facebook pixel

Τσίπρας: η λιτότητα είναι νεκρή - σε έξι μήνες θα είμαστε άλλη χώρα

Τσίπρας στο Stern: Δώστε μας έξι μήνες και θα είμαστε μια άλλη χώρα

"Δώστε μας έξι μήνες και θα είμαστε μια άλλη χώρα", είναι ο τίτλος της συνέντευξης που παραχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο γερμανικό περιοδικό Stern. Ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι "το παλιό πρόγραμμα λιτότητας είναι νεκρό" και ότι δεν επιθυμεί έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Παράλληλα, Έλληνας πρωθυπουργός απορρίπτει οποιοδήποτε τελεσίγραφο από την πλευρά των εταίρων και υπόσχεται να αντιμετωπίσει την φοροδιαφυγή και την διαφθορά. Σε ό,τι αφορά την διεκδίκηση πολεμικών επανορθώσεων, κάνει λόγο για ηθικό χρέος της Γερμανίας. 

Το δημοσίευμα ξεκινά ως εξής: 

"Είναι μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, στην Αθήνα, την επίσημη έδρα της κυβέρνησης υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός συμφώνησε στην πρώτη του συνέντευξη σε ξένο μέσο. Φοράει μπλε κοστούμι και καρό πουκάμισο, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίζεται με τζιν και μπλούζα. Αν και ο Τσίπρας φαίνεται λίγο κουρασμένος, είναι σε χαρούμενη διάθεση. Το νέο γραφείο του 40χρονου ηγέτη του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ είναι στο μέγεθος ενός γηπέδου μπάσκετ".

"Όταν ο Τσίπρας περπατά στον τεράστιο διάδρομο, μοιάζει σχεδόν σαν να μην έχει ακόμη εξοικειωθεί με τον χώρο. Πίσω από το γραφείο του υπάρχει ένας πίνακας της θεάς Νίκης. "Αυτό θα φύγει", λέει ο σύμβουλος Τύπου του. Πάρα πολλοί από τους άτυχους προκατόχους του έχουν φωτογραφηθεί κάτω από τον ίδιο πίνακα. 

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης, καθόμαστε στο τεράστιο τραπέζι συνεδριάσεων, με θέα έναν μικρό κήπο με πορτοκαλιές. Έχουν διατεθεί 45 λεπτά για την συνάντησή μας. Ωστόσο, μιάμιση ώρα μετά βρισκόμαστε βυθισμένοι στην συζήτηση", προστίθεται.

Στην ερώτηση αν κοιμάται καλά τώρα που είναι πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας λέει: "Όχι ιδιαίτερα καλά, τις τελευταίες νύχτες. Και επιπλέον, κόλλησα και ένα κρυολόγημα από τα παιδιά μου".

Για τη συμμαχία με τους ΑΝ.ΕΛ.

Σχετικά με τη συμμαχία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και αν αυτή είχε προσυμφωνηθεί, αναφέρει: "Όχι, οι διαπραγματεύσεις ήταν απλές. Ο κ. Καμμένος δεν έθεσε όρους. Αναγνώρισε ότι μας έλειπαν δύο έδρες για την πλειοψηφία και μπήκε στην κυβέρνηση για να ακολουθήσει την θέληση του λαού: ένα τέλος στη λιτότητα".

"Έχουμε τις διαφορές μας. Αλλά ήταν πάντα αντίθετος στα μέτρα λιτότητας. Ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους έφυγε από την Νέα Δημοκρατία και ίδρυσε το δικό του κόμμα. Αυτό το επίπεδο σταθερότητας το θαυμάζω", πρόσθεσε.

Για την ανθρωπιστική κρίση

Στην ερώτηση πώς η κρίση έχει επηρεάσει φίλους ή συγγενείς του, ο κ. Τσίπρας απαντά: "Με 1,5 εκατομμύριο άνεργους σε έναν πληθυσμό 11 εκατομμυρίων δεν είναι πιθανό να βρεις κάποιον που δεν γνωρίζει ένα θύμα της κρίσης. Αυτό ισχύει και για την οικογένειά μου". 

"Οι άνθρωποι που πήραν δάνειο πριν από την κρίση, είναι τώρα βυθισμένοι στο χρέος και άλλοι μετά βίας τα καταφέρνουν. Το κεντρικό πρόβλημα είναι ότι οι μεσαίες τάξεις καταστράφηκαν. Ακόμη και στην οικογένειά μου χρειάστηκε να αλλάξουμε τις καταναλωτικές μας συνήθειες. Ξέρω ανθρώπους που δεν μπορούν πλέον να πληρώσουν επιπλέον δίδακτρα για τα παιδιά τους. Το σύστημα υγείας μας είναι 'στα σχοινιά' επειδή ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων έχουν χάσει την ασφαλιστική τους κάλυψη". 

"Ολόκληρες οικογένειες αναγκάζονται να ζήσουν με τις συντάξεις των παππούδων τους. Αυτό είναι ένα άμεσο αποτέλεσμα της πολιτικής των τελευταίων ετών. Και το θέμα δεν είναι μόνο τα λεφτά. Το θέμα είναι ο εξευτελισμός και η υποβάθμιση", σημειώνει. 

Στην ερώτηση που θα βρεθούν τα 12 δισ. ευρώ που απαιτούνται για τις παροχές στους αδύναμους, αναφέρει: "Δεν χρειάζεται να πάρουμε νέα δάνεια. Θα βρούμε τα χρήματα αλλού. Θα βάλουμε τέλος στην αδικία στην ελληνική κοινωνία. Τα προηγούμενα χρόνια, πολλοί άνθρωποι δεν πλήρωσαν τη συνδρομή τους στο σύνολο. Αντιθέτως, χρησιμοποίησαν την κρίση για να πλουτίσουν παρανόμως". 

"Κάποιοι φοροδιαφεύγουν, κάποιοι κάνουν λαθρεμπόριο καυσίμων και καπνού σε μεγάλη κλίμακα και αυτό στοιχίζει δισεκατομμύρια στο κράτος. Είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχουν πολλά λεφτά εκεί. Αλλά χρειαζόμαστε χρόνο για να το πετύχουμε", σημειώνει.

"Σε έξι μήνες η Ελλάδα θα είναι άλλη χώρα"

Στην ερώτηση "πόσο χρόνο" απαντά: "Θα βάλω ένα στοίχημα μαζί σας. Αν πάρουμε έξι μήνες, η Ελλάδα θα είναι μια άλλη χώρα. Αν και η προηγούμενη κυβέρνηση είχε την ευκαιρία να καταπολεμήσει αυτές τις ύποπτες δραστηριότητες, της έλειπε η πολιτική βούληση. Ο λόγος ήταν ότι ήταν πολύ στενά συνδεδεμένοι με τις μεγάλες επιχειρήσεις. Το πλεονέκτημά μας είναι ότι δεν έχουμε υποχρεώσεις".

Στην ερώτηση αν έχει κηρύξει πόλεμο στους ολιγάρχες απαντά: "Δεν υπάρχει λόγος να μας φοβάται κανείς, αν συμμορφώνεται με τον νόμο. Δεν τρέφουμε εκδικητικά αισθήματα. Αλλά είναι απαράδεκτο ένας αυτοαπασχολούμενος να αναγκάζεται να κλείσει την επιχείρησή του επειδή δεν μπορεί να αποπληρώσει ένα μικρό δάνειο, ενώ άλλοι, που οφείλουν εκατομμύρια στις τράπεζες, να παίρνουν συνεχώς φθηνά δάνεια. Και αυτό επειδή έχουν επαφές με πολιτικούς και ελέγχουν τα ΜΜΕ".

Για σχέσεις με Ρωσία και Κίνα

"Λίγες ώρες μετά την εκλογική σας νίκη, λάβατε πρόκληση από τον Ρώσο πρέσβη. Σας υποσχέθηκε χρήματα ο Πούτιν;", ρωτά ο δημοσιογράφος για να λάβει την απάντηση: 

"Μόνο να ήταν τόσο εύκολο να συγκεντρώσεις κεφάλαια. Αλλά είναι αλήθεια: Ο πρέσβης της Ρωσίας ήταν ο πρώτος διπλωμάτης που με συνεχάρη. Πριν από αυτό, ωστόσο, δέχθηκα το τηλεφώνημα του Προέδρου Ομπάμα. Και αργότερα του Προέδρου Πούτιν και του Κινέζου Πρωθυπουργού. Απλώς αποδεικνύεται πόσο μεγάλο παγκόσμιο ενδιαφέρον υπάρχει για τη συνέχιση του δρόμου της Ελλάδας προς τη σταθερότητα και την επιστροφή της στην ανάπτυξη".

"Θέλετε χρήματα από την Ρωσία ή την Κίνα;", ερωτάται ο κ. Τσίπρας. "Για την ώρα έχουμε στον νου μας μόνο μια ευρωπαϊκή λύση. Ως χώρα ανήκουμε στην Ευρωζώνη. Θα ήταν λάθος να θέσουμε σε κίνδυνο αυτή την πολιτική ενότητα. Έχουμε πλήρη επίγνωση του γεωπολιτικού ρόλου που διαδραματίζει η Ελλάδα στον κόσμο και θα συνεχίσουμε να αποτελούμε σταθερή άγκυρα σε μια εύθραυστη περιοχή μεταξύ τριών περιοχών", σημειώνει.

"Αναφέρεστε στη Συρία, στη Λιβύη και στην Ουκρανία. Προκαλέσατε, όμως, κάποια σύγχυση στην κρίση της Ουκρανίας, όταν ήσαστε ο μόνος ηγέτης της ΕΕ που επέκρινε τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Ρωσία", αναφέρει ο δημοσιογράφος.

"Σταθείτε! Δεν είμαι ο μόνος. Ο Καγκελάριος της Αυστρίας Φάιμαν και η φινλανδική κυβέρνηση είναι επίσης επιφυλακτικοί. Καταδικάζω κάθε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και την κλιμάκωση της βίας στην Ουκρανία. Αλλά το να αρχίσουμε έναν οικονομικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας δεν έχει νόημα. Επιπλέον, οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας είναι υποκριτικές. Αν τιμωρήσεις την Ρωσία, τότε θα πρέπει να τιμωρήσεις και όλες εκείνες τις χώρες στις οποίες οι ρώσοι πολυεκατομμυριούχοι έχουν επενδύσει τα κεφάλαιά τους".

"Θέλω η ΕΕ να φθάνει σε συμφωνία με διάλογο και να μιλάει με μια φωνή. Στο κάτω-κάτω, και η Ελλάδα υποφέρει από τις κυρώσεις. Οι Ρώσοι τουρίστες δεν έρχονται και έχει επηρεαστεί η αγροτική μας οικονομία", προσθέτει.

"Το παλιό πρόγραμμα είναι νεκρό"

"Χρειάζεστε και το τελευταίο σεντ. Δεν θα ήταν καλύτερα αν φτάνατε σε συμφωνία με τους πιστωτές σας; Γιατί επιτρέψατε να αποτύχουν οι συνομιλίες την περασμένη Δευτέρα;", ρωτά ο δημοσιογράφος. "Για μας, το παλιό πρόγραμμα λιτότητας είναι νεκρό. Η πρόταση να το επεκτείνουμε για έξι μήνες είναι παράδοξη. Όποιος έχει τέτοιες τις ιδέες, χάνει τον καιρό του", σημειώνει ο κ. Τσίπρας.

Στην ερώτηση για το τελεσίγραφο του Eurogroup, αναφέρει: "Τέτοια τελεσίγραφα δεν θα έπρεπε να έχουν θέση στην ΕΕ. Κανείς δεν μπορεί να μας διατάξει να συνεχίσουμε από εκεί όπου σταμάτησε η κυβέρνηση Σαμαρά. Σαν να μην έγιναν ποτέ εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή έχει ποσοστό αποδοχής 80%. Μπορεί να ακούγεται διασκεδαστικό, αλλά αυτές είναι σχεδόν σοβιετικές συνθήκες. Θα έπρεπε να τις αγνοήσουμε;". 

"Η απογοήτευση θα οδηγούσε τους ανθρώπους στα χέρια της φασιστικής Χρυσής Αυγής. Είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να εκπληρώσει τους όρους του προγράμματος. Για αυτό και πρέπει να αλλάξει".

Περί Σχεδίου Β

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ρήξης που επικαλέστηκε ο Γιάννης Βαρουφάκης στη Βουλή, δήλωσε: "Αν μπαίνεις σε διαπραγματεύσεις, δεν ψάχνεις τη ρήξη. Αλλά πρέπει να έχεις στο νου σου και τη ρήξη ως ενδεχόμενο. Συμμερίζομαι αυτήν την άποψη".

Στην ερώτηση αν υπάρχει Σχέδιο Β για την περίπτωση που η Ελλάδα αποφασίσει να βγει από το κοινό νόμισμα, ο κ. Τσίπρας απαντά: "Δεν χρειαζόμαστε σχέδιο εκτάκτου ανάγκης, διότι θα μείνουμε στην Ευρωζώνη. Αλλά δεν θα πετύχουμε αυτόν τον στόχο σε βάρος των αδυνάτων - όπως η προηγούμενη κυβέρνηση".

"Πρώτα από όλα, δεν θέλουμε νέα δάνεια. Θέλουμε χρόνο ώστε να μπορούμε να προωθήσουμε τις μεταρρυθμίσεις μας. Για αυτό χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα - γέφυρα. Θα μας επέτρεπε επίσης να συγκεντρώσουμε τους απαραίτητους επιπλέον οικονομικούς πόρους μέσω βραχυπρόθεσμων κυβερνητικών ομολόγων. Θέλουμε χρήματα από τους κοινοτικά πλαίσια στήριξης προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα ανθρωπιστικά προβλήματα. Επιπλέον, απαιτούμε τα κέρδη της κεντρικής τράπεζας τα οποία δικαιούμαστε, συνολικά 1,9 δισεκατομμύριο. Και τα έντεκα δισεκατομμύρια από το ταμείο διάσωσης των τραπεζών προκειμένου να μεταρρυθμίσουμε το οικονομικό μας σύστημα".

Στην ερώτηση για τους αυστηρούς όρους που συνοδεύουν το δάνειο αναφέρει: "Τότε οι όροι θα πρέπει απλώς να τροποποιηθούν. Το θέμα δεν είναι να κάνουμε περισσότερη οικονομία, αλλά να προωθήσουμε την ανάπτυξη. Και οι εταίροι μας θα πρέπει να μας στηρίξουν σε αυτό".

"Μόλις πετάξατε έξω τους ελεγκτές της τρόικας", αναφέρει το Stern."Εννοείτε αυτούς τους ανθρώπους με τους χαρτοφύλακες από τους οποίους η προηγούμενη κυβέρνηση έπαιρνε τις διαταγές της μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου; Μπορούμε και χωρίς αυτούς", αναφέρει ο κ. Τσίπρας.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις

Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Τσίπτας λέει: "Αυτό που βιώσαμε τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν ιδιωτικοποίηση, αλλά αχαλίνωτο ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας σε φίλους του συστήματος. Αρχικά, λέχθηκε ότι θα εισπράτταμε 50 δισεκατομμύρια από ιδιωτικοποιήσεις. Τρία χρόνια μετά, φθάνει συνολικά τα πέντε δισεκατομμύρια".

Στην ερώτηση αν θα διαλυθεί η υπηρεσία για τις ιδιωτικοποιήσεις απαντά: "Θα δούμε. Αλλά θέλουμε το κράτος να ελέγχει κομβικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, ώστε να εισπράττουμε τα κέρδη. Ως τώρα, τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις διατίθονταν για τη μείωση του εθνικού χρέους. Αλλά αυτό είναι ένα βαρέλι δίχως πάτο. Και δεν μπορείς να σώσεις μια χώρα με πέντε δισεκατομμύρια ευρώ".

Για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Ερωτηθείς για την επίσκεψη στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, αναφέρει: 

"Ήμουν ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που δεν ορκίστηκε στο Ευαγγέλιο. Αντ' αυτού, ήθελα να ξυπνήσω τη μνήμη των ριζών του λαού μας. Αυτοί οι άνδρες και οι γυναίκες πέθαναν για την ελευθερία, την ανεξαρτησία και τη δικαιοσύνη. Για όλη την Ευρώπη. Η ήπειρός μας έχει κοινή ιστορία την οποία πρέπει όλοι να αντιμετωπίσουμε. Είμαι πεπεισμένος ότι οι Γερμανοί και οι Έλληνες έχουν περισσότερα κοινά από ό,τι διαφορές. Οι Γερμανοί αγαπούν τους Έλληνες. Και οι Έλληνες αγαπούν τους Γερμανούς. Και παρόλα αυτά υπάρχουν ακόμη θέματα που πρέπει να επανεκτιμηθούν".

Στην ερώτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις, τονίζει: "Αυτό επικρέμαται πάνω από τα δύο έθνη μας επί 70 χρόνια. Το θέμα δεν είναι να εξασφαλίσουμε οικονομικούς πόρους που θα μας βοηθούσαν να ξεπεράσουμε μια δύσκολη κατάσταση, αλλά περισσότερο να εκπληρωθεί μια ιστορική υποχρέωση". 

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή