facebook pixel

Πονοκέφαλος στην κυβέρνηση: επιμένει για Χρυσή Αυγή η Ζωή

Πονοκέφαλος στην κυβέρνηση από τις νέες δηλώσεις της Ζωής

Εμμένει η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου σε θέσεις της που έχουν προκαλέσει ενόχληση τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ ενώ στο θέμα της συμφωνίας με τους εταίρους συντάσσεται με την κριτική του Μανώλη Γλέζου.

Με δύο νέες συνεντεύξεις, αφ' ενός επιμένει στις απόψεις της για την αναγκαιότητα της συμμετοχής των προφυλακισμένων βουλευτών της ΧΑ στις ψηφοφορίες της Βουλής, αφ' ετέρου ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για τη συμφωνία παράτασης της δανειακής σύμβασης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Unfollow, η πρόεδρος της Βουλής καλεί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αντιδράσουν κατά της συμφωνίας για την παράταση της δανειακής σύμβασης και υιοθετεί την κριτική του Μανώλη Γλέζου.

"Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δεχθεί να μην υλοποιηθούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις του κόμματος" σημειώνει η κ. Κωνσταντοπούλου και προσθέτει: "Οι δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένες να βαπτίσουν το κρέας - ψάρι".

Τονίζει, δε, πως οι βουλευτές των δυο συμπολιτευόμενων κομμάτων δεν θα "υπαναχωρήσουν στις αδιαπραγμάτευτες αρχές επί τη βάση των οποίων δόθηκε η λαϊκή εντολή".

Η πρόεδρος της Βουλής χαρακτηρίζει τη συμφωνία με του Eurogroup "συνδυασμό επιστολών και ανακοινωθέντων" και επισημαίνει ότι "η Βουλή δεν ψηφίζει ούτε επιστολές ούτε ανακοινωθέντα".

Επιμένει για την ΧΑ

Παράλληλα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤopen τόνισε ότι "δεν μπορεί να αποδέχεται μια Δημοκρατία τη λειτουργία με μειωμένη σύνθεση χωρίς να υπάρχει αποχρών και ειδικός λόγος και αυτό θέτει ζήτημα συνταγματικής λειτουργίας".

"Η Δημοκρατία και το Σύνταγμα δεν ανήκει μόνον στις δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται δημοκρατικές, αλλά και στους εχθρούς της", σημείωσε, ενώ τόνισε ότι "η Δημοκρατία όταν κάνει εκπτώσεις νικιέται". 

Πρόσθεσε ότι "η Δημοκρατία δεν επιτρέπεται να λειτουργεί φοβικά ακόμα και απέναντι στους εχθρούς της".

Η ίδια επανέλαβε, δε, ότι "υπάρχει ζήτημα όταν μιλάμε για ψήφιση νόμων με οριακή πλειοψηφία και όταν παραβιάζεται το άρθρο 60 του Συντάγματος το οποίο λέει ότι ο βουλευτής έχει απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και της ψήφου κατά συνείδηση".

Επίσης, επέμεινε στην άποψη που έχει διατυπώσει σχετικά με την χορήγηση ή μη άδειας από τον εισαγγελέα στους κρατουμένους βουλευτές, ότι "η απόρριψη αδείας είναι επιτρεπτή μόνο με ειδική δικαιολογία. Δεν υπάρχουν επιχειρήματα που να μπορούν να τεκμηριώσουν αντίθετη άποψη". 

Ενώ υπογράμμισε: "Οι εγκληματικές συμπεριφορές που έχουν καταγραφεί σε βάθος δεκαετιών, είναι συμπεριφορές που έχουν αντιπαλέψει ορισμένοι, όχι όλοι. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι μη αποδεκτή πολιτικά η Χρυσή Αυγή. Και το ότι καταγράφονται ναζιστικές αντιλήψεις αυτό δεν μας επιτρέπει να επινοούμε εκπτώσεις στην Δημοκρατία".

Σε μια προσπάθεια να αιτιολογήσει τις απόψεις της που προκάλεσαν σωρεία αντιδράσεων εκ μέρους της αντιπολίτευσης, αλλά και αποστάσεις από στελέχη του κόμματός της, η κ. Κωνσταντοπούλου είπε ότι "ως θέμα Χρυσής Αυγής το εμφανίζουν εκείνοι που επιχειρούν μια αλλοίωση των πραγμάτων". 

"Δεν είναι ζήτημα μεμονωμένων βουλευτών και περιπτώσεων. Στην ίδια θέση μπορεί να βρεθούν ξανά βουλευτές. Τα τεκμήρια του κράτους δικαίου ισχύουν για όλους", εξήγησε.

Μάλιστα επιχειρώντας να αμβλύνει τις εντυπώσεις που προκάλεσαν οι θέσεις της δήλωσε: "Δεν αποδέχομαι κριτική που ενδύεται τον μανδύα της δημοκρατικής ευαισθησίας από συστήματα και πρόσωπα που κατεξοχήν συνέπραξαν με τον χώρο αυτό, ενώ ο δικός μου χώρος συγκρούστηκε σε όλα τα επίπεδα με τον χώρο αυτό".

Και πρόσθεσε ότι "μέσα από την κοινωνική και επαγγελματική μου δράση έχω κατεξοχήν συγκρουστεί και με τον ρατσισμό και με τον ναζισμό".

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή