facebook pixel

Φλαμπουράρης για ρευστότητα, 100 δόσεις, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ

Καθησυχαστικός ο Φλαμπουράρης: Θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα ρευστότητας

Καθησυχαστικός όσον αφορά το πρόβλημα ρευστότητας, εμφανίστηκε, σήμερα, ο υπουργός Επικρατείας και υπεύθυνος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλέκος Φλαμπουράρης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA.

"Υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας, αλλά νομίζουμε ότι άμεσα με τα μέτρα που θα ξεκινήσουμε θα υπάρξει ρευστότητα", είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος συγκεκριμένα στη φορολογία και στην πάταξη φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής. "Θα έχουμε αντιμετωπίσει το πρόβλημα, πρέπει να είμαστε πιστοί σε αυτή την προσπάθεια που ξεκινήσαμε" πρόσθεσε.

Ξεκαθάρισε ότι δεν θα μπουν άλλα μέτρα, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Το mail Χαρδούβελη είχε μέτρα, όχι το mail Βαρουφάκη".

Αναφορικά με τα μέτρα διαβεβαίωσε ότι όσα αφορούν την ανθρωπιστική κρίση θα αρχίσουν να υλοποιούνται από σήμερα μέχρι και το τέλος του χρόνου που θα δοθεί η 13η σύνταξη, άφησε όμως ερωτηματικά για το τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ και αν ο συγκεκριμένος φόρος θα καταργηθεί από φέτος. 

Προσεκτικός στις λέξεις που επέλεξε είπε πως ελπίζει και πιστεύει ότι θα καταργηθεί, χωρίς να σχολιάσει περαιτέρω τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο θα γίνει από την επόμενη χρονιά και όχι από φέτος. 

Είπε πως έχει αρχίσει η επεξεργασία του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ, την τελευταία δόση του οποίου κάλεσε τους πολίτες να πληρώσουν. 

"Δεν υπάρχει περίπτωση τα όρια για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία να τα πάμε για την οικογένεια κάτω από τις 500.000 με αναθεωρημένες τις αντικειμενικές αξίες", διευκρίνισε.

Σε ό,τι αφορά τις αντικειμενικές αξίες επισήμανε ότι "δεν μπορούμε οριζόντια να τις κατεβάσουμε, πρέπει να γίνει με ζώνες" και "αυτό θα καθυστερήσει λίγο", ενώ για την επαναφορά του αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ είπε: "θέλει τουλάχιστον τρεις μήνες για να φτιαχτεί, δεν το βλέπω νωρίτερα για τον Μάιο, Ιούνιο".

Ξεκαθάρισε δε ότι η σχέση μεταξύ του Γ. Βαρουφάκη και του Γ. Δραγασάκη "είναι άριστη".

Εκτίμησε επίσης ότι δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ γιατί δεν φέρνει έσοδα.

Αναφορικά με τις 100 δόσεις είπε: "Θα φέρουν έσοδα, δεν θα δημιουργήσουν χρηματοπιστωτικό πρόβλημα. Δεν μπορούν να μην το αποδεχθούν οι εταίροι, εμείς θα προχωρήσουμε".

Αποκάλυψε δε πως όσοι πληρώνουν κανονικά μέχρι τώρα, ("όπως κι εγώ", είπε) πρέπει να έχουν ένα μπόνους και είπε πως το σχετικό νομοσχέδιο των 100 δόσεων θα κατατεθεί κανονικά όπως έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στη χθεσινή ψηφοφορία στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε ότι ο κ. Λαφαζάνης ψήφισε λευκό και είπε ότι ήταν μία παραγωγική συνεδρίαση με στήριξη, κριτική και απόρριψη. 

Είπε ότι 18 (από όσους μίλησαν) τάχθηκαν εναντίον ή διατύπωσαν εντονότατο προβληματισμό με τη λίστα Βαρουφάκη. Εκτίμησε δε ότι όσοι διαφώνησαν χθες δεν θα ψήφιζαν αρνητικά στη Βουλή. 

Συγκεκριμένα εκτίμησε ότι σε περίπτωση ψηφοφορίας δεν θα ήταν πάνω από 3-4 αυτοί που θα ψήφιζαν κατά της συμφωνίας.

Πρόσθεσε δε ότι "ο κόσμος πρέπει να συνηθίζει και στην Αριστερά θα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και θα πρέπει να εκφράζονται".

Στο ερώτημα αν πρέπει αυτή η συμφωνία να έρθει στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε: 

"Χθες δεν αποφασίσαμε τι θα γίνει. Κάποιοι υποστήριξαν ότι πρέπει να έρθει, κάποιοι υποστήριξαν ότι δεν είναι ανάγκη να έρθει στη Βουλή. Η τελική απόφαση θα παρθεί στην πολιτική γραμματεία. Αν θέλετε τη γνώμη τη δική μου πρέπει να έρθει, από κει και πέρα δεν μπορώ να σας πω τι θα γίνει", είπε ο κ. Φλαμπουράρης.

Σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή της δόσης του ΔΝΤ είπε: "αν δεν έχουμε μαζέψει το 1,4 και έχουμε μαζέψει 0,8 θα ζητήσουμε παράταση δύο μηνών". Ερωτηθείς σχετικά υποστήριξε ότι "δεν θα γίνει πιστωτικό γεγονός, δεν τους συμφέρει ούτε αυτούς ούτε εμάς".

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή