facebook pixel

NYT: Οι μεταρρυθμίσεις μόνη λύση, η Ελλάδα δεν έχει καλό Plan B

New York Times: το καλύτερο στοίχημα του Τσίπρα θα ήταν να πείσει τους πιστωτές του ότι έχει καλή πίστη και να προχωρήσει σε έντονες μεταρρυθμίσεις

Η μόνη ορθολογική πορεία δράσης της Ελλάδας είναι να συνεργαστεί με τους πιστωτές της και να μεταρρυθμίσει την οικονομία της, υποστηρίζουν οι New York Times εκτιμώντας ότι η Ελλάδα δεν έχει καλό Plan B.

Μέσω του γνωστού αρθρογράφου του Reuters, Ούγκο Νίξον, η αμερικανική εφημερίδα εκτιμά πως ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε δυσχερή θέση. 

Ο λόγος: "Συμφώνησε με τους εταίρους σε μια βραχυπρόθεσμη επέκταση της συμφωνίας, αλλά δεν μπορεί να την ''πουλήσει'' στους σκληροπυρηνικούς του κόμματός του, οι οποίοι τον κατηγορούν ότι έχει κάνει στροφή. Έτσι, υπάρχουν ανησυχητικές δηλώσεις υπουργών για πάγωμα των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ προσφάτως συμφωνήθηκε αύξηση μισθών στους εργαζόμενους της ΔΕΗ. Εντωμεταξύ, ο Γιάνης Βαρουφάκης έστειλε μια ασθενική λίστα μεταρρυθμίσεων την οποία πρέπει να εξηγήσει αρκετά στο Eurogroup της Δευτέρας".

Κατά τον Ντίξον, ο Έλληνας πρωθυπουργός "πρέπει να αντισταθεί στις φωνές των Σειρήνων. Οι συμβουλές τους θα οδηγήσουν σε καταστροφή".

Εξετάζοντας το σενάριο της χρεοκοπίας και της επιστροφής στη δραχμή, ο Ντίξον σημειώνει πως μπορεί εκ πρώτης όψεως αυτό να μοιάζει με ελκυστική λύση καθώς το χρέος θα πέσει σε διαχειρίσιμα επίπεδα και το υποτιμημένο νέο νόμισμα θα δώσει έναν τόνο ανταγωνιστικότητας, ωστόσο κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό αφού θα οδηγούσε σε επιβολή ελέγχου κεφαλαίων, σε τέτοιο βαθμό που το αντίστοιχο κυπριακό υπόδειγμα πριν από λίγα χρόνια θα μοιάζει με περίπατο στο πάρκο.

Αλλά και η χρεοκοπία με παράλληλη παραμονή στο ευρώ, είναι μια εξίσου λανθασμένη επιλογή, υποστηρίζει ο Νίξον καθώς μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε καταστροφή στο τραπεζικό σύστημα. 

Επειδή η Αθήνα δεν θα είναι σε θέση πλέον να πάρει χρήματα από τους εταίρους της ζώνης του ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, η μόνη λύση θα ήταν να πάει στις καταθέσεις των απλών καταθετών και να μετατρέψει ένα μέρος τους σε μετοχές της τράπεζας, όπως έγινε στην Κύπρο. 

Η κυβέρνηση, εν τω μεταξύ, θα πρέπει να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό της. Αυτό θα ήταν δύσκολο, η τραπεζική αναστάτωση και ο έλεγχος κεφαλαίων θα νέκρωνε την οικονομική δραστηριότητα.

Το δημοσίευμα καταλήγει: 

"Με δεδομένο ότι κανένα από αυτά τα plan B δεν είναι καλά, το καλύτερο στοίχημα του Τσίπρα θα ήταν να πείσει τους πιστωτές του ότι έχει καλή πίστη και να προχωρήσει σε έντονες μεταρρυθμίσεις με την ελπίδα ότι αυτές θα περιορίσουν την προηγούμενη βραδύτητα. Εάν αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να έρθει σε ρήξη με την ακροαριστερή φατρία του κόμματός του ή, ίσως, να προκηρύξει νέες εκλογές, τότε ας το κάνει. Το καθήκον του είναι προς το σύνολο του ελληνικού λαού".

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή