facebook pixel

Γερμανικά ΜΜΕ: Το σχέδιο Τσίπρα απέτυχε - Ας μην κάνει τον ήρωα

Γερμανικά ΜΜΕ: Το σχέδιο του Τσίπρα απέτυχε- Ας πάψει να κάνει τον ήρωα

Οι σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών κυριαρχούν στη σημερινή επισκόπηση των Γερμανικών ΜΜΕ.

Αναλυτικά, όσα αναφέρουν:

Spiegel

"Σκληρή προσγείωση για τους λαϊκιστές", είναι ο τίτλος σχολίου στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel, που αναφέρεται στη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης Τσίπρα. 

"Μπορεί ο Βαρουφάκης να κατέχει τη θεωρία στην πράξη, όμως αυτό φαίνεται ελάχιστα. Η διευρυμένη ευρωπαϊκή του περιοδεία, μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν εκ του αποτελέσματος ένα μάθημα για το πώς δεν πρέπει να διαπραγματεύεται κανείς", σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα.

Όπως παρατηρεί ο σχολιαστής, η απειλή Βαρουφάκη περί τέλους της ευρωζώνης, δεν φάνηκε να συγκινεί κανέναν συνομιλητή του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς ακόμη και σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο φόβος περί κατάρρευσης της υπόλοιπης Ευρωζώνης έχει μειωθεί σημαντικά.

"Το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αποδώσει, παρά τις όποιες εσπευσμένες συνεδριάσεις του Eurogroup. Η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει ήδη την αξίωση για κούρεμα, ενώ σύντομα θα πρέπει να επιδείξει την ίδια ευελιξία στην υπόσχεση που έδωσε για το τέλος του πακέτου βοήθειας", εκτιμά το Spiegel.

Και συνεχίζει: "Ούτε τις μεταρρυθμίσεις θα μπορέσει να τις ανακαλέσει ή να τις καταργήσει. Αυτό είναι καταρχήν κακό για την αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ. Θα μπορούσε όμως να είναι καλό για την αξιοπιστία της Ευρώπης, σε περίπτωση που οι υπεύθυνοι σε Βρυξέλλες, Βερολίνο ή Παρίσι αξιοποιήσουν την ισχύ τους για μια πολιτική έναντι της Ελλάδας που δεν θα είναι στην κατηγορία του μαύρου-άσπρου".

Το γερμανικό μέσο, πάντως, αναγνωρίζει ότι "η οργή των ανθρώπων που οδήγησαν στη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ρεαλιστική και δεν περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα. Όλη η Ευρώπη χρειάζεται μια πολιτική για το μέλλον η οποία θα επικεντρώνει περισσότερο σε μεταρρυθμίσεις και στην ανάπτυξη, αντί μόνο στις περικοπές".

Μάλιστα, το Spiegel προτείνει ότι "μια λιγότερο ταπεινωτική εποπτεία της τρόικα για την Ελλάδα θα ήταν ένα πρώτο βήμα", ενώ σημειώνει ότι "η στενή συνεργασία μεταξύ Βρυξελλών και ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να βάλουν επιτέλους οι πλούσιοι φοροφυγάδες το χέρι στην τσέπη και να περιοριστεί η διαφθορά θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο και για άλλες χώρες με κακές κρατικές δομές".

Το παραπάνω θα ήταν και η απόδειξη, γράφει το Spiegel, ότι "τα κινήματα διαμαρτυρίας μπορούν να πετύχουν πολύ περισσότερα με την υπόλοιπη Ευρώπη, μέσω της συνεργασίας παρά μέσω της ευθείας αντιπαράθεσης".

Süddeutsche Zeitung 

Τις τελευταίες εξελίξεις σχολιάζει και η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, η οποία σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι δεν είναι αδύνατο να βρεθούν συμβιβαστικές φόρμουλες στα ζητήματα που χωρίζουν, στην παρούσα φάση, Αθήνα και Βρυξέλλες. 

"Δεν θέλουν οι Έλληνες τη χρήση του όρου πρόγραμμα βοήθειας; Δεν υπάρχει πρόβλημα. Μπορεί να αντικατασταθεί από το νέα συμφωνία", γράφει η Zeitung, υπογραμμίζοντας ότι "αν οι Έλληνες πολίτες δεν θέλουν να βλέπουν άλλο τους γραφειοκράτες της τρόικα, τότε οι συναντήσεις μπορούν να γίνονται στις Βρυξέλλες ή online".

Η Süddeutsche Zeitung τονίζει ότι η επίτευξη συμβιβασμού μπορεί να αποτύχει "λόγω εθνικού ή κομματικού εγωισμού" και ότι "αυτό θα πρέπει να τελειώσει", δείχνοντας τον τρόπο:

Από τη μία, σημειώνεται ότι η Μέρκελ ξέρει ότι μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες, και για αυτό άλλωστε την "κράτησε" στην Ευρωζώνη το 2012. "Ως προς αυτό δεν έχει αλλάξει τίποτα", γράφει η Süddeutsche Zeitung. 

Από την άλλη, σύμφωνα με την εφημερίδα, "ο Τσίπρας θα πρέπει να σταματήσει να παίζει τον Έλληνα ήρωα. Η Ευρώπη δεν είναι μια διευρυμένη Ελλάδα, αλλά μια κοινότητα 28 κρατών με συμφέροντα και υποχρεώσεις".

Die Welt

Την ίδια ώρα, η εφημερίδα Die Welt αναφέρεται στο ελληνικό αίτημα περί καταβολής πολεμικών επανορθώσεων. Περιγράφοντας το ιστορικό της υπόθεσης, η εφημερίδα καταλήγει στην εξής επισήμανση:

"Οι Έλληνες δεν μπορούν να έχουν βάσιμες ελπίδες ότι θα γίνουν δεκτές οι αξιώσεις τους. Το ζητούμενο είναι μάλλον να βάλουν τη Γερμανία στο εδώλιο του κατηγορουμένου για ηθικούς λόγους. Στόχος είναι να οδηγηθεί εντέλει το Βερολίνο στο να διαγράψει το χρέος των Ελλήνων. Σε αυτή την περίπτωση η Αθήνα θα θεωρούσε τυπικά λήξαν το θέμα των επανορθώσεων".

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή