facebook pixel

Το αποκαλυψε ο δημοσιογραφος Paul Mason

Το κείμενο Μοσκοβισί που θα υπέγραφε ο Βαρουφάκης

Το κείμενο Μοσκοβισί ισχυρίζεται ότι έχει στα χέρια του ο δημοσιογράφος Paul Mason

Δύο εκδοχές του κειμένου που ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι του είχε παρουσιάσει ο Πιέρ Μοσκοβισί, πριν ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επανέλθει με ένα άλλο κείμενο το οποίο η Αθήνα απέρριψε ως απαράδεκτο, αποκάλυψε ο δημοσιογράφος του Channel 4, Paul Mason, με διαδοχικές αναρτήσεις του στα κοινωνικά δίκτυα, τα ξημερώματα της Τρίτης.

Από τις αναρτήσεις του Mason γίνεται αντιληπτό ότι ακόμα και αυτή τη στιγμή επικρατεί σύγχυση αναφορικά με το ποιο κείμενο ήταν εκείνο το οποίο ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών παρουσιάστηκε πρόθυμος να υπογράψει.

Ειδικότερα, ο Paul Mason παρουσιάζει δύο κείμενα με τη σημείωση ότι ο ίδιος θεωρεί πως το ένα είναι μία πρώτη μορφή του κειμένου Μοσκοβισί, η οποία ο Βαρουφάκης λέει ότι αποσύρθηκε, και το δεύτερο η τελική εκδοχή του Πιέρ Μοσκοβισί.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν διαφορές με το τελικό κείμενο που έφερε στο τραπέζι του Eurogroup της Δευτέρας ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, και το οποίο η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε.

Ακολουθούν οι μεταφράσεις των δύο κειμένων που αποκάλυψε ο Paul Mason.

Η πρώτη πρόταση Μοσκοβισί (σύμφωνα με τον Mason)

Προσχέδιο δήλωσης του Eurogroup για την Ελλάδα

Το Eurogroup υπογραμμίζει την εκτίμησή του για τις αξιοσημείωτες προσπάθειες της Ελλάδας και των Ελλήνων για προσαρμογή, τα τελευταία χρόνια. Την προηγούμενη εβδομάδα, το Eurogroup και τα λοιπά θεσμικά όργανα έλαβαν μέρος σε έναν εντατικό διάλογο με την νέα κυβέρνηση της Ελλάδας.

Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την ισχυρή δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων, με στόχο τη διαρκή βελτιστοποίηση των προοπτικών ανάπτυξης και απασχόλησης, την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, και τη διασφάλιση της σταθερότητας και στιβαρότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα. Συγκεκριμένα, οι Ελληνικές αρχές δεσμεύονται για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ως προς την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, όπως και τη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης. Παράλληλα, οι Ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους ως προς την τήρηση των οικονομικών τους υποχρεώσεων προς τους εταίρους. Οι νέες αρχές θα αξιοποιήσουν στο βέλτιστο τη συνέχιση της παροχής χρηματοπιστωτικής και τεχνικής βοήθειας.

Συζητήσαμε τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης της Ελλάδας, βάσει των εργασιών που πραγματοποιούνται από τα υπεύθυνα μέσα των ελληνικών αρχών. Βλέπουμε θετικά το γεγονός πως σε μία σειρά από τομείς, η ελληνική πολιτική μπορεί να βοηθήσει σε μία καλύτερη θέσπιση του προγράμματος χρηματοοικονομικής βοήθειας, κάτι που μπορεί να χρησιμεύσει ως βάση ενός νέου προγράμματος. Οι αρχές θα συνεργαστούν στενά με τους Ευρωπαίους και τους διεθνείς εταίρους, για να διασφαλίσουν την τήρηση των παραμέτρων του προγράμματος με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Οι ελληνικές αρχές συμφωνούν στην εξασφάλιση κατάλληλου πρωτογενούς πλεονάσματος και χρηματοδοτήσεως, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους. Οποιαδήποτε νέα μέτρα θα χρηματοδοτούνται, έτσι ώστε να μην θέσουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του χρέους ή της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. (1)

Τα ανωτέρω αποτελούν τη βάση για ένα αίτημα για παράταση του ισχύοντος δανειακού προγράμματος, το οποίο θα πάρει τη μορφή ενός ενδιάμεσου βήματος προς μια νέα συμφωνία, οι λεπτομέρειες της οποίας θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν σε μία περίοδο έξι μηνών. Συμφωνήσαμε, επίσης, πως το ΔΝΤ θα συνεχίσει να παίζει τον ρόλο του σε αυτή τη συμφωνία. Το Eurogroup είναι θετικά προδιατεθημένο για μία τέτοια πρόταση από την Ελληνική πλευρά.

Επιπλέον, ενημερωθήκαμε από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ πως θα ήταν φρόνιμο να παραταθεί η χρονική περίοδος διάθεσης ομολόγων του EFSF στο ρυθμιστικό HFSH για έξι μήνες, παράλληλα με την επέκταση του προγράμματος του EFSF. Το Eurogroup βλέπει θετικά μία τέτοια επέκταση. Κατόπιν αιτήματος από την Ελληνική πλευρά, το EFSF μπορεί να κάνει τις προαπαιτούμενες ρυθμίσεις. Το Eurogroup τονίζει πως αυτοί οι πόροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, και θα δοθούν μόνο με βάση την αξιολόγηση από τα θεσμικά όργανα και την απόφαση του Eurogroup.

Παραμένουμε προσηλωμένοι στην παροχή επαρκούς στήριξης προς την Ελλάδα, μέχρι να επανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές, όσο τιμά τις δεσμεύσεις τις μέσα στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας.

(1) Να μην προβεί σε μονομερή μέτρα με καθαρά δημοσιονομικές επιπτώσεις.

Το τελικό κείμενο Μοσκοβισί (σύμφωνα με τον Mason)

Προχέδιο 15 Φεβρουαρίου - κλείσιμο

Σήμερα, το Eurogroup εξέτασε την κατάσταση στην Ελλάδα, βασισμένο στον εντατικό διάλογο ανάμεσα στις νέες ελληνικές αρχές και τους θεσμούς.

Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την προσήλωσή τους σε μια ευρύτερη, κοινωνικά δίκαιη και ισχυρότερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων, που έχει, ωστόσο, να βελτιώσει δυναμικά τις προοπτικές της ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, η Ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να εφαρμόσει τις προ πολλού απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, για να αντιμετωπίσει τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή, και να αναβαθμίσει τη δημόσια διοίκηση. Ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αναλάβει επειγόντως δράση για να διασφαλίσει ένα πιο δίκαιο και πιο αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, και να θέσει υπό έλεγχο την ανθρωπιστική κρίση. Θα διασφαλίσει ότι τα νέα μέτρα δεν θα αναστρέψουν τις υπάρχουσες δεσμεύσεις και ότι θα χρηματοδοτηθούν πλήρως. Θα αποφύγει μονομερείς ενέργειες και θα εργαστεί στενά με τους Ευρωπαίους και τους διεθνείς εταίρους.

Η Ελλάδα θα σεβαστεί πλήρως τις δεσμεύσεις της έναντι των εταίρων και θα διασφαλίσει την ισχύ και τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών, δημιουργώντας -και στη συνέχεια διατηρώντας- πρωτογενή πλεονάσματα. Το εάν είναι εφικτό να κατακτηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2015, θα εξεταστεί υπό το φως των εν εξελίξει οικονομικών συνθηκών. Μέτρα για τη μείωση του χρέους και για την επίτευξη μιας περεταίρω αξιόπιστης και βιώσιμης μείωσης του ελληνικού χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ, θα εξεταστούν σε σχέση με τη δέσμευση του Eurogroup, τον Νοέμβριο του 2012.

Την ίδια στιγμή, οι ελληνικές αρχές δηλώνουν την απερίφραστη αφοσίωση τους στις οικονομικές υποχρεώσεις έναντι όλων των δανειστών.

Τα ανωτέρω δημιουργούν τη βάση για μια επέκταση της παρούσης δανειακής συμφωνίας, η οποία θα πάρει τη μορφή ενός 4μηνου ενδιάμεσου προγράμματος, ως μεταβατικής φάσης σε ένα νέο συμβόλαιο για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, το οποίο θα εξεταστεί και θα αποφασιστεί κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου.

Όταν θεωρηθεί χρήσιμο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παράσχει την τεχνική υποστήριξη στην Ελλάδα, για να ενδυναμώσει και να επιταχύνει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Το Eurogroup καλεί τους Θεσμούς να συνεχίσουν την τεχνική συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης και της εξακρίβωσης των χρηματοδοτικών αναγκών, το πώς αυτές θα πρέπει να καλυφθούν και τους απαραίτητους όρους. Οι Θεσμοί θα αναφέρουν στο Eurogroup έως τις 21 Φεβρουαρίου.

Οι βασικές διαφορές με το κείμενο Ντάισελμπλουμ

Σε ότι αφορά την πρώτη από τις δύο εκδοχές που παρουσιάζει ο Mason, οι κύριες διαφορές με το τελικό κείμενο Ντάισελμπλουμ συνοψίζονται ως εξής:

  • Από το κείμενο Ντάισελμλουμ απουσιάζει η παράγραφος "Τα ανωτέρω αποτελούν τη βάση για ένα αίτημα για την παράταση του ισχύοντος δανειακού προγράμματος, το οποίο θα πάρει τη μορφή ενός ενδιάμεσου βήματος προς μια νέα συμφωνία, οι λεπτομέρειες της οποίας θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν σε μία περίοδο έξι μηνών". Αντί αυτής, στο κείμενο Ντάισελμπλουμ αναφέρεται: "Σε αυτή τη βάση, οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ζητήσουν 6μηνη τεχνική παράταση του τρέχοντος προγράμματος, σαν ένα μεταβατικό βήμα. Αυτό θα γεφυρώσει τον χρόνο, προκειμένου οι ελληνικές αρχές και το Eurogroup να εργαστούν σε μια νεότερη (follow-up) συμφωνία. Συμφωνήσαμε, επίσης, ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να διαδραματίζει τον ρόλο του στη νέα συμφωνία. Το Eurogroup διάκειται θετικά σε ένα τέτοιο αίτημα από τις εληνικές αρχές".
  • Δεν υπάρχει αναφορά (στην πρώτη εκδοχή του κειμένου Μοσκοβισί) στις δεσμεύσεις του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, σε αντίθεση με το κείμενο Ντάισελμπλουμ.
  • Δεν γίνεται αναφορά (στην πρώτη εκδοχή του κειμένου Μοσκοβισί) σε πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης για 6μηνη παράταση του τρέχοντος προγράμματος.
  • Δεν αναφέρονται (στην πρώτη εκδοχή του κειμένου Μοσκοβισί) συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις (ιδιωτικοποιήσεις, φορολογική πολιτική, συνταξιοδοτικό κ.α.) σε αντίθεση με το κείμενο Ντάισελμπλουμ, όπου γίνεται σαφής αναφορά.
Σε ότι αφορά τη δεύτερη από τις δύο εκδοχές που παρουσιάζει ο Mason, οι κύριες διαφορές με το τελικό κείμενο Ντάισελμπλουμ συνοψίζονται στο γεγονός ότι σε αυτήν (δεύτερη εκδοχή του κειμένου Μοσκοβισί) γίνεται αναφορά στην ανθρωπιστική κρίση, σε κοινωνικά δίκαιη μεταρρυθμιστική διαδικασία, και στην οικονομική συγκυρία.
  • Θυμηθείτε το τελικό κείμενο Ντάισελμπλουμ που απορρίφθηκε από την ελληνική πλευρά, εδώ

"Οι δύο πλευρές δεν είναι είναι μακριά"

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Mason χαρακτηρίζει τη δεύτερη εκδοχή του κειμένου που αποκαλύπτει ως πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις, αλλά ξεκαθαρίζει ότι πρέπει να αναμένουμε επίσημες τοποθετήσεις για να είμαστε βέβαιοι για τα δύο κείμενα και τι ακριβώς έχει γίνει στο χθεσινό Eurogroup και το περιθώριό του. Καταλήγει, πάντως, με μία σειρά από tweets, σημειώνοντας πως ο ίδιος θεωρεί ότι οι δύο πλευρές -Αθήνα και Βρυξέλλες- δεν είναι τόσο μακριά.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή