facebook pixel

Άναψε φωτιές η αναφορά Μπαλτά για "χιτλερικά σχολεία"

Παραιτήθηκε η Διοίκηση των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων εξαιτίας του χαρακτηρισμού "χιτλερικά σχολεία" από τον Υπουργό Παιδείας, Ά.Μπαλτά

Στην παραίτηση της Διοικούσας Επιτροπής Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων οδήγησε ένας χαρακτηρισμός του Υπουργού Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά, στη διάρκεια συνάντησης που είχαν οι δύο πλευρές.

Ο κ. Μπαλτάς φέρεται να χαρακτήρισε το εγχείρημα των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων ως προσομοιάζον σε "χιτλερικό", κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Διοικούσας Επιτροπής και τελικά οδήγησε στην παραίτησή της.

Στην συνάντηση παρευρέθηκε και ο νέος γ.γ. του υπουργείου Δ. Χασάπης, με τον οποίο επίσης δημιουργήθηκε ένταση, όταν είπε στην Επιτροπή ότι δεν διοικεί τίποτα και δεν είναι αξιολογημένη.

Στην επιστολή παραίτησης αναφέρεται ότι η Επιτροπή θεωρεί πως η νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας κινείται σε μια κατεύθυνση που δεν εξυπηρετεί ένα ποιοτικό δημόσιο σχολείο.

  • Η επιστολή παραίτησης της Επιτροπής:

"Η Διοικούσα Επιτροπή των Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων επί 4 χρόνια εργάστηκε χωρίς την παραμικρή υλική απολαβή ή αμοιβή για τα μέλη της, με μοναδικό στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου 60 σχολικών μονάδων το οποίο είχε ως σκοπό να αποτελέσει οδηγό και παράδειγμα καλών πρακτικών για τη δημόσια πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Στην προοπτική αυτή επιτελέστηκε ένα πολύπλευρο έργο με συγκεκριμένες παιδαγωγικές και αναπτυξιακές επιλογές, με εθελοντική προσφορά εκατοντάδων εκπαιδευτικών, σχολικών συμβούλων, διευθυντών σχολικών μονάδων, πανεπιστημιακών που ανέλαβαν την υλοποίηση του εγχειρήματος, με τη γενικευμένη αποδοχή στο επίπεδο της κοινωνίας και των εκπαιδευτικών θεσμών.

Οι διαφαινόμενες προθέσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας όπως αυτές αποτυπώθηκαν κατ' αρχάς στο δημόσιο λόγο της και ακολούθως στις συναντήσεις με τη ΔΕΠΠΣ κινούνται σε μια κατεύθυνση ολοκληρωτικής απαξίωσης του όλου θεσμικού πλαισίου και της προσπάθειας για ένα καλό, ποιοτικό, καινοτόμο δημόσιο σχολείο.

Επομένως η ΔΕΠΠΣ, η οποία αμέσως έθεσε την παραίτησή της στη διάθεση του κ. Υπουργού, δεν είναι δυνατόν να έχει άλλη επιλογή από την υποβολή της οριστικής της παραίτησης.

Γεώργιος Θεόφ. Καλκάνης, Πρόεδρος
Γιάννης Αντωνίου, Αντιπρόεδρος
Τάκης Δέγλερης
Κώστας Ραβάνης
Βασιλική Ζιάκα
Παναγιώτης Πήλιουρας
Γιάννης Σωσσίδης
Αικατερίνη Ριζάκη (Γραμματέας της ΔΕΠΠΣ)"

Η επιτροπή πρόκειται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Στο μεταξύ, σχετικές ανακοινώσεις εξέδωσαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραγκούνης, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

"Αποδεικνύεται, σήμερα, με τον πιο έμπρακτο τρόπο, ότι η συγκυβέρνηση Τσίπρα –Καμμένου, αιχμάλωτη σε χρεοκοπημένες ιδεοληψίες, ήρθε να γκρεμίσει ακόμη και θεσμούς που έχουν δικαιωθεί στο πέρασμα του χρόνου, συμπεριλαμβανομένων των πιο καταξιωμένων θεσμών στο χώρο της Παιδείας. Ένας Μπαλτάς και ένας Χασάπης στο χώρο της Παιδείας".

Ανακοίνωση εξέδωσε και το Ποτάμι:

"Να μιλήσουν οι μαθητές

Ο υπουργός Παιδείας αδιαφορώντας για τη γενική κατακραυγή που έχει ξεσηκώσει η άποψή του ότι η αριστεία είναι ρετσινιά, προχώρησε σήμερα σε άλλη μια απίστευτη δήλωση. Είπε- ούτε λίγο ούτε πολύ- ότι τα πρότυπα σχολεία είναι “χιτλερικό εγχείρημα”!

Η δήλωσή του, όπως ήταν επόμενο, εξανάγκασε σε παραίτηση τη Διοικούσα Επιτροπή των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων.

Δύο τινά συμβαίνουν. Ή η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είναι δέσμια ιδεοληψιών του περασμένου αιώνα ή κάποιοι αποφάσισαν να κάνουν το χατίρι περιθωριακών ιδιωτικών σχολείων, που έχουν ενοχληθεί από την μεγάλη επιτυχία των δημόσιων πρότυπων σχολείων.

Θα συμβουλεύαμε τον υπουργό Παιδείας κ. Αριστείδη Μπαλτά πριν πάρει τις οριστικές του αποφάσεις να συναντήσει τους μαθητές από τα πρότυπα αυτά σχολεία. Εκεί θα καταλάβει ότι δεν έχει να κάνει με τα παιδιά των “μπουρζουάδων” αλλά -στην μεγάλη τους πλειοψηφία- με παιδιά φτωχών οικογενειών που αναζητούν μια ευκαιρία για να ξεπεράσουν τις ανισότητες της κοινωνίας μας".

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή