facebook pixel

Βενιζελος: με ψεματα απεναντι στον λαο, θα πορευεται η χωρα;

ΠΑΣΟΚ: πείτε μας ποιος υπέγραψε τι, πότε και με ποια εξουσιοδότηση

Βενιζέλος - ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση παραβιάζει το Σύνταγμα

Νέα επίθεση, τόσο με δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου όσο και με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του, εξαπέλυσε το ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης, σχετικά με την υπογραφή της νέας τετράμηνης παράτασης της δανειακής σύμβασης, χωρίς αυτή να περάσει από ψηφοφορία στη Βουλή.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, δήλωσε:   

"Η κυβέρνηση δυστυχώς, δια του κ. Βαρουφάκη, παραβιάζοντας το Σύνταγμα και τους ειδικούς νόμους, υπέγραψε  την κύρια δανειακή σύμβαση, δηλαδή το μνημόνιο, δηλαδή το πρόγραμμα, θέλοντας να αποφύγει τη Βουλή, παραβιάζοντας τα δικαιώματα της  Βουλής γιατί η ίδια η κυβέρνηση δεν έχει εμπιστοσύνη στους βουλευτές της.

Πρόκειται για κάτι πρωτοφανές, για κάτι που εκθέτει τη χώρα διεθνώς, αλλά και για ένα μεγάλο ζήτημα δημοκρατίας και κοινοβουλευτισμού. Είναι δυνατόν να έχουμε μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία που λέει: Κάντε ό,τι θέλετε, υπογράψτε την παράταση του μνημονίου, απλώς μην με βάζετε να λερώσω τα χέρια μου, ψηφίζοντας;

Έτσι πορεύεται η χώρα; Με τέτοια ψέματα απέναντι στο λαό; Απέναντι στη διεθνή κοινότητα;".

Ενώ από το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

"Η πεισματική  άρνηση της κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή την παράταση της δανειακής σύμβασης (που παραπέμπει στο μνημόνιο και αποτελεί τη νομική βάση του προγράμματος):

Πρώτον, συνιστά κραυγαλέα παραβίαση του Συντάγματος που ορίζει πώς δεσμεύεται διεθνώς η Ελληνική Δημοκρατία και προσβολή της νομοθετικής  αρμοδιότητας της Βουλής.

Προκειμένου μάλιστα να αποφευχθεί κάθε δυσάρεστη κοινοβουλευτική συζήτηση, η Πρόεδρος της Βουλής σε σύμπραξη με την κυβέρνηση καταστρατηγεί το Σύνταγμα και τον Κανονισμό προσπαθώντας να ακυρώσει ακόμη και τις διαδικασίες άμεσου κοινοβουλευτικού ελέγχου με τη μορφή επίκαιρων ερωτήσεων και μάλιστα των προέδρων των κομμάτων προς τον Πρωθυπουργό.

Αυτοί που τα μεθοδεύουν αυτά είναι οι ίδιοι άνθρωποι που θεωρούσαν παραβίαση του Συντάγματος κάθε έκδοση ΠΝΠ και κάθε κατεπείγον νομοσχέδιο, δηλαδή διαδικασίες προβλεπόμενες ρητά από το Σύνταγμα που διασφαλίζουν την αρμοδιότητα της Βουλής να συζητά και να ψηφίζει για όλα τα σχετικά θέματα. Θεωρούν δε ότι η αντιδημοκρατική, αντισυνταγματική και αντικοινοβουλευτική μεθόδευση είναι ριζοσπαστική μαγκιά αποδεκτή από την κοινή γνώμη μέσω δημοσκοπήσεων!

Δεύτερον, στέλνει και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό ένα πρωτοφανές μήνυμα απατηλής χρήσης και ευτελισμού των θεσμών, εθνικών και  ευρωπαϊκών. Το μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει την συμφωνία των βουλευτών της σε αυτά που κάνει. Το μήνυμα ότι οι βουλευτές της πλειοψηφίας διαφωνούν με την πολιτική της κυβέρνησης και τις δεσμεύσεις της χώρας, αλλά τους αρκεί να μην ψηφίσουν οι ίδιοι. Το μήνυμα ότι θέλουμε ξένα κοινοβούλια να ψηφίζουν για το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά στην Ελλάδα αναζητούνται νομικά προσχήματα, γιατί η κυβέρνηση φοβάται την ίδια της την πλειοψηφία στη Βουλή. Αυτό προκαλεί περαιτέρω αποδυνάμωση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία.

Επειδή λοιπόν στις 28.2.2015 έληξε η προηγούμενη παράταση που είχε εγκριθεί με νόμο του κράτους ψηφισμένο από τη Βουλή των Ελλήνων, καλούμε, σήμερα 2 Μαρτίου, την κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα τα κείμενα που υπεγράφησαν ήδη ή θα υπογραφούν για την νέα παράταση και να εξηγήσει ποιος, με ποια νομική βάση και με ποια εξουσιοδότηση υπέγραψε ήδη ή θα υπογράψει και πότε."

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή