχόμενο των όσων είπε. 

"Απάντησα σε υποθετική ερώτηση, τί θα κάναμε αν η ευρωζώνη απέρριπτε όλες ανεξαιρέτως τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση", εξήγησε. 

Για τη διένεξη με Σόιμπλε

Ερωτηθείς αν στη διάρκεια της συνεδρίασης η γερμανική πλευρά αμφισβήτησε τις προτάσεις της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της "ανθρωπιστικής κρίσης", το διέψευσε, λέγοντας ότι ο Σόιμπλε δεν του επιτέθηκε. "Μου έθεσε το ερώτημα και νομίζω ότι η απάντηση που του έδωσα τον κάλυψε",είπε. 

Τόνισε πάντως ότι η υπ' αριθμόν ένα προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση των συνεπειών της "ανθρωπιστικής κρίσης", διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι δεν είναι πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες.

Συνάντηση με Σόιμπλε, Ρέγκλινγκ, Ντράγκι, Μοσκοβισί και Τόμσεν

Ο Γ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι στο περιθώριο των εργασιών του Eurogroup συναντήθηκε με τον Επίτροπο, Πιερ Μοσκοβισί, με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και με τον επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεμάτων του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν. 

Μετά το Eurogroup συναντήθηκε με τον επικεφαλής του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ και με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 

Δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες για τις συναντήσεις, λέγοντας ότι οι συζητήσεις γίνονται σε εμπιστευτική βάση. 

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Ιρλανδού υπουργού Οικονομικών, Μάικλ Νούναν, ότι υπεύθυνος για το συντονισμό των συζητήσεων με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θα είναι ο Γ. Δραγασάκης, είπε ότι είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα διαστρέβλωσης της πραγματικότητας.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή