facebook pixel

Βαρουφάκης: ΦΠΑ, ληξιπρόθεσμες και η "σκόπιμα ασαφής" συμφωνία

Βαρουφάκης: Με τη συμφωνία τελείωσε το Μνημόνιο

"Από χθες, έχει ξεκινήσει η διαδικασία διαπραγμάτευσης για το χρηματοδοτικό κενό", ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, εκτιμώντας πως οι εταίροι δεν θα αφήσουν να υπονομευθεί η προσπάθεια για ένα πολύ μικρό ποσό που οφείλεται στο ΔΝΤ.

Πρόσθεσε πως δεν θα αναφέρει περισσότερα, γιατί, όπως είπε, η διαπραγμάτευση για το πρόβλημα αυτής της πρόσθετης χρηματοδοτικής γέφυρας είναι σε εξέλιξη.

Αποκάλυψε ότι το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει θα είναι για την ανθρωπιστική κρίση. 

Προανήγγειλε, επίσης, τη δημιουργία μιας κάρτας πολίτη για τις συναλλαγές με το Δημόσιο και είπε πως θα χρησιμοποιείται και στα σούπερ μάρκετ, από οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας με πίστωση ενός ποσού ανά εβδομάδα από το Δημόσιο.

Για το ασφαλιστικό, υπογράμμισε πως θα βάλει φρένο σε μέτρα όπως η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές και ιδίως για τους ασθενέστερους. Τόνισε, πάντως, πως το ασφαλιστικό δεν μπορεί να προχωρήσει και να επιβιώσει μακροπρόθεσμα χωρίς τομές. 

Μίλησε για προστασία των ασθενέστερων και χρηματοδότηση, συνδέοντας τη χρηματοδότηση του συστήματος με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μέσω μιας αναπτυξιακής τράπεζας όπως στο παρελθόν ήταν η ΕΤΒΑ.

Σημείωσε ότι, μέσα στο Σαββατοκύριακο, θα τελειώσει ο νόμος για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά τόνισε ότι θα επιβραβεύονται οι συνεπείς που πλήρωναν.

Σχετικά με τον ΦΠΑ, τόνισε ότι "δεν θα αυξηθεί στα νησιά, στα φάρμακα, στις παραμεθόριες περιοχές,  στα τρόφιμα. Δεν θα αυξηθεί στα βιβλία και στα έντυπα. 

Σε ερώτηση πού θα αυξηθεί, είπε: "Θα ψάξω να βρω έναν φορολογικό συντελεστή σε ένα άνευ σημασίας αγαθό, για να δείξουμε καλή θέληση".

Υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί ότι η χώρα δεν θα επιστρέψει ξανά στην αναξιοπρέπεια των ελλειμμάτων και πως συμφωνεί ότι θα πρέπει να υπάρχουν πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ επανέλαβε ότι η χώρα δεν θα φύγει από το ευρώ και πως οι πολίτες δεν το επιθυμούν, ούτε το ζητούν.

Υποστήριξε πως μέσω της επιστολής για παράταση της δανειακής συμφωνίας, εξασφαλίζεται και η διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Δήλωσε δε, πως το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, είναι πρόγραμμα τετραετίας. 

Για τη συμφωνία

Σχετικά με τη διαπραγμάτευση στο Eurogroup, ανέφερε ότι δυο φορές έθεσε βέτο και τόνισε πως οι εταίροι ζήτησαν να είναι "φλου" και με "δημιουργική ασάφεια" η συμφωνία, για να περάσει από τα κοινοβούλιά τους. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα, συζήτηση με ομόλογό του -που δεν κατονόμασε- ότι δεν μπορεί να καταγραφεί στη συμφωνία αναφορά για μείωση του πλεονάσματος, γιατί δεν θα πέρναγε από τα Κοινοβούλια. 

Ανέφερε πως, με τη συμφωνία τελείωσε το Μνημόνιο, αν και αναγνώρισε ότι ήταν "απλουστευτικές κορώνες" τα περί κατάργησής του με έναν νόμο. 

Είπε ότι η συμφωνία με το Eurogroup καταγράφει τα κεφάλαια των μεταρρυθμίσεων που θα γίνουν, ενώ σημείωσε πως "η συμφωνία αποτελεί το 'φύλλο συκής' για να τελειώσει το μνημόνιο". Ανέφερε πως οι εταίροι δεν μπορούσαν να δεχθούν αυτό που έλεγε η κυβέρνηση: "Χτυπήστε μας, βασανίστε μας, δεν θα το υλοποιήσουμε".

Υπογράμμισε πως η συμφωνία δεν είναι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και τόνισε πως με βάση τη συμφωνία, η κυβέρνηση δεν είναι υποχρεωμένη να λογοδοτει στους θεσμούς για μέτρα που φέρνουν έσοδα.

Για την εσωκομματική κριτική

Αναφερόμενος στην κριτική που δέχθηκε για τη συμφωνία από τον Γ. Μηλιό, είπε πως στεναχωριέται "γιατί αναπαράγεται από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ το αφήγημα της ΝΔ" και πρόσθεσε ότι είναι άστοχη η κριτική. 

Σημείωσε, επίσης, ότι στενοχωρήθηκε για την κριτική του Μ. Γλέζου, αλλά εκτίμησε ότι εάν συναντηθεί και του εξηγήσει τη συμφωνία, θα πεισθεί. 

Τέλος, χαρακτήρισε "δημιουργική" την κριτική στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή