facebook pixel

Σόιμπλε: Δεν υπάρχει δανειακή σύμβαση, αλλά μνημόνιο και ήταν σωστό

Επιμένει στη σκληρή του στάση ο Σόιμπλε: το μνημόνιο είναι ο σωστός δρόμος

"Δεν υφίσταται δανειακή σύμβαση με την Ελλάδα, αλλά πρόγραμμα διάσωσης [δηλαδή, μνημόνιο]", διευκρίνισε, σε συνέντευξή του, χθες το βράδυ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης να καταθέσει, την Τετάρτη, στις Βρυξέλλες, αίτημα για "εξάμηνη επέκταση της δανειακής σύμβασης". Συνεχίζει τη σκληρή στάση του το Βερολίνο, με τον κ. Σόιμπλε να χαρακτηρίζει το μνημόνιο ως τον "σωστό δρόμο", και να προσθέτει ότι δεν βλέπει άλλον καλύτερο.

"Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες. Δεν υπάρχει δανειακή σύμβαση με την Ελλάδα. Υπάρχει ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης. Στη διατύπωση αυτή υπάρχει και το κλειδί", απάντησε, ειδικότερα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στα πλαίσια τηλεοπτικής συνέντευξής του στο ZDF, ερωτηθείς σχετικά με την πρόθεση της Αθήνας. "Το θέμα είναι αν θα ολοκληρωθεί αυτό το πρόγραμμα διάσωσης, ναι ή όχι", πρόσθεσε.

Μάλιστα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, μίλησε και για έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σημειώνοντας πως αυτή είναι ένα θέμα ευθύνης των ίδιων των Ελλήνων.

Ο κ. Σόιμπλε παραχώρησε και δεύτερη τηλεοπτική συνέντευξη, χθες το βράδυ, στο ARD (δημόσια τηλεόραση), στην οποία έγινε πιο συγκεκριμένος, σημειώνοντας ότι τόσο η Γερμανία όσο και οι εταίροι του Eurogroup περιμένουν συγκεκριμένες προτάσεις από την Ελλάδα.

"Πρέπει να δούμε κάτι συγκεκριμένο, βιώσιμο και δεσμευτικό. Αυτό δεν το είχαμε την περασμένη Τετάρτη, δεν το είχαμε χθες, δεν το είχαμε ούτε στις τεχνικές διαπραγματεύσεις του περασμένου Σαββατοκύριακου με τους τρεις θεσμούς που πάντα αποκαλούσαμε τρόικα", δήλωσε, συγκεκριμένα, ο κ. Σόιμπλε.

Τόνισε, επίσης, ότι, για τα "επόμενα 10 χρόνια" δεν υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας, αφού τα ελληνικά χρέη χρηματοδοτούνται πολύ μακροπρόθεσμα. Yποστήριξε ότι, αν κάποιος από την Ελλάδα μιλάει για αυτό, θέλει απλώς να αποφύγει τα πραγματικά προβλήματα.

Όσο για το μνημόνιο και τις επιπτώσεις του, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέμεινε ότι "η Ελλάδα πρέπει να μείνει σε αυτόν τον δρόμο ή να υποδείξει έναν καλύτερο, για το πώς θα ξανασταθεί μόνη στα πόδια της". Αναγνώρισε ότι "η Ελλάδα έχει κάνει πολλά βήματα προόδου", τα οποία "δεν ήταν χωρίς κόστος", αλλά τόνισε ότι αυτός "ήταν ο σωστός δρόμος. Αν υπάρχει καλύτερος δρόμος, εντάξει, αλλά δεν τον βλέπω".

Σχολίασε, ακόμη, τις θέσεις της Αθήνας, λέγοντας ότι το "να λέει κανείς απλώς δεν χρειάζομαι πια λεφτά και δεν θα κάνουμε απολύτως τίποτα πια, βρίζοντας τους άλλους, δεν γίνεται"..

Υποστήριξε περαιτέρω την επιτυχία του μνημονίου, σημειώνοντας ότι "η Ελλάδα κατάφερε αξιοσημείωτες επιτυχίες και την περασμένη χρονιά επέστρεψε στην ανάπτυξη, η ανεργία μειώνεται και το βιοτικό επίπεδο στην Ελλάδα είναι υψηλότερο από αυτό σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης, όπου οι φορολογούμενοι χρειάστηκε να δώσουν χρήματα για να την βοηθήσουν".

Μάλιστα, δεν δίστασε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος ζήτησε να μην πιέζονται οι χώρες που βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση. "Με όλο τον σεβασμό, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν είναι πάντα πολύ καλά πληροφορημένος. Έχω πει και στον υπουργό των Οικονομικών του ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, η Ελλάδα τον περασμένο χρόνο είχε θετικό πρόσημο ανάπτυξης. Το ακριβώς αντίθετο. Η Ελλάδα βγαίνει από μια πολύ δύσκολη κατάσταση", είπε ο κ. Σόιμπλε.

Πρόσθεσε δε ότι αυτό έγινε "λόγω της εφαρμογής αυτού του προγράμματος. Αυτός ο δρόμος, αν ακολουθηθεί, οδηγεί στην επιτυχία. Αν δεν ακολουθηθεί, θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να μας πει πώς θα το κάνει. Σε αυτό δεν έχουμε ακόμη πάρει ούτε καν την αρχή μιας απάντησης".

Πάντως, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ είπε ότι διατηρεί τις ελπίδες του για το θέμα της Ελλάδας και επανέλαβε ότι όλοι στην Ευρωζώνη επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, σχολιάζοντας ότι "αυτό [σ.σ. η παραμονή ή όχι στο ευρώ] εξαρτάται αποκλειστικά από τους υπεύθυνους στην Ελλάδα".

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή