facebook pixel

"πετυχαμε ακυρωση των υφεσιακων μετρων και συνεχιζουμε τη διαπραγματευση"

Βαρουφάκης: κανονικά οι 100 δόσεις - δεν αλλάζει ο ΦΠΑ στα νησιά

Βαρουφάκης: πετύχαμε ακύρωση των υφεσιακών μέτρων και συνεχίζουμε τη διαπραγμάτευση

"Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να δημιουργηθεί μία τετράμηνη γέφυρα στη διάρκεια της οποίας πετυχαίνουμε την ακύρωση των υφεσιακών μέτρων και την εκπόνηση ενός δικού μας μεταρρυθμιστικού προγράμματος, το οποίο να μπορεί η ελληνική κοινωνία να το σηκώσει. Έτσι ώστε μέσα σε αυτό το τετράμηνο να διαπραγματευτούμε ένα νέο συμβόλαιο μεταξύ υμών και των εταίρων μας. Και το πετύχαμε, ήταν μία μεγάλη επιτυχία".

Αυτά δήλωσε στον Real FM, μιλώντας για την ελληνική οικονομία, ο Γιάνης Βαρουφάκης. 

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξής του στον Νίκο Χατζηνικολάου:

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 100 δόσεις, σημειώνοντας: "Οι 100 δόσεις θα γίνουν, αλλά υπάρχουν κάποιες πολύ καλές ιδέες από οργανισμούς όπως ο ΟΟΣΑ για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνει ακόμα πιο έξυπνο αυτό το νομοσχέδιο. Οι ανακοινώσεις μας για αυτό το ζήτημα θα ακολουθήσουν μετά από 1-2 εβδομάδες", τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Όσο για τον ΦΠΑ, ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε ότι "δεν πρόκειται να αυξηθεί στα νησιά", αν και σημείωσε ότι θα γίνουν μικροαλλαγές, χωρίς να μπορεί, όπως είπε, αυτήν τη στιγμή να τις αποσαφηνίσει.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να γίνουν απολύσεις στο δημόσιο, να μειωθούν συντάξεις και μισθοί τόνισε: "Η απάντηση είναι και στα τρία "όχι".  

Για τον ΕΝΦΙΑ είπε ότι "δεν υπάρχει περίπτωση να μην αλλάξει μέσα στο 2015", χωρίς όμως να προσδιορίσει χρονικά πότε τοποθετείται αυτή η αλλαγή.

Αναφερόμενος στο αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, σημείωσε ότι αυτό θα αποφασιστεί σε συνδυασμό με τον γενικό προγραμματισμό της κυβέρνησης, μετά τον Ιούνιο.

Σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι ο στόχος του 3% που θα ήταν "καταστροφικός" για την οικονομία δεν συζητείται πλέον. "Το πρωτογενές πλεόνασμα δεν μπορεί να είναι υψηλότερο από 1,5%", δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους θα ξεκινήσουν άμεσα.

Ειδικότερα για το θέμα του χρέους ο υπουργός τόνισε ότι "εγώ δεν μιλάω για επιμήκυνση του χρέους. Εγώ μιλάω για Swaps του χρέους που ουσιαστικά θα το μειώσουν σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό".

Αναφερόμενος στο ζήτημα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας ο κ. Βαρουφάκης ήταν ξεκάθαρος: "Εχουμε δηλώσει στους εταίρους μας και στους θεσμούς ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να προχωρήσουν τέτοιους είδους πλειστηριασμοί τους επόμενους 4 μήνες. Η δική μας η κυβέρνηση δεν θα αφήσει τις οικογένειες που αυτή τη στιγμή βολοδέρνουν μέσα στον κυκεώνα της κρίσης να πεταχτούν στον δρόμο. Αυτή είναι μία δέσμευσή μας".

Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε πρόγραμμα τετραετίας αυτό που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη και σημείωσε:

"Αυτό που επιτύχαμε τώρα είναι ένα 4μηνο σταθεροποίησης, 4μηνο διαπραγμάτευσης και ένα 4μηνο στο οποίο θα νομοθετήσουμε με στόχο τους πυλώνες της Θεσσαλονίκης αλλά με έναν τρόπο λελογισμένο γιατί δεν θέλουμε να πάμε σε σύγκρουση με τους εταίρους μόνο και μόνο για να πάμε σε σύγκρουση".

Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλη Γλέζου, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως είναι πεπεισμένος, ότι αν του είχε δοθεί η ευκαιρία να μιλήσει με τον κ. Γλέζο και του είχε εξηγήσει, "θα είχε καταλάβει τη μεγάλη επιτυχία που πέτυχε η κυβέρνηση" και εμφανίστηκε σίγουρος ότι θα ήταν περήφανος. 

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή