facebook pixel

ΠΑΣΟΚ για τις προτάσεις Βαρουφάκη: αντιφατικές και γελοίες

ΠΑΣΟΚ: οι προτάσεις Βαρουφάκη είναι η επιτομή της φασίζουσας ελαφρότητας

Σκληρή ανακοίνωση από το ΠΑΣΟΚ μετά τη δημοσιοποίηση των προτάσεων που θα καταθέσει η κυβέρνηση εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας. Το ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει τις προτάσεις αντιφατικές, γενικόλογες και γελοίες προτάσεις, και κάνει λόγο για ανατριχιαστικά φασίζουσα ελαφρότητα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ:

"Η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή του Υπουργού Οικονομικών προς τον Πρόεδρο του Eurogroup και σημείωμα με τις επτά μεταρρυθμίσεις που θα παρουσιάσει στο Eurogroup της Δευτέρας 9 Μαρτίου, με στόχο την εκταμίευση μέρους έστω των υπολειπόμενων δόσεων του ευρωπαϊκού σκέλους του προγράμματος, προκειμένου να καλυφθούν επιτακτικές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση στην αρχή δήλωνε υπερήφανα ότι δεν θέλει τις υπολειπόμενες αυτές δόσεις, αλλά χρηματοδότηση μέσω ΕΚΤ, ELA και εντόκων γραμματίων. Ιδέα που απορρίφθηκε με απόλυτο τρόπο από την ΕΚΤ.

Θυμίζουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος των υπολειπόμενων προς καταβολή δόσεων αφορά το σκέλος του προγράμματος του ΔΝΤ που κάνει τις δικές του αξιολογήσεις, με βάση τα δικά του κριτήρια, τα οποία ενσωματώνονται στο δικό του μνημόνιο που είναι παρόμοιο αλλά όχι ταυτόσημο με το ευρωπαϊκό.

Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση αρνήθηκε να φέρει στη Βουλή την παράταση μέχρι τέλος Ιουνίου της Κύριας Σύμβασης Χρηματοοικονομικής Διευκόλυνσης που ήδη υπέγραψε ο Υπουργός Οικονομικών δεσμεύοντας τη χώρα .

Τώρα λοιπόν η κυβέρνηση:

  • υπόσχεται με την επιστολή του κ. Βαρουφάκη να φέρει τη συμφωνία με το Eurogroup για κύρωση στην Βουλή!
  • προτείνει οι επαφές με τα τεχνικά κλιμάκια των 'θεσμών' ( τρόικα ) να γίνουν στις Βρυξέλλες.
  • θέτει υπό τον έλεγχο και την έγκριση των 'θεσμών' και τελικά του Eurogroup το νομοσχέδιο για τα προνοιακά μέτρα που όμως ήδη κατατέθηκε και συζητείται στη διαρκή επιτροπή της Βουλής.
  • θέτει υπό τον έλεγχο και την έγκριση των 'θεσμών' και τελικά του Eurogroup την πρόταση για τις εκατό δόςεις που έχει ήδη παρουσιάσει σε δυο διαφορετικές εκδοχές ως δεδομένη.
Από τις υπόλοιπες πέντε προτάσεις, οι τρεις είναι τελείως γενικόλογες, χωρίς ουσιαστικό σεβασμό στις προσπάθειες που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια και χωρίς δημοσιονομική αποτίμηση της προστιθέμενης αξίας τους:
  • το δημοσιονομικό συμβούλιο
  • ο οργανικός νόμος περί προϋπολογισμού
  • η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας
Απομένουν δυο προτάσεις:
  • η άντληση δημοσιονομικών εσόδων από τα τυχερά παιχνίδια, που όλα τα προηγούμενα χρόνια έβρισκε ουσιαστικά αντίθετο το ΣΥΡΙΖΑ.
  • η σύλληψη της φοροδιαφυγής με τη συγκρότηση εκτεταμένου μηχανισμού ημιεπαγγελματιών κουκουλοφόρων (ακόμη και αλλοδαπών τουριστών) που θα καταγράφουν οπτικοακουστικά και θα καταγγέλλουν παραβάτες της φορολογικής νομοθεσίας!

Πρόκειται για την επιτομή της ανατριχιαστικής φασίζουσας ελαφρότητας. Πρόκειται για καφκικό σχέδιο που συνέλαβαν άνθρωποι χωρίς αίσθηση ούτε του τι σημαίνει κράτος δικαίου, δικαιώματα και Σύνταγμα, ούτε του τι είναι και πώς λειτουργεί η κοινωνία των πολιτών σε σχέση με την αγορά!

Σε κάθε περίπτωση, οποίος έχει αίσθηση των ευρωπαϊκών διαδικασιών, αντιλαμβάνεται ότι με τέτοιες αντιφατικές, γενικόλογες ή γελοίες προτάσεις δεν πρόκειται να επιτευχθούν οι πιεστικοί χρηματοδοτικοί στόχοι της χώρας .

Επειδή δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, παρακαλούμε ειλικρινά την κυβέρνηση να ετοιμάσει μέχρι τη Δευτέρα, σοβαρές, συνταγματικά νόμιμες, συγκεκριμένες, τεχνικά τεκμηριωμένες και δημοσιονομικά μετρήσιμες προτάσεις που να μπορούν να αξιολογηθούν θετικά και σε τεχνοκρατικό και σε πολιτικό επίπεδο.

Η προεργασία που είχε γίνει πριν τις εκλογές - όταν η χώρα είχε ακόμη ως στόχο να βγει μέχρι 28 Φεβρουαρίου από το μνημόνιο και να περάσει στην φάση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής - μπορεί να είναι χρήσιμη.

Περιττεύει φυσικά να πούμε ότι ούτε ενημέρωση των κομμάτων και της Βουλής υπάρχει, ούτε κάποια στοιχειώδης προσπάθεια για ευρύτερη συναίνεση και συστράτευση ενόψει ορατών μεγάλων προβλημάτων."

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή