facebook pixel

Ciudadanos: Το νεόκοπο κόμμα που πονοκεφαλιάζει τους Podemos

Ciudadanos: Η τρίτη λύση στην Ισπανία βρίσκεται από ένα νεόκοπο κόμμα

Παρότι οι Podemos είναι το κόμμα που τους τελευταίους μήνες είχε μεγάλη άνοδο στην Ισπανία, η πολιτική ρευστότητα στη χώρα βάζει στο παιχνίδι έναν ακόμη διεκδικητή ο οποίος σπάει τα μέχρι τώρα δεδομένα του δικομματισμού. Ο λόγος για το μετριοπαθέστερο κόμμα Ciudadanos (Πολίτες, στα καταλανικά Ciutadans).

Οι νεόκοποι  Ciudadanos φαίνεται να κερδίζουν σημαντικό έδαφος τους τελευταίους δύο μήνες. σε τέτοιο μάλιστα βαθμό ώστε το κόμμα θεωρείται ότι πλέον δίνει στα ίσια μάχη με το αριστερό Podemos, τους συντηρητικούς κυβερνώντες και την σοσιαλιστική αντιπολίτευση, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην ισπανική "El Pais".

Οι Ciudadanos, ένα κόμμα 9 ετών με αρχηγό του τον 35χρονο δικηγόρο Άλμπερτ Ριβέρα, επικεντρώνονταν αποκλειστικά στην περιοχή της Καταλονίας μέχρι πρόσφατα.

H ιδεολογία του κόμματος Ciudadanos είναι πιο μετριοπαθής από αυτή των Podemos, παρότι διεκδικεί την εθνική ενότητα και προσελκύει ψηφοφόρους τόσο από την αριστερά όσο και από την δεξιά, κυρίως όσους είναι απογοητευμένοι από τη διαφθορά των πολιτικών. 

Οι ψηφοφόροι

"Αν δεν κάνουμε εμείς πολιτική, θα την κάνουν άλλοι για λογαριασμό μας", συνήθιζε να λέει ο Ριβέρα. Όπως φαίνεται από τις έρευνες, τα μεσαία και ανώτερα εισοδηματικά στρώματα βλέπουν με μεγαλύτερη συμπάθεια τους Ciudadanos. 

Άνθρωποι με ευχέρεια στα κοινωνικά δίκτυα, κόσμος των μεγάλων αστικών κέντρων. Κόσμος που έχει δουλειά, που εξοργίζεται από τα σκάνδαλα και τη διαφθορά των δύο μεγάλων κομμάτων, άνθρωποι που πιστεύουν στην Ευρώπη, στην οικονομία της αγοράς, στον διαχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους, στις αλλαγές με συναίνεση.

Το δανέζικο μοντέλο

Και τι δηλώνουν οι οπαδοί του Ciudadanos για το Podemos; "Το Podemos είναι ένα νέο κόμμα με παλιές ιδέες. Αν το δικό τους μοντέλο είναι η Βενεζουέλα, το δικό μας είναι η Δανία", λέει ο Χεσούς ντε Λόθαρ στην "El Pais". 

"Είμαστε στον αντίποδα. Εγώ είμαι υπέρ της επιχειρηματικότητας, της προσπάθειας, της αριστείας. Εγώ θέλω την Ισπανία στο Champions League, στην κορυφή με τα αστέρια και όχι να βλέπει την Παιδεία της στις κατώτερες βαθμίδες", λέει ο μηχανικός Εδουάρδο Γκονθάλεθ από τις Κανάριες Νήσους, ενώ ο Χεσούς Ορτέγο, ψυχολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου του Βαγιαδολίδ, συμπληρώνει: 

"Γνωρίζω τη Λατινική Αμερική, όπου αναπτύχθηκαν αρκετά κόμματα τύπου Podemos. Aυτό που συμβαίνει με αυτά τα κινήματα είναι ότι βγάζουν μια κοινωνική τάξη από την εξουσία και την αντικαθιστούν με μια άλλη, αλλά είναι ανίκανοι να λύσουν σε βάθος τα προβλήματα".

Το γάντι στον Ιγκλέσιας

Ο Ριβέρα έχει ήδη καλέσει σε ντιμπέιτ τον Ιγκλέσιας, αλλά δεν έχει πάρει απάντηση, όπως λέει. Αυτό πάντως φαίνεται να συμβαίνει καθώς ο Ιγκλέσιας προτιμά να στρέφει τα πυρά και το ενδιαφέρον του στην πολιτική του Μαριάνο Ραχόι. 

Η δημοσκόπηση

Παρότι οι Podemos (Μπορούμε) εξακολουθούν να έρχονται στην πρώτη θέση στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, η υποστήριξη προς το κόμμα μειώθηκε σημαντικά σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, με το 22,5% των ερωτηθέντων να απαντούν ότι θα το ψήφιζαν σε σχέση με το 27,7% του Φεβρουαρίου. Περίπου το 20,2% απάντησαν ότι θα ψήφιζαν την παραδοσιακή Αριστερά της χώρας, τους Σοσιαλιστές.

Σε συνέντευξή του, σήμερα, στο Ρόιτερς, ο ηγέτης του Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, λέει ότι μία πιθανή συμμαχία μεταξύ κεντροδεξιάς και κεντροαριστεράς στη χώρα, απλώς θα παρέτεινε την οικονομική καταστροφή της, όπως ο ίδιος την χαρακτηρίζει.

Μιλώντας για την Ευρώπη, ο 36χρονος Ιγκλέσιας είπε στην ίδια συνέντευξή του ότι αν δεν σταματήσουν οι πολιτικές λιτότητας, τότε τα ακροδεξιά κινήματα θα συνεχίσουν να αυξάνουν τις δυνάμεις τους και θα γίνουν ένας αληθινός κίνδυνος για την δημοκρατία.

Στην Ισπανία, όπως σε πολλές γειτονικές της χώρες στην ευρωζώνη, παρατηρείται πολλοί απογοητευμένοι από τα αυστηρά μέτρα λιτότητας ψηφοφόροι να απορρίπτουν τα παραδοσιακά κόμματα αναζητώντας μία εναλλακτική έπειτα από τουλάχιστον έξι χρόνια οικονομικής ύφεσης και αλλεπάλληλα σκάνδαλα διαφθοράς.

Η απόλυτη πλειοψηφία που διαθέτει στο κοινοβούλιο το ΡΡ το έχει βοηθήσει να περάσει αντιλαϊκές οικονομικές μεταρρυθμίσεις εν μέσω της παρατεταμένης λιτότητας παρότι από την δημοσκόπηση προκύπτει ότι θα πρέπει να υπάρξουν συμφωνίες μετά τις εκλογές ώστε να σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση εξασφαλίζουν στην πρόθεση ψήφου 18,4% ενόψει των εθνικών εκλογών που είναι προγραμματισμένες για το τέλος του χρόνου. 

Το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP) φέρεται να εξασφαλίζει το 18,6%. Η αύξηση της υποστήριξης των Ciudadanos από 8,1% τον Ιανουάριο και 12,2% τον Φεβρουάριο τοποθετεί το κόμμα στην τρίτη θέση της προτίμησης των ψηφοφόρων. Το κόμμα έχει προσελκύσει τους απογοητευμένους ψηφοφόρους τόσο της Δεξιάς όσο και της Αριστεράς.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή