facebook pixel

Οι λεξεις που απερριψε (;) ο Αλεξης

Eurogroup: το κείμενο της "κοινής δήλωσης" που δεν ήρθε ποτέ

Eurogroup: Οι λέξεις που απέρριψε ο Αλέξης - Γιατί δεν έκλεισε η συμφωνία

Δεν βγήκε τελικά άσπρος καπνός από το χθεσινό Eurogroup, παρά το γεγονός ότι καταβλήθηκαν εξαντλητικές προσπάθειες για να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν.

Σύμφωνα με το "Βήμα", το πρόβλημα επικεντρώθηκε στη φράση "extend, amend and conclude" (παράταση, τροποποίηση και ολοκλήρωση), με την Ελλάδα να διαφωνεί στη λέξη "παράταση" και τη Γερμανία να μην δέχεται το amend, "τροποποίηση".

Παράλληλα σημείο διχασμού λέγεται ότι ήταν η λέξη "τρέχον" που θα έμπαινε, αν έμπαινε, δίπλα στη λέξη πρόγραμμα, είτε συμφωνία, είτε διευθέτηση. 

Οι κ.κ. Δραγασάκης, Βαρουφάκης, και Χουλιαράκης εργάστηκαν από κοινού με τον κ. Ντάισελμπλουμ και σε στενή επαφή με τον Πρωθυπουργό και την πλευρά των Γερμανών.

Ξένα μέσα μετέδωσαν ότι υπήρξαν τρία σχέδια (drafts) του τελικού ανακοινωθέντος χωρίς όμως συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Γερμανία. 

Οι Financial Times γράφουν ότι οι συνομιλίες κατέρρευσαν την τελευταία στιγμή όταν πολλοί από τους συμμετέχοντες ανάμεσά τους και ο Σόιμπλε είχαν ήδη φύγει από τη συνεδρίαση. 

Μάλιστα η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ενώ αρχικά ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάννης Βαρουφάκης, είχε συμφωνήσει σε μια κοινή δήλωση με τους συναδέλφους του. 

Επιπλέον γράφει ότι η δήλωση είχε υπογραφεί από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος ήταν επίσης παρών στο Eurogroup. 

Μόλις αυτή εγκρίθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup διαλύθηκε και ο Σόιμπλε με αρκετούς από τους συναδέλφους του, αποχώρησαν. 

Αλλά τότε τελευταία στιγμή ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έκανε μια τελευταία κλήση πίσω στην Αθήνα για να ενημερώσει για το τι είχε μόλις συμφωνηθεί – και η απάντηση ήταν να απορρίψει την ανακοίνωση.

FT: Η Ελλάδα είχε συμφωνήσει αλλά υπαναχώρησε...

Οι Financial Times σήμερα παρουσιάζουν τη δήλωση που είχε αρχικά συμφωνηθεί επισημαίνοντας ότι είχε κάτι για τον καθένα. 

Για τους Ευρωπαίους άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο "να διερευνηθούν οι δυνατότητες επέκτασης" του προγράμματος, ενώ για τον κ. Βαρουφάκη υπήρχε η λέξη "γέφυρα" που αναφέρεται στην τελευταία παράγραφο – αν και όχι με την έννοια που ο Έλληνας υπουργός πιθανώς να ήθελε (για την ακρίβεια υπήρχε το ρήμα γεφυρώνω).

Οπως γράφει η εφημερίδα "η κοινή δήλωση δεν έμελλε να προκύψει, αλλά παρέμεινε ένα ακόμη έκθεμα του μακροχρόνιου ελληνικού δράματος".

Ακολουθεί η δήλωση που παρουσιάζουν οι Financial Times:

"Σήμερα το Eurogroup έκανε απολογισμό της τρέχουσας κατάστασης στην Ελλάδα και της κατάστασης του υπάρχοντος προγράμματος προσαρμογής. Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup ενεπλάκη σε εντατικό διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές.

Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν τη δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη και ισχυρότερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων με στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους στις οικονομικές υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους.

Σε αυτή τη βάση, θα αρχίσουμε τώρα την τεχνική εργασία για την περαιτέρω αξιολόγηση των σχεδίων μεταρρύθμισης στην Ελλάδα. Οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά και εποικοδομητικά με τα θεσμικά όργανα για να διερευνήσουν τις δυνατότητες για την επέκταση και την επιτυχή ολοκλήρωση του υφιστάμενου προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδια της νέας κυβέρνησης.

Αν αυτή είναι επιτυχής αυτό θα γεφυρώσει το χρονικό διάστημα για τις ελληνικές αρχές και το Eurogroup, ώστε να εργαστούν σε ενδεχόμενες νέες συμβατικές ρυθμίσεις. Εμείς θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας στην επόμενη συνάντησή μας την Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου".

Τα επίμαχα tweets
Τα επίμαχα tweets


Ο δημοσιογράφος που παρουσιάζει το κείμενο στους Financial Times είναι ο Peter Spiegel που έγραψε στο Twitter παραπέμποντας στις πληροφορίες του: "Είναι η δήλωση του Eurogroup στην οποία συμφώνησε ο Βαρουφάκης, αλλά η Αθήνα απέρριψε". 

Σε αυτό ο κ. Βαρουφάκης απάντησε πάλι μέσω Twitter: "Μπορώ να προτείνω να απέχετε από αμφίβολες θέσεις βασισμένες σε ακόμα πιο αμφίβολες διαρροές; Είναι μάλλον απρεπές".

Spiegel: Οι Έλληνες σνομπάρουν

Το ίδιο παρασκήνιο μεταφέρει σήμερα και το περιοδικό Spiegel υπό τον τίτλο: "Η Ελλάδα σνομπάρει την Ευρώπη". 

Όπως αναφέρεται, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναχώρησε από το Eurogroup για το Βερολίνο πιστεύοντας ότι υπήρχε συμφωνία στο κοινό ανακοινωθέν. 

Αμέσως μετά, όμως, ο κ. Βαρουφάκης απέσυρε την έγκρισή του από το προσχέδιο το οποίο άφηνε να εννοηθεί ότι η Ελλάδα θα δεχόταν την παράταση του προγράμματος. 

Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι ο κ. Βαρουφάκης δεν έδωσε στους εταίρους κάτι γραπτώς αλλά μίλησε για πιθανές λύσεις.

Σακελλαρίδης: Δεν υπογράψαμε για την "παράταση"

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας σήμερα στους τηλεοπτικούς σταθμούς ΣΚΑΙ και ΑΝΤ1 δήλωσε ότι η φράση "παράταση του μνημονίου" ήταν αυτή που οδήγησε στην ματαίωση του κοινού ανακοινωθέντος στο χθεσινό Eurogroup. 

Ερωτηθείς για το δημοσίευμα των Financial Times που αναφέρει ότι αρχικά η ελληνική πλευρά υπέγραψε το κοινό ανακοινωθέν και στην συνέχεια απέσυρε την υπογραφή της μετά από επικοινωνία των Βαρουφάκη και Δραγασάκη με τον πρωθυπουργό, o κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: 

"Η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να δεχθεί κάποιες διατυπώσεις που δείχνουν ότι υπάρχει μια εμμονή σε μια παλιά πολιτική. Ο κ. Βαρουφάκης και ο κ. Δραγασάκης ενημέρωσαν αμέσως τον πρωθυπουργό ως οφείλουν εκφράζοντας και οι δύο τις αντιρρήσεις τους για το κοινό ανακοινωθέν, ενώ αρνητική ήταν και η απάντηση του κ. Τσίπρα".

Αν και επιβεβαίωσε το τηλεφώνημα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε την πληροφορία των FT που αναφέρει ότι πριν απορριφθεί, το ανακοινωθέν είχε υπογράψει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Σακελλαρίδη, τo κλίμα για την Ελλάδα έχει αλλάξει και πλέον γίνεται πραγματική συζήτηση "για το πρόγραμμα όχι για αριθμούς". 

Πρόσθεσε ότι διαφαίνεται μια λύση καθώς δεν μπορεί να συνεχίζεται ένα παράνομο πρόγραμμα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι "εμείς εκφράζουμε μια λογική πρόταση για το καλό όχι μόνο ελληνικού λαού αλλά Ευρώπης. Υπάρχει η βούληση και η πεποίθηση από την ελληνική κυβέρνηση ότι θα υπάρξει μια λύση τη Δευτέρα".

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή