facebook pixel

Tο Υπουργειο Παραγωγικης Ανασυγκροτησης σε συνεργασια με τη ΔΕΗ επεξεργαζεται σχεδιο για τη μειωση των τιμολογιων της Επιχειρησης

Την κυβέρνηση Σαμαρά δείχνει το Μαξίμου για τις αυξήσεις στη ΔΕΗ

Μαξίμου: "Η κυβέρνηση στηρίζει πλήρως και απολύτως την ελευθερία των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, ανεξάρτητα από την κατάληξή τους"

Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η αποκάλυψη της χορήγησης αυξήσεων στους εργαζομένους της ΔΕΗ, για τις οποίες μάλιστα ο Γ. Βαρουφάκης δήλωσε άγνοια, πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου παρέπεμψαν στην προηγούμενη διακυβέρνηση για την υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης με την ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει τη θέση της ότι για λόγους αρχής δεν παρεμβαίνει στις συλλογικές διαπραγματεύσεις διαφοροποιούμενη από «τις πρακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων που παρενέβαιναν διαρκώς εις βάρος πάντοτε της πλευράς των εργαζομένων». Αντίθετα επισημαίνει το Μαξίμου, «η κυβέρνηση στηρίζει πλήρως και απολύτως την ελευθερία των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, ανεξάρτητα από την κατάληξή τους».

Οσον αφορά στην συλλογική διαπραγμάτευση μεταξύ της ΔΕΗ Α.Ε. και της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ σημειώνει ότι «ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο του 2014 και ολοκληρώθηκε πριν από τις εκλογές» και χαρακτηρίζει «εντελώς αβάσιμη με βάση την κοινή λογική» οποιαδήποτε κριτική στην κυβέρνηση και στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης για ανάμιξη στη διαμόρφωση και κατάληξη τής συγκεκριμένης Σύμβασης.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση σημειώνει ότι η σημερινή διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε. που υπέγραψε τη σύμβαση με τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ έχει διοριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Το Μαξίμου απαντά επίσης στα δημοσιεύματα αναφορικά με πιθανές αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος εξαιτίας της συλλογικής σύμβασης είναι εκτός πραγματικότητας σημειώνοντας ότι «παρά το γεγονός ότι οι μισθοί των εργαζομένων στη ΔΕΗ έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια κατά πολύ, οι προηγούμενες κυβερνήσεις προχώρησαν σε πολιτικές αύξησης των τιμολογίων, επιβαρύνοντας κατά πολύ νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Και προσθέτει ότι το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης σε συνεργασία με τη ΔΕΗ επεξεργάζεται για το επόμενο διάστημα σχέδιο για τη μείωση των τιμολογίων της Επιχείρησης.

Αντιπαράθεση ΝΔ - κυβέρνησης

H ΝΔ χαρακτηρίζει απαράδεκτη την απόφαση για αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων της ΔΕΗ, και καλεί την κυβέρνηση να την πάρει πίσω επισημαίνοντας μάλιστα πως «για τον ΣΥΡΙΖΑ το συμφέρον του κ. Φωτόπουλου μπαίνει πάνω από την κοινωνική δικαιοσύνη». Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης κάνει λόγο για «ψέματα που αραδιάζει το Μέγαρο Μαξίμου για να καλύψει τις προκλητικές αυξήσεις που ενέκρινε στους κομματικούς του φίλους, τον κ. Φωτόπουλο και τους υπόλοιπους συνδικαλιστές της ΔΕΗ», τονίζοντας πως οι αυξήσεις αυτές υπεγράφησαν την προηγούμενη Παρασκευή, στις 27/2/15, με απόλυτη γνώση και έγκριση του αρμοδίου υπουργού.

«Tο κοινό αίσθημα το προκαλεί η, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, στάση της ΝΔ», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης και πρόσθεσε ότι ο κ. Σακελλαρίδης αναφέρει ότι ο κ. Καραγκούνης «επιλέγει να προσποιείται ότι δεν καταλαβαίνει προκειμένου να ρίξει λάσπη στη νέα κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας επιχειρήματα που προσβάλουν την κοινή νοημοσύνη». 

«Όσο και αν επιχειρούν να ονομάσουν το μνημόνιο "γέφυρα", την τρόικα "θεσμούς" και τα δημοσιονομικά μέτρα ως "μέτρα κοινωνικής σωτηρίας", τα ψέματά τους αποκαλύπτονται κάθε μέρα στον ελληνικό λαό» ανταπάντησε ο Κώστας Καραγκούνης και υπενθύμισε ότι ο κ. Βαρουφάκης, παρότι ως υπουργός Οικονομικών είναι ο βασικός μέτοχος της ΔΕΗ, δήλωσε άγνοια για τις αυξήσεις στη ΔΕΗ.

Σοβαρότητα συστήνει το ΠΑΣΟΚ 

«Επιτέλους λίγη σοβαρότητα. H κυβέρνηση θα μπορούσε να αλλάξει τη διοίκηση της ΔΕΗΑ.Ε. Μπορούσαν επίσης να πουν στην ΔΕΗ Α.Ε. να μην υπογράψει με την ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή