facebook pixel

Αμεταβλητο στα 3 ευρω παραμενει το ανταποδοτικο τελος

Κυβέρνηση: η ΕΡΤ επιστρέφει με αμετάβλητο το ανταποδοτικό τέλος

Επιστρέφει η ΕΡΤ - Αμετάβλητο στα 3 ευρώ παραμένει το ανταποδοτικό τέλος

Την επανίδρυση της ΕΡΤ Α.Ε. δρομολογεί το νομοσχέδιο που έθεσε σε διαβούλευση η κυβέρνηση από σήμερα και έως την Πέμπτη στις 10:00 π.μ.

Στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι η αιφνίδια κατάργηση της ΕΡΤ, τον Ιούνιο του 2013, "συνιστά σοβαρό ρήγμα στην αρχή της συνέχειας της παροχής δημόσιας υπηρεσίας με ουσιαστική έννοια". Οπως αναφέρεται οι νομικές ενέργειες που έλαβαν χώρα και οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν την περίοδο εκείνη "έχουν δημιουργήσει ένα εξαιρετικά προβληματικό καθεστώς στη λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης σε εργασιακά ζητήματα καθώς και οικονομικά/νομικά θέματα που ανέκυψαν κατά την εκκαθάρισή του".

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η ΕΡΤ επαναλειτουργεί για να κατακτήσει τη θέση που της αξίζει και στην επιλογή του τηλεθεατή και στο τηλεοπτικό στερέωμα. Με το σχέδιο νόμου που κατατίθεται στη Βουλή διασφαλίζεται η απρόσκοπτη παροχή της δημόσιας ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας χωρίς διακοπή και με πιστή τήρηση των συνταγματικών αρχών, καθώς και η επίλυση των εργασιακών, οικονομικών και άλλων προβλημάτων που δημιούργησαν οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν ως σήμερα.

Η ΕΡΤ θα επαναλειτουργήσει "με οικονομική εξυγίανση σε πλήρη ανάπτυξη και χωρίς επιβάρυνση" και "χωρίς αύξηση του ανταποδοτικού τέλους αλλά με εξοικονόμηση πόρων, κατάργηση προνομίων, περικοπή της σπατάλης των μεικτών και εξωτερικών παραγωγών, των κρυφών αμοιβών, και ουσιαστικό οικονομικό έλεγχο των πεπραγμένων του παρελθόντος σε πλήρη ανάπτυξη με μουσικά σύνολα, διαδικτυακούς ιστότοπους και οπτικοακουστικό αρχείο.

Σχετικά με τους απολυμένους με το νομοσχέδιο απολυμένοι επιστρέφουν στις δουλειές τους και οι  συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου που ίσχυαν στις 11 Ιουνίου 2013 αναβιώνουν. "Η επαναφορά αυτή δεν προκαλεί δημοσιονομική επιβάρυνση ούτε επιβαρύνει τον πολίτη.  Το ανταποδοτικό τέλος παραμένει στο σημερινό ύψος των τριών ευρώ μηνιαίως ενώ υπάρχει για πρώτη φορά και μέριμνα για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Επίσης οι συμβάσεις εργασίας στη ΝΕΡΙΤ διατηρούνται", σημειώνεται.

Για το διοικητικό μοντέλο, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι προβλέπεται πως:

"Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ διορίζεται από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Απαρτίζεται από 7 μέλη:

  • Πρόεδρο
  • Διευθύνοντα Σύμβουλο
  • τρία μέλη με ειδικές γνώσεις και πείρα που μπορούν να συμβάλουν στην εκπλήρωση του σκοπού της ΕΡΤ Α.Ε.
  • δύο μέλη που εκπροσωπούν τους εργαζομένους της ΕΡΤ Α.Ε. 

Τα πρώτα 5 μέλη του Δ.Σ. επιλέγονται μετά από δημόσια πρόσκληση, ενώ τα 2 μέλη εκ των εργαζομένων εκλέγονται με άμεση, μυστική, καθολική ψηφοφορία. Για το πρώτο, μεταβατικό έτος ορίζεται ΔΣ, με μονοετή θητεία, με παρόμοια σύνθεση και συμμετοχή εκπροσώπου της ΠΟΕΣΥ. Η ιδιότητα του μέλους του ΔΣ της ΕΡΤ Α.Ε. είναι ασυμβίβαστη με άλλο δημόσιο αξίωμα, θέση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ή σε διοίκηση συνδικαλιστικών ενώσεων. Θεσμοθετείται κοινωνικός έλεγχος της ΕΡΤ με για πρώτη φορά υποχρεωτική συγκρότηση των Συμβουλίων Κοινωνικού Ελέγχου ανά περιφέρεια".

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή