facebook pixel

Έρχεται η νέα ΕΡΤ με επιστροφή των απολυμένων

Προτεραιότητα στη νέα ΕΡΤ θα έχουν οι απολυμένοι, σύμφωνα με τον Νίκο Παππά

Την ερχόμενη Πέμπτη 5 Μαρτίου πρόκειται να καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ίδρυση της νέας ΕΡΤ.

Το νομοσχέδιο θα προβλέπει την επαναπρόσληψη όσων είχαν απολυθεί με το κλείσιμο του οργανισμού, σε περίπτωση που αυτοί επιθυμούν κάτι τέτοιο.

Από την κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι η ίδρυση και λειτουργία του νέου φορέα δεν θα είναι δημοσιονομικά επιβαρυντική, και γι' αυτό δεν πρόκειται να μπει στο "τραπέζι" των συζητήσεων με τους εταίρους.

Στο νομοσχέδιο θα περιγράφεται το γενικό πλαίσιο ανασυγκρότησης του οργανισμού, με σκοπό τα προβλήματα δομών και λειτουργίας να επιλυθούν μέσα σε ένα έτος.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, όσοι εργαζόμενοι απασχολούνται αυτή τη στιγμή στη ΝΕΡΙΤ, θα διατηρήσουν την εργασία τους. καθώς όπως αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες, δεν υπάρχει καμία εκδικητική πρόθεση.

Ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα ΜΜΕ, Νίκος Παππάς, δήλωσε ότι για την επαναλειτουργία θα απαιτηθεί μικρή αύξηση του ανταποδοτικού τέλους μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τον κ. Παππά, που βρίσκεται σε συζητήσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς, προτεραιότητα στη νέα στελέχωση θα έχουν όσοι απολύθηκαν από την παλιά ΕΡΤ.

Σε σχετικό σημείωμα αναφορικά με το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ, αναφέρεται ότι:

  • Προβλέπεται η επιστροφή στην εργασία των απολυμένων της 11ης Ιουνίου 2013 που το επιθυμούν.
  • Διασφαλίζεται η λειτουργία της ΕΡΤ πάνω σε θεμέλιο δημοκρατίας με σκοπό την ποιοτική αναβάθμιση του παρεχόμενου ενημερωτικού, πολιτιστικού και ψυχαγωγικού προγράμματος.
  • Δεν δημιουργείται δημοσιονομική επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό και συνεπώς δεν καθίσταται αντικείμενο της υπό εξέλιξη διαπραγμάτευσης. Αντίθετα την τροφοδοτεί με το επιχείρημα της ουσιαστικής ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης και της καλής νομοθέτησης.
  • Η ντροπή ΔΤ- ΝΕΡΙΤ εξέθεσε τη χώρα διεθνώς. Τα όσα σχολιάζονται και φημολογούνται αποτελούν μέρος της γενικότερης προσπάθειας διαστρέβλωσης του κυβερνητικού έργου, κυρίως όσων επιθυμούν, με προσωπική ιδιοτέλεια, να παραμένουν εραστές του ΔΤ και της ΝΕΡΙΤ που η κοινωνία τελικά ουδέποτε εμπιστεύθηκε. Το ίδιο το σχέδιο Νόμου θα δώσει την απάντηση της αλήθειας σε όσους συνεχίζουν να μετατρέπουν τον δημόσιο διάλογο σε πολιτικά άναρθρη σπέκουλα.
  • Ρυθμίζεται επαρκώς το νέο εργασιακό πλαίσιο, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις επίλυσης των δικαστηριακών εκκρεμοτήτων, με σεβασμό στον πολύμηνο αγώνα των απολυμένων, ταυτόχρονα όμως χωρίς ρεβανσισμούς προς τους εργαζόμενους που νομίμως εργάζονται στον σημερινό φορέα.
  • Δημιουργείται το αναγκαίο πλαίσιο επίλυσης των ζητημάτων διαδοχής, αλλά και ελέγχου των οικονομικών στοιχείων και πεπραγμένων με σκοπό την εύρυθμη και ταυτόχρονα εξορθολογισμένη λειτουργία της ΕΡΤ.
  • Προβλέπεται ένα απαραίτητο ετήσιο πλαίσιο ανασυγκρότησης κατά τη διάρκεια του οποίου θα επιλυθούν συνολικώς τα ζητήματα διοίκησης, λειτουργίας, οργάνωσης του προσωπικού και εκπομπής του προγράμματος, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η μετάβαση στη νέα εποχή της πραγματικά ανεξάρτητης και πολυφωνικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που δεν θα επιτρέπει σε κανέναν να την καταστήσει ξανά εργαλείο πολιτικής βούλησης ή θύμα στον βωμό σκοπιμοτήτων.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή