facebook pixel

Βαρουφάκης: Νέο δάνειο κατόπιν αναδιάρθρωσης του χρέους

Βαρουφάκης: μοναδική λύση είναι η αναδιάρθρωση του χρέους εντός της ευρωζώνης

Δεν υπάρχει πιθανότητα να μην αποπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας προς το ΔΝΤ, ενώ η οφειλή προς το EKT είναι μετά το τετράμηνο και είναι κομμάτι της διαπραγμάτευσης, δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, σε μία εφ' όλης της ύλης συνέντευξη του στην εκπομπή "Στον Ενικό" με τον Νίκο Χατζηνικολάου, στο Star.

Τόνισε ότι μοναδική λύση είναι η αναδιάρθρωση του χρέους εντός της ευρωζώνης και "σε καμία των περιπτώσεων δεν είναι λύση η επιστροφή στη δραχμή".

Σε ερώτηση για ενδεχόμενο πιστωτικό γεγονός εντός Μαρτίου, είπε: " Ο Μάρτιος είναι λυμένο θέμα. Είμαστε στη διαδικασία εξασφάλισης των χρημάτων για το τετράμηνο. Είμαστε σίγουροι ότι οι αποπληρωμές θα γίνουν ιδίως στο ΔΝΤ που είναι ο ένας διεθνής φορέας που δεν έχει αποδεχθεί ποτέ καθυστέρηση στην πληρωμή από τον οποιοδήποτε και δεν θα είμαστε εμείς εξαίρεση".

Για το χρέος προς την ΕΚΤ, είπε ότι αυτά τα 6,7 δισ. ευρώ δεν είναι χρήματα που δανειστήκαμε. "Ο Τρισέ είχε αγοράσει ομόλογα και τα διέθεσε για να διατηρήσει την Ελλάδα εντός των αγορών. Εάν δεν τα είχε πάρει η ΕΚΤ θα είχαν κουρευτεί και τώρα μας τα ζητάει πίσω εξ ολοκλήρου", τόνισε.

Σχετικά με το ενδεχόμενο νέου δανείου, είπε ότι δεν είναι αντίθετος, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει κατόπιν της αναδιάρθρωσης του χρέους.

Ο κ. Βαρουφάκης έδωσε απαντήσεις σε σειρά θεμάτων που αφορούν στη διαπραγμάτευση, στα μέτρα που σκοπεύει να λάβει η κυβέρνηση, στη σχέση του με τους εταίρους και στο τι μέλλει γενέσθαι.

Για τον Σόιμπλε

Μία από τις αρχικές ερωτήσεις αφορούσε τη σχέση του με τον Β. Σόιμπλε: Είπε ότι σε ανθρώπινο επίπεδο υπάρχει σχέση αμοιβαίου σεβασμού.

"Δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση σου", ήταν τα λόγια που ο Σόιμπλε είπε στον Βαρουφάκη την πρώτη φορά που συναντήθηκαν, όπως ανέφερε.

"Ποιος Γερμανός υπουργός Οικονομικών θα ήθελε να είναι στη θέση ενός έλληνα υπουργού τα τελευταία 50 χρόνια;" σημείωσε, εξηγώντας ότι ο Σόιμπλε αναφερόταν στα ομόλογα του Ιουνίου και του Ιουλίου της ΕΚΤ.

Και τόνισε: "Τον ξενίζει ότι εδώ και πάρα πολύ καιρό θεωρώ ότι κάποια μέρη του ελληνικού δημόσιου χρέους θα έπρεπε να αναδιαρθρωθούν. Λέω αναδιάρθρωση και όχι κούρεμα. Σέβομαι τον φετιχισμό των λέξεων. Και το PSI που ήταν κούρεμα, γι' αυτό ονομάστηκε έτσι".

Σχετικά με το φημολογούμενο ραντεβού του με τον Γ. Άσμουσεν, είπε ότι "δεν υπήρξε ραντεβού στο οποίο μου είπε να κάνω κομπλιμέντα στον Σόιμπλε. Το γερμανό υπουργό Οικονομικών τον συμπαθώ γιατί είναι μέρος μιας γενιάς πολιτικών που έχουν πρόβλημα με την Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίος ο Β. Σόιμπλε, είναι σκληρός αντίπαλος αλλά τον σέβομαι γιατί κουβαλά 40 χρόνια της ιστορίας της ευρωζώνης. Είναι σαν να είσαι σε συνομιλία με τη ζωντανή ιστορία της ευρωζώνης".

Για το mail Χαρδούβελη

"Ο κ. Χαρδούβελης δεν διαπραγματεύτηκε", υπογράμμισε και πρόσθεσε: "Συμμετείχε στη διαδικασία της αυτοματοποιημένης λιτότητας και της αυτοματοποιημένης εφαρμογής αυτού του μνημονίου".

Ερωτηθείς για τις διαφορές του κειμένου του με το mail Χαρδούβελη, είπε ότι οι διαφορές είναι σημαντικές:

  • Δεν υπάρχει καμία αναφορά σε ισχύον πρόγραμμα, δηλαδή σε Μνημόνιο. 
  • Στο 3ο Eurogroup αναφέρεται μια λίστα μεταρρυθμίσεων που θα προτείνει η ελληνική κυβέρνηση την οποία θα αξιολογήσουν οι θεσμοί.
  • Ο EFSF κάνει ερμηνεία και εμάς δεν μας δεσμεύει. Εμάς μας δεσμεύει η επιστολή στο 2o Eurogroup, που αποδέχθηκε ο Ντάισελμπλουμ, το κείμενο για την παράταση που υπογράφτηκε στο 3ο Eurogroup και η λίστα μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχουμε δεσμευτεί.
"Αυτό που πετύχαμε είναι να διαχωρίσουμε τη δανειακή σύμβαση με τους όρους του Μνημονίου", τόνισε.

Αντίθετος με το Grexit

Ο κ. Βαρουφάκης ερωτηθείς για τις δηλώσεις Λαπαβίτσα περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, τάχθηκε αναφανδόν κατά του Grexit, για το οποίο είπε ότι είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να μας συμβεί.

"ο Λαπαβίτσας έχει κτίσει ολόκληρη καριέρα πάνω στην επιστροφή στη δραχμή" είπε και πρόσθεσε: "Άλλο να λες ότι δεν έπρεπε να μπούμε και άλλο να λες ότι τώρα που έχουμε μπει να βγούμε. Αυτό θα ήταν καταστροφή".

Παράλληλα, αναφερόμενος στους οικονομολόγους που τάσσονται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας, υπογράμμισε ότι "η μόνη διαφωνία μου με αυτούς του εξαιρετικούς συναδέλφους μου, είναι ότι εγώ θεωρούσα την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, όσο κι αν ασκώ κριτική στην αρχιτεκτονική δόμηση της Ευρωζώνης, καταστροφική".

Σχέδιο... Μέρκελ

Ο κ. Βαρουφάκης εμφανίστηκε βέβαιος ότι το Βερολίνο θα αποδεχθεί τελικά τις ελληνικές θέσεις και παρότρυνε την καγκελάριο Μέρκελ να μείνει στην ιστορία με ένα πακέτο τύπου Μάρσαλ. 

Μεταρρυθμίσεις

Ο Γ. Βαρουφάκης είπε ότι την προσεχή Δευτέρα θα πάει στο Eurogroup με έξι προτάσεις εκ μέρους της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις.Στη βάση αυτών των προτάσεων, θα υπάρξει συζήτηση στο Συμβούλιο για το ποιες μεταρρυθμίσεις θα προηγηθούν και η χώρα θα κριθεί από τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες θα υλοποιήσει.

Τα κέρδη της διαπραγμάτευσης

Ανέφερε ως κέρδος από τη διαπραγμάτευση το γεγονός ότι εξασφαλίστηκε πως δεν θα επιβληθούν υφεσιακά μέτρα τους επόμενους τέσσερις μήνες και ως ζημία ότι δεν υπήρξε συμφωνία για αναπτυξιακά μέτρα, τα οποία θα είναι το αντικείμενο της επόμενης διαπραγμάτευσης.

Έθεσε δύο βασικές προϋποθέσεις για την αναπτυξιακή διαδικασία στη χώρα:

Να απελευθερωθούν οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου από τον βραχνά του Δημοσίου, μέσω και της πάταξης της γραφειοκρατίας (π.χ. άμεση λειτουργία νέας επιχείρησης μόνο με την ταυτότητα τού υποψήφιου επενδυτή, περίοδος χάριτος 1- 2 ετών για τις εισφορές στα ταμεία, το Δημόσιο να μην ζητεί πιστοποιητικά από τους πολίτες για πληροφορίες που έχει το ίδιο το Δημόσιο, κ.ά.).

Να υπάρξει σημαντικό ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα, μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Στην Ελλάδα να υπάρξει δημόσια- ανεξάρτητη από το κράτος- επενδυτική τράπεζα, στην οποία να περάσει και δημόσια περιουσία ως εχέγγυο.

"Εγώ δεν πήγα στις Βρυξέλλες για να κάνω ρήξη. Τη διανοήθηκα για να γίνει μία καλή συμφωνία και η καλή συμφωνία θέλει τώρα μία σχέση εμπιστοσύνης", τόνισε.

Ιδιωτικοποιήσεις

Αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις, είπε ότι "δεν είμαστε δογματικοί. Εξαρτάται από την περίπτωση".

"Η είσοδος επενδυτών στον ΟΣΕ είναι απολύτως απαραίτητη", αλλά "στη ΔΕΗ σε καμία περίπτωση".

Χαρακτήρισε πολύ σημαντική και καινοτόμο επένδυση, αυτή της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά και ιδιαίτερα χαμηλό το τίμημα για το Ελληνικό, ενώ πρόσθεσε ότι "πρέπει να ξανακοιτάξουμε το θέμα με τα αεροδρόμια".

Δήλωσε ότι ήταν απαράδεκτος ο τρόπος που δημιουργήθηκε το ΤΑΙΠΕΔ ("ήταν για να σκοτώσουμε τα ασημικά της οικογένειας", είπε), ενώ εν γένει ανέφερε ότι η κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί τους νόμους και τους επενδυτές που έχουν ήδη βάλει χρήματα.

"Στον ΟΠΑΠ έγινε έγκλημα, αλλά δεν το αναμοχλεύω", συμπλήρωσε.

Διέψευσε κατηγορηματικά τη φημολογία ότι έρχονται στην Αθήνα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να μην εξαντλήσει το τετράμηνο της παράτασης τής δανειακής σύμβασης και να έχει πιο γρήγορα μια συμφωνία με τους εταίρους.

Κόκκινες γραμμές

Είπε ότι κόκκινες γραμμές είναι να μην υπάρξουν υφεσιακά μέτρα και να επιλυθεί ένα σύστημα εξισώσεων με τρεις αγνώστους: πρωτογενές πλεόνασμα σε σχέση με το ποια θα είναι η αναδιάρθρωση του χρέους και επενδύσεις μεγαλύτερες από τις αποταμιεύσεις.

Φορολογία

Μιλώντας για τα φορολογικά, τόνισε ότι "δεν θα βάλουμε έκτακτο φόρο".

Χαρακτήρισε απαράδεκτο το ύψος 23% του ΦΠΑ, προσθέτοντας ότι "θέλω να το δω σταδιακά να πέφτει στο 15%".

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξουν αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ, είπε ότι "θα είναι τόσο ανεπαίσθητη αλλαγή και τόσο ήσσονος σημασίας, που θα είναι μια κίνηση καλής θέλησης προς τους εταίρους".

Πρόσθεσε δε, ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στον ΦΠΑ στα νησιά, στην παραμεθόριο, στα ξενοδοχεία, στα φάρμακα και στα τρόφιμα.

ΕΝΦΙΑ

Δήλωσε ότι δεν πιστεύει στη φορολόγηση της περιουσίας, λέγοντας ότι "ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας απαράδεκτος φόρος. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αλλάξουμε τον ΕΝΦΙΑ επί το προοδευτικότερο, αλλά μπορεί να πάρει 2- 3 μήνες. Και έως ότου αλλάξει ένας νόμος, ισχύει ο προηγούμενος". Επίσης, είπε ότι πρέπει να αλλάξει και το σύστημα με τις αντικειμενικές αξίες.

Νομιμοποίηση κεφαλαίων

"Πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να κινηθούμε εναντίον όσων δήλωναν ελάχιστα ποσά, αλλά έκαναν μεγάλες αγορές στο εξωτερικό. Πρέπει να εξετάσουμε μια εθελοντική νομιμοποίηση για όσους έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό. Να πληρώσουν για αυτό που δεν δήλωσαν ώστε να ξέρουν ότι για αυτό δεν θα διωχθούν", είπε, ωστόσο αρνήθηκε να αποκαλύψει το πότε θα γίνει αυτό, αλλά και το ποσοστό φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν.

Αφορολόγητο- 100 δόσεις

Για το αφορολόγητο όριο στις 12.000 ευρώ, ανέφερε ότι εάν χρειαστεί να εισαχθεί βήμα- βήμα θα γίνει έτσι, ενώ η ρύθμιση για τις 100 δόσεις είναι υπό συζήτηση και με τους εταίρους. 

Φοροδιαφυγή

Για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, επισήμανε ότι ενοποιήθηκαν ήδη όλες οι λίστες (και εκείνες με τα εμβάσματα στο εξωτερικό) και το υπουργείο είναι έτοιμο να κινηθεί εναντίον εκείνων που έβγαλαν κεφάλαια στο εξωτερικό χωρίς να έχουν φορολογηθεί. 

Πρόσθεσε ότι πρέπει να εξεταστεί και η περίπτωση "εθελοντικής νομιμοποίησης", ήτοι της πληρωμής φόρων εν γνώσει ότι δεν θα υπάρξουν διώξεις.

ΔΕΗ

"Πρώτη φορά ακούω για αυξήσεις τους μισθούς στη ΔΕΗ, απάντησε σε σχετική ερώτηση.  "Αν ισχύει έχω πρόβλημα", πρόσθεσε.

Διαφωνίες στο ΣΥΡΙΖΑ

"Χαίρομαι τις έντονες διαφωνίες, ίσως γιατί είμαι περίεργος. Χαίρομαι που είμαι σε ένα κόμμα που υπάρχουν διαφωνίες, αλλά μετά από αυτές βγαίνουμε ενωμένοι", επισήμανε.

Για τον Σαμαρά

"Νομίζω ότι στον κ. Σαμαρά - και το λέω αυτό με καμία απολύτως αντιπολιτευτική πολιτικάντικη διάθεση- δεν του συμπεριφέρθηκαν σωστά οι εταίροι μας. Θεωρώ ότι του είχαν υποσχεθεί κάποια πράγματα που δεν του τα έδωσαν . Και θεωρώ μάλιστα ότι του φέρθηκαν και σκαιότατα" είπε.

"Δεν μπορώ να πιστέψω αλλιώς ότι υποσχέθηκε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει βγει η χώρα από το μνημόνιο, χωρίς να έχει τη βάση για αυτό", πρόσθεσε.

Πότε θα βάλει γραβάτα

Να βάλει γραβάτα όταν ρυθμιστεί το ζήτημα του χρέους, μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα, δεσμεύτηκε, τέλος, ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση: "Και οι δυο μας, μαζί", είπε χαμογελώντας.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή