facebook pixel

Ληξιπρόθεσμα χρέη: τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις

Ληξιπρόθεσμα: Τελευταία ευκαιρία για ρύθμιση των χρεών με ευνοϊκότερους όρους

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, θα κατατεθεί στη Βουλή, το πρώτο από τα φορολογικά νομοσχέδια που θα έρθουν το επόμενο διάστημα προς ψήφιση, και θα αφορά κυρίως στη νέα ρύθμιση χρεών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Το νομοσχέδιο ανακοινώνει, σήμερα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τη νέα ρύθμιση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 100 δόσεις, με μείωση των προσαυξήσεων κατά 50% και διαγραφή αυτών, εφόσον η οφειλή καταβληθεί εφάπαξ. 

Με τις νέες διατάξεις αναμένεται να διευρυνθεί το πλήθος των οφειλετών που δικαιούνται να υπαχθούν σε ρύθμιση, θα προβλέπονται μειώσεις οφειλών, θα "παγώνει" η λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης για χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου και θα κατοχυρώνονται ατομικά δικαιώματα των φορολογουμένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο της κυβέρνησης για τις νέες ρυθμίσεις χρεών θα προβλέπει: 

 1. έως 100 δόσεις για όλους, με κατάργηση των περιορισμών που προβλέπει η υφιστάμενη ρύθμιση. Αυτό σημαίνει ότι: 
  • Θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση και 6.000 μεγαλοφειλέτες με χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ, παρά τις αντιρρήσεις της Τρόικα που επέβαλε την εξαίρεσή τους ως τώρα
  • Καταργείται ο διαχωρισμός για ποσά πάνω από 15.000 ευρώ που ρυθμίζονταν σε μέχρι 72 μηνιαίες δόσεις αντί 100, με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς. 
  • Καταργείται το ελάχιστο όριο μηνιαίας δόσης των 50 ευρώ, που ακύρωνε τις 100 δόσεις για όσους χρωστούσαν λιγότερα από 5000 ευρω σε εφορια και ασφαλιστικά ταμεία. 
  Επιπλέον, με τη νέα ρύθμιση: 
  • Θα ισχύουν εκπτώσεις και διαγραφές προσαυξήσεων για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση
  • Θα μπορούν να εξοφληθούν έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις όλα τα χρέη που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι και την 31η-12-2014.
  • Το ετήσιο σύνολο των καταβολών δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 20% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη, όπως αυτό βεβαιώθηκε το προηγούμενο οικονομικό έτος. 
  • Σε περίπτωση ρύθμισης συγχρόνως φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών, το ποσό των δόσεων δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 30% του βεβαιωθέντος εισοδήματος.
  • Τα ποσά που υπάγονται στη ρύθμιση θα προσαυξάνονται με 0,5% μηνιαίως, χωρίς οποιαδήποτε άλλη προσαύξηση, επιβάρυνση ή ποινή.
 2. Σε περίπτωση αποδεδειγμένου μηδενικού εισοδήματος κατά τους τελευταίους 12 μήνες, θα αναστέλλεται το σύνολο των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης που μπορούν να ληφθούν κατά του οφειλέτη για περίοδο 12 μηνών.  
 3. Αλλάζουν τα πρόστιμα για καθυστέρηση πληρωμής ληξιπρόθεσμων. Καταργείται η προσαύξηση (10%, 20% ή 30%) που επιβαρύνει τις αρχικές οφειλές αν καθυστερήσει η αποπληρωμή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι όλα τα ληξιπρόθεσμα χρέη θα επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 8,75% και όχι με επιπλέον προσαυξήσεις. 
 4. Κατάργηση του χαρακτηρισμού του ποινικού αδικήματος της μη πληρωμής χρεών προς το Δημόσιο ως "διαρκούς" και καθιέρωση της "αντικειμενικής και ανυπαίτιας αδυναμίας πληρωμής" ως νέου λόγου για τη δυνατότητα του δικαστηρίου να κρίνει την πράξη ατιμώρητη.
 5. Κατάργηση μιας σειράς ρυθμίσεων που προβλέπουν κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων με κατεπείγουσα και εξαιρετική διαδικασία.
 6. Απαγόρευση της διενέργειας φορολογικού ελέγχου στην κατοικία του φορολογουμένου χωρίς την παρουσία εισαγγελέα, ώστε να προστατευθεί το οικιακό άσυλο.
 7. Ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Το ΣΔΟΕ θα επανακτήσει την αρμοδιότητα διενέργειας προληπτικών φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων, ενώ ταυτόχρονα θα αποκτήσει τη δυνατότητα είσπραξης των φόρων και προστίμων που βεβαιώνονται από τους ελέγχους.
 8. Δημιουργία υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου στα τελωνεία για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της αναποτελεσματικότητας. Σημειώνεται ότι από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου η κυβέρνηση υπολογίζει έσοδα 1,5 δισ. ευρώ ετησίως

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή