facebook pixel

Το κείμενο Ντάισελμπλουμ που απέρριψε η Αθήνα

Το Eurogroup της Δευτέρας έληξε με την άρνηση της Αθήνας να υπογράψει κείμενο που κατέθεσε ο κ. Ντάισελμπλουμ

Στο Eurogroup της Δευτέρας, οι εταίροι έστειλαν μήνυμα στην Ελλάδα να ζητήσει παράταση του προγράμματος, αν θέλει να συνεχιστεί η χρηματοδότηση. Όπως διέρρευσε, η συνεδρίαση έληξε με την άρνηση της Αθήνας να υπογράψει την πρόταση - έγγραφο που κατέθεσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σημειώνεται ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε πως, πριν την κατάθεση του κειμένου που ακολουθεί, του είχε παρουσιαστεί από τον Πιέρ Μοσκοβισί ένα άλλο κείμενο, το οποίο ήταν "έτοιμος να υπογράψει".

Ακολουθεί η μετάφραση του επίμαχου κειμένου που έφερε στο Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ:

"Το Eurogroup τονίζει την εκτίμησή του για τις αξιοσημείωτες προσπάθειες προσαρμογής που έγιναν από την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, τα τελευταία χρόνια. Κατά τις τελευταίες εβδομάδες, το Eurogroup και οι θεσμοί ενεπλάκησαν σε έναν έντονο διάλογο με τη νέα ελληνική κυβέρνηση.

Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την ισχυρή δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη και βαθύτερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων που στοχεύουν σε ανεξίτηλα βελτιούμενες προοπτικές ανάπτυξης και απασχόλησης (με την ενδυνάμωση της κοινωνικής δικαιοσύνης) και τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα. Ειδικά, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και καιρό για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής καθώς και για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης. Την ίδια ώρα οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους να τιμήσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους απέναντι στους πιστωτές τους. Οι ελληνικές αρχές θα κάνουν την καλύτερη δυνατή χρήση της συνεχιζόμενης παρεχόμενης τεχνικής βοήθειας.

Οι ελληνικές αρχές κατέστησαν σαφές ότι σκοπεύουν να ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα λαμβάνοντας υπόψην τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης. Σκοπεύουμε να κάνουμε την καλύτερη χρήση της υπάρχουσας ευελιξίας όπως αυτή έχει οικοδομηθεί στο παρόν πρόγραμμα. Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν τη σταθερή τους δέσμευση να απέχουν από κάθε μονομερή δράση ή ενέργεια και θα εργαστούν σε στενή συμφωνία με τους Ευρωπαίους και τους διεθνείς εταίρους, ιδιαίτερα στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασίας, στον οικονομικό τομέα και στο συνταξιοδοτικό.

Οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν να διασφαλίσουν τα απαραίτητα δημοσιονομικά πλεονάσματα και χρηματοδοτήσεις, προκειμένου να εγγυηθούν τη βιωσιμότητα του χρέους, σε ευθεία γραμμή με τους στόχους που συμφωνήθηκαν τον Νοέμβριο του 2012 στη σχετική ανακοίνωση του Eurogroup. Επιπλέον, κάθε νέο μέτρο θα πρέπει να χρηματοδείται και να μη βάζει σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα.

Σε αυτήν τη βάση, οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ζητήσουν 6μηνη τεχνική παράταση του τρέχοντος προγράμματος σαν ένα μεταβατικό βήμα. Αυτό θα γεφυρώσει τον χρόνο, προκειμένου οι ελληνικές αρχές και το Eurogroup να εργαστούν σε μια νεότερη (follow-up) συμφωνία. Συμφωνήσαμε, επίσης, ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να διαδραματίζει τον ρόλο του στη νέα συμφωνία. Το Eurogroup διάκειται θετικά σε ένα τέτοιο αίτημα από τις ελληνικές αρχές.

Δεσμευόμαστε να παρέχουμε επαρκή στήριξη στην Ελλάδα, μέχρι να αποκαταστήσει την πλήρη πρόσβασή της στις αγορές, αρκεί να τιμά τις δεσμεύσεις της μέσα στο συμφωνηθέν πλαίσιο.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή