facebook pixel

Τσίπρας στην ΚΟ: οι στόχοι μας "πατάνε" στο σχέδιο της Θεσσαλονίκης

Συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, εν μέσω εσωκομματικών αντιδράσεων

Ενδελεχή ενημέρωση για το τι έχει γίνει από το ξεκίνημα της νέας κυβέρνησης, με έμφαση τα θέματα της διαπραγμάτευσης, έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις δυσκολίες και το κλίμα που είχε να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση, τις συμμαχίες που διαμορφώθηκαν και τις συγκρούσεις που υπήρξαν, πως προχώρησαν τα πράγματα από Eurogroup σε Eurogroup και πως κατάφερε η κυβέρνηση να έχει μια πιο ισχυρή διαπραγματευτική θέση.

Συμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της κυβέρνησης αυτό το διάστημα, τα οποία, όπως είπε, είναι τα εξής:

  • Διαχωρισμός δανειακής σύμβασης από μνημόνιο
  • απεμπλοκή από μνημόνια, ως πλαίσιο πολιτικής λιτότητας
  • ενδιάμεση συμφωνία, η οποία δίνει ανάσα στον ελληνικό λαό
  • αποφυγή ενός σχεδίου που στόχευε στην οικονομική και δημοσιονομική ασφυξία και ουσιαστικά στόχευε σε "αριστερή παρένθεση" της κυβέρνησης
  • το τέλος των εξωπραγματικών πρωτογενών πλεονασμάτων
  • η ομαλότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με την επίτευξη της συμφωνίας στο Eurogroup

Σε ό,τι αφορά τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που στάλθηκε στους εταίρους μας, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να αντικαταστήσει τα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης, με μια σειρά από στόχους της νέας κυβέρνησης που "πατάνε" στο σχέδιο της Θεσσαλονίκης. 

Επισήμανε, ακόμη, ότι έχει γίνει ένα βήμα, ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και ότι η κυβέρνηση κρίνεται από την ικανότητα διαπραγμάτευσης και διακυβέρνησης.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει γρήγορα το κυβερνητικό έργο, να εξειδικεύσει τις μεταρρυθμίσεις και να "χτίσει" αξιοπιστία στη βάση της υλοποίησης αυτών των μεταρρυθμίσεων, αλλά και αξιοπιστία απέναντι στους εταίρους για το "ότι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε τις αναγκαίες τομές σε ακανθώδη ζητήματα που χρονίζουν επί δεκαετίες".

Οι αντιδράσεις

Η συνεδρίαση της ΚΟ που είχε αντικείμενο τη νέα δανειακή σύμβαση και το mail Βαρουφάκη, αναμένονταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά και τις εσωκομματικές αντιδράσεις κατά της συμφωνίας με τους δανειστές.

Ανάμεσά τους, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ο οποίος στην τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου το μεσημέρι της Τρίτης εκτίμησε ότι η συμφωνία δεν είναι συμβατή με όλα όσα είχε δεσμευτεί προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα υλοποιήσει.

Προβληματισμό για την ταχύτητα με την οποία θα μπορέσει να "τρέξει" σε ένα πλαίσιο διαπραγμάτευσης το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις διατύπωσε η Νάντια Βαλαβάνη, η οποία τόνισε την ανάγκη να μην χαθεί χρόνος.

Την ανάγκη να είχε μπει και και η γεωπολιτική διάσταση στη διαπραγμάτευση υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Οι βουλευτές που προέρχονται από την Αριστερή Πλατφόρμα εκτιμάται ότι θα θέσουν ζητήματα που αφορούν την εφαρμογή των προεκλογικών δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το e- mail Βαρουφάκη.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η τοποθέτηση του Κώστα Λαπαβίτσα ο οποίος, το πρωί, σε δηλώσεις του, τάχθηκε υπέρ νέων εκλογών ή δημοψηφίσματος, στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν καταφέρει να υλοποιήσει το πρόγραμμά της.

Οι αντιδράσεις ξεκίνησαν από τον ευρωβουλευτή Μανώλη Γλέζο, ενώ στη συνέχεια εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους, η ευρωβουλευτής του κόμματος Σοφία Σακοράφα, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος και το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Ρούντι Ρινάλντι.

Το Μέγαρο Μαξίμου είχε διαμηνύσει ότι θα επιχειρηθεί να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι, και ασφαλώς δεν είναι τυχαίο ότι ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Μίκη Θεοδωράκη τόνισε ότι χρειάζεται στρατηγική για να πετύχει η κυβέρνηση τους στόχους της.

Σημειώνεται πως η συνεδρίαση είχε προγραμματιστεί για το βράδυ της Τρίτης στις 8, αλλά αναβλήθηκε εξαιτίας της πολύωρης συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για την άρση ασυλίας του βουλευτή της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη, που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 11 το βράδυ. 

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή