facebook pixel

Πιέζουν οι Βρυξέλλες για το πακέτο Βαρουφάκη: Φέρτε μας ολοκληρωμένες προτάσεις

Πιέζουν οι Βρυξέλλες για το πακέτο Βαρουφάκη: Φέρτε μας ολοκληρωμένες προτάσεις

Δυσοίωνες είναι οι πληροφορίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες για την αξιολόγηση από τους εταίρους του πακέτου των έξι μεταρρυθμίσεων του ΥΠΟΙΚ Γιάνη Βαρουφάκη.

Σύμφωνα με πηγές στις Βρυξέλλες στο χθεσινό Εuroworking Group εστάλη το μήνυμα στην Αθήνα ότι ή θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση ή θα βρεθεί μπροστά στο πρόωρο τέλος της τετράμηνης παράτασης.

Συγκεκριμένα τα μηνύματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες λίγα εικοσιτετράωρα πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι οι δανειστές επιμένουν και ζητούν από την Αθήνα συγκεκριμένα μέτρα άμεσης απόδοσης (π.χ αύξηση του ΦΠΑ, ιδιωτικοποιήσεις) τα οποία θα γεμίσουν τα άδεια δημόσια ταμεία και όχι γενικόλογες δεσμεύσεις που ενδεχομένως έχουν συζητηθεί και στο παρελθόν και δεν έχουν αποδώσει ή αμφισβητείται ότι θα αποδώσουν στο μέλλον.

Δεν είναι άλλωστε τυχαία η χθεσινή αναφορά του ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκη στο ελληνογαλλικό βιομηχανικό επιμελητήριο ότι υπάρχει plan B σε περίπτωση που δεν αποδώσουν οι συνομιλίες με τους δανειστές.

Τι λένε οι δανειστές

Δεν υφίσταται σε αυτή τη φάση θέμα έγκρισης ή απόρριψης ελληνικής δέσμης προτάσεων για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, διαβεβαίωναν σήμερα στις Βρυξέλλες πηγές της ευρωζώνης.

Απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκου Πρακτορείου Ειδήσεων, πηγές τόνιζαν ότι οι συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών συνεχίζονται και άφηναν να εννοηθεί ότι η Ευρωζώνη αναμένει τις ολοκληρωμένες ελληνικές προτάσεις.

Παράλληλα, πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωναν ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκονται σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, ενόψει Eurogroup.

Οι εκπρόσωποι των τριών θεσμών (ΔΝΤ, Κομισιόν, ΕΚΤ) αλλά και κυβερνήσεων χωρών της ευρωζώνης, ζητούν από την Ελλάδα να βρει επιπλέον έσοδα το δημόσιο από αποκρατικοποιήσεις ενώ πιέζουν για να επιστρέψει η Τρόικα των ελεγκτών προκειμένου να υπάρξει πλήρης καταγραφή της δημοσιονομικής θέσης και των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας.

ΥΠΟΙΚ: Δεν συζητήθηκαν οι ελληνικές προτάσεις στο EWG

Με ανακοίνωσή του σήμερα, το Υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει κατηγορηματικά δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι στη διάρκεια του χθεσινού Euro Working Group συζητήθηκε το περιεχόμενο των ελληνικών προτάσεων. 

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου "οι αναφορές περί έλευσης κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα, είναι εκτός πραγματικότητας".

Σύμφωνα μάλιστα με κυβερνητικά στελέχη και το χθεσινό τηλεφώνημα Τσίπρα σε Στουρνάρα -ο οποίος μετέχει στη σύνοδο της ΕΚΤ στη Λευκωσία, είναι ενδεικτική της "αγωνίας" της ελληνικής πλευράς για την απόρριψη των μεταρρυθμίσεων Βαρουφάκη και μάλιστα σε συνθήκες ταμειακής ασφυξίας.

Όπως ανέφεραν ορισμένες πηγές, ακόμα και το αίτημα για αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων κατά περίπου 2 δισ. βρίσκεται στο μικροσκόπιο τόσο της ΕΚΤ, όσο και του Eurogroup.

Για να ληφθεί η απόφαση απαιτούνται συγκεκριμένες πράξεις, που θα αφορούν σε αυτά που ζητούν επίμονα οι δανειστές, όπως οι αποκρατικοποιήσεις, το ασφαλιστικό και η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Επίσης, δεν αναμένεται σήμερα η ΕΚΤ να αποφασίσει να ξαναδέχεται τα ομόλογα ως εγγύηση καθώς ο κ. Ντράγκι έχει ξεκαθαρίσει ότι μια τέτοια απόφαση συνδέεται με την πρόοδο του ελέγχου που εκκρεμεί καθώς και με την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Δεν αποκλείεται δε να υπάρξει και έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα μεταξύ της 9ης Μαρτίου και της 24ης Απριλίου που είναι η άτυπη συνάντηση των υπουργών και των κεντρικών τραπεζιτών της Ε.Ε. στη Ρίγα της Λεττονίας.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή