facebook pixel

Ληξιπρόθεσμα χρέη: και κούρεμα 50% προβλέπει η νέα ρύθμιση

Ληξιπρόθεσμα χρέη: Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση

Τις αλλαγές που φέρνει η νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, παρουσίασε η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη. Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, θα κατατεθεί στη Βουλή, το σχετικό νομοσχέδιο.

Αυτή θα είναι η τελευταία δυνατότητα που θα δοθεί, ανακοίνωσε η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.

Οι αλλαγές στη ρύθμιση, ουσιαστικά ισοδυναμούν με άρση όλων των περιορισμών. Μεταξύ άλλων, μειώνεται η ελάχιστη δόση για υπαγωγή στη ρύθμιση των 100 δόσεων, από 50 στα 20 ευρώ, καταργείται η κατάσχεση λογαριασμών, και δίνεται δυνατότητα για κούρεμα 50% της οφειλής προς το Δημόσιο, υπό προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα, η νέα μεταβατική ρύθμιση θα προβλέπει:

 • Για τα χρέη έως 31.12.2014 όλοι οι οφειλέτες θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων.
 • Απαλοιφή ορίου ενός εκατομμυρίου ευρώ πάνω από το οποίο δεν μπορούσε να ενταχθεί κάποιος στις 100 δόσεις.
 • Καταργείται το όριο των 15.000 ευρώ που περιόριζε τις δόσεις σε 72.
 • Το ελάχιστο ποσό της δόσης περιορίζεται σε 20 ευρώ από τα 50 ευρώ. Η δόση θα περιορίζεται σε 10 ευρώ ανά εφορία, για όποιον έχει οφειλές σε 2 ή περισσότερες ΔΟΥ.
 • Παραμένει σε ισχύ η πρόβλεψη για διαγραφή του 100% των προσαυξήσεων, αν καταβληθεί το χρέος εφάπαξ.
 • Μέχρι 5.000 ευρώ η ρύθμιση θα είναι άτοκη, ενώ από αυτό το όριο και πάνω μπαίνει επιτόκιο 3%.
 • Θεσπίζεται κλίμακα για ρύθμιση οφειλών σε 2 έως 5 δόσεις, με την οποία θα διαγράφεται το 90% των προσαυξήσεων.
 • Μετά τις 5 δόσεις και ανά 10 δόσεις θα υπάρχει κλιμάκωση του ποσοστού της διαγραφής που θα καταλήγει στο 30%.
 • Δυνατότητα για κούρεμα κατά 50% των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο έως 31.12.2013, εφόσον αυτές εξοφληθούν εφάπαξ ή τμηματικά με ελάχιστη ΠΡΩΤΗ δόση τα 200 ευρώ. "Δώστε ό,τι μπορείτε από 200 ευρώ και πάνω για μια φορά" είπε η υπουργός για όσους θέλουν να επωφεληθούν από το πολύ ευνοϊκό αυτό κίνητρο. Από τη διάταξη αυτή, εξαιρούνται οφειλές από ΦΠΑ, ΦΑΠ, παρακρατούμενους φόρους, μισθώματα, έσοδα υπέρ τρίτων και ειδικό φόρο κατανάλωσης. Για να τύχει κάποιος του προνομίου της διαγραφής και μέρους της οφειλής, θα πρέπει να κάνει αίτηση μέχρι τέλος Απριλίου.
 • Η προθεσμία για την υποβολή του αιτήματος υπαγωγής για όσους επιλέξουν δόσεις και όχι την εφάπαξ καταβολή, θα λήξει στο τέλος Μαΐου.
 • Παραμένει η υποχρέωση εκπλήρωσης των τρεχουσών υποχρεώσεων από 1η Φεβρουαρίου.
 • Αναστέλλονται τα εισπρακτικά μέτρα για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία για όσους έχουν αποδεδειγμένα μηδενικό εισόδημα. Η αναστολή -που θα αφορά μόνο στα φυσικά πρόσωπα- θα ισχύει για 12 μήνες.
 • Καταργούνται οι προσαυξήσεις 10-30% που επιβάλλονταν σε όσους καθυστερούσαν να πληρώσουν φόρους για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δυο μηνών έως και δυο ετών.
 • Για καθυστέρηση πληρωμής τριών δόσεων θα υπάρχει προσαύξηση επιτοκίου 0,25%.
 • Καταργείται η προϋπόθεση να πρέπει να έχουν υποβληθεί όλες οι φορολογικές δηλώσεις για την ένταξη σε αυτήν.
 • Καταργείται το αυτόφωρο για χρέη έως 5.000 ευρώ που αφορά 3.640.000 φυσικά πρόσωπα. Παραμένει για 30.000 φυσικά πρόσωπα και 17.000 νομικά πρόσωπα που έχουν υψηλότερες οφειλές.

"Καλούμε όλους τους οφειλέτες να μπουν στη ρύθμιση με μια μικρή δόση", δήλωσε η Νάντια Βαλαβάνη, η οποία τόνισε ότι στόχος είναι η άμεση ανακούφιση των περισσότερων από τους 3,5 εκατομμύρια οφειλέτες και η αύξηση των δημοσίων εσόδων.

Στο σημείο αυτό ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη ρύθμιση. 

Η ακτινογραφία των οφειλών - Οι λίγοι χρωστούν τα πολλά

Δίνοντας στη δημοσιότητα τα στοιχεία για το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τα χαρακτήρισε βόμβα ιδιωτικού χρέους προς το δημόσιο, που προέρχεται κυρίως από μεγάλους οφειλέτες και εταιρίες που δεν απέδωσαν τον ΦΠΑ.

Στα πέντε χρόνια του μνημονίου τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν κατά 46,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Η μεγάλη εκτίναξη έγινε μεταξύ 2013 και 2014 όπου σημειώθηκε αύξηση 60%.

Το σύνολο των 76 δισεκατομμυρίων ευρώ οφείλεται από 3.670.000 φυσικά πρόσωπα και 447.000 επιχειρήσεις. Τα 3.174.000 φυσικά πρόσωπα και οι 357.447 επιχειρήσεις χρωστούν ως 3.000 ευρώ.

Χρέη ως 5.000 οφείλονται από το 91% των φυσικών προσώπων και το 82% των επιχειρήσεων.

Συνολικά, 3,5 εκατομμύρια οφειλέτες οφείλουν μόλις 1,6 δισεκατομμύριο ή το 2,2% του χρέους. Επίσης 3,7 εκατομμύρια οφειλέτες με χρέος έως 5.000 ευρώ οφείλουν το 3% του συνολικού χρέους.

Έτσι τα 73,7 δισεκατομμύρια ευρώ οφείλονται από 400.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Πρόκειται δηλαδή για το 97% των χρεών.

Πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ οφείλουν 2.000 φυσικά πρόσωπα (σύνολο: 17,1 δισ. ευρώ) και 4.000 επιχειρήσεις (σύνολο: 43,3 δισ. ευρώ).

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τον νέο φόρο που θα αντικαταστήσει τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, η Νάντια Βαλαβάνη διευκρίνισε ότι πρώτα θα προσαρμοστούν οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων στα επίπεδα των εμπορικών τιμών επί των οποίων και θα υπολογιστεί. Αυτό πρόκειται να γίνει ως τον Ιούνιο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή