facebook pixel

Μετωπική Παπαδημούλη - Βέμπερ(ΕΛΚ) στην Ευρωβουλή για τον... Σαμαρά

Μετωπική Παπαδημούλη-Βέμπερ(ΕΛΚ) στην Ευρωβουλή

Μετωπική αντιπαράθεση με ανταλλαγή φραστικών πυρών έλαβε χώρα σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με αφορμή συζήτηση για την προετοιμασία της άτυπης Συνόδου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Ο Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης Μάνφρεντ Βέμπερ, πρόεδρος του ΕΛΚ εξαπέλυσε μια κατά μέτωπο επίθεση εναντίον της ετυμηγορίας του ελληνικού λαού και της νέας ελληνικής κυβέρνησης, τονίζεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Στον πρόεδρο του ΕΛΚ, απάντησε, εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ακολουθεί η πλήρης συζήτηση στην Ολομέλεια:

Γιοχάνες Βέμπερ: "Στην Ελλάδα, οι κομμουνιστές θεωρούν ότι μπορούν να συνεργαστούν με ένα ακραίο δεξιό κόμμα που είναι ανοιχτά κατά των Εβραίων, που υποθάλπτει αντισημιτικά αισθήματα, διότι οι κομμουνιστές θεωρούν ότι η συμφωνία με αυτούς τους ανθρώπους είναι αποδεκτή απλά και μόνο για να έρθουν στην εξουσία οι κομμουνιστές. Αυτό είναι απαράδεκτο. Και κάτι άλλο:

Θέλω να υπενθυμίσω ότι ο κύριος Σαμαράς με τη ΝΔ, παρέμειναν σταθεροί στην Ελλάδα, διότι κατ' ουσίαν, το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν το ίδιο όπως και στις τελευταίες εκλογές: 65% των Ελλήνων δεν ψήφισαν υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Εάν λοιπόν δεν υπήρχε αυτός ο εκλογικός νόμος που υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα, θα είχαμε ένα τελείως διαφορετικό αποτέλεσμα. Αυτά είναι απλώς αριθμοί που αναφέρω...

Και θέλω να σας επισημάνω ότι στην Ελλάδα, πριν από τις εκλογές, οι εξαγωγές ανέρχονταν στο 8%, 2,6% αυξήθηκε η απασχόληση, αυξήθηκε η ιδιωτική κατανάλωση, είχαμε πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό. Ο κ.Σαμαράς άφησε μια χώρα, η οποία, μετά τις δυσκολίες και μετά απ' όλες αυτές τις θυσίες του ελληνικού λαού, ήταν σε πορεία ανάπτυξης. Τώρα, ο Τσίπρας καταστρέφει αυτήν την εμπιστοσύνη που οικοδόμησε ο Σαμαράς, μέσα σε μία μόνο εβδομάδα. Αγαπητοί συνάδελφοι, εμείς πιστεύουμε ότι ο δρόμος του ΕΛΚ είναι ο σωστός δρόμος. Διότι αυτή τη στιγμή η Ιρλανδία είναι η κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης, η Γαλλία και η Ιταλία, δυστυχώς, είναι τροχοπέδη στην ανάπτυξη της ΕΕ. Ο μόνος δρόμος επαναλαμβάνω προς την ανάπτυξη, είναι... (σημ.: αποδοκιμασίες / διακοπή / παρέμβαση του Προεδρείου).

Οι μεταρρυθμίσεις και η δημοσιονομική πειθαρχία είναι η σωστή πολιτική για να βγει το κράτος από την κρίση. Και έχω μια προσδοκία από τον κ. Τσίπρα. Όταν εμφανίστηκε, όλη η Ευρώπη περίμενε από εκείνον να δεχτεί το πρόγραμμα που είχε δεχτεί και η Ιρλανδία. Όταν εμφανίστηκε ο Κοέλιο στην Πορτογαλία, όλη η ΕΕ ζήτησε το πρόγραμμα στο οποίο ήταν η Πορτογαλία να γίνει αποδεκτό και από εκείνον. Το δικό μας απλό αίτημα είναι ο κ. Τσίπρας να αποδεχτεί ότι οι συμφωνίες ισχύουν. Τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο".

Στην απάντηση του ο Δημ. Παπαδημούλης σημείωσε: "Κύριε Βέμπερ, κατανοώ την θλίψη σας γιατί ο φίλος σας, ο κ. Σαμαράς έχασε στις ελληνικές εκλογές. Κατανοώ την απογοήτευσή σας γιατί ηττήθηκε μια πολιτική ακραίας μονομερούς λιτότητας, που ταλαιπωρεί όχι μόνο την Ελλάδα και τους Έλληνες, αλλά ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Εκπροσωπείτε ένα κόμμα, το CSU, το οποίο είναι δεξιότερο της κ. Μέρκελ. Αλλά σας παρακαλώ, σταματήστε αυτόν τον ακραίο εμπρηστικό, διχαστικό λόγο, στον οποίο δεν σας ακολούθησε ευτυχώς η Κομισιόν και ο κ. Τίμερμαν ο οποίος μίλησε πολύ προσεκτικά για την Ελλάδα και για τους Έλληνες, ούτε το Συμβούλιο και η Λεττονή υπουργός, ούτε και κανείς άλλος από τους προέδρους των πολιτικών Ομάδων. Φοβάμαι ότι εσείς είστε πολύ περισσότερο ακραίος και διχαστικός, απ' όσο κατηγορείτε την ελληνική κυβέρνηση. Και για να σας παρηγορήσω, όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει την υποστήριξη του 75 και του 80% των Ελλήνων.

Διεκδικούμε λύση και όχι ρήξη. Ανάπτυξη στη θέση της λιτότητας. Σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στη διοίκηση, τον δημόσιο τομέα, το φορολογικό σύστημα. καταπολέμηση της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας. Για να γίνει η Ελλάδα ένα ισότιμο, αξιοσέβαστο μέλος της Ευρωζώνης. Διεκδικούμε μια ρύθμιση για το χρέος, όπως σημείωσε και ο κ. Πιττέλλα και ο κ. Λάμπερτς, χωρίς να επιβαρύνουμε ούτε με ένα ευρώ παραπάνω τους Ευρωπαίους φορολογούμενους. Στο Eurogroup που έρχεται και στη Σύνοδο Κορυφής, χρειαζόμαστε εποικοδομητικές συμβολές για μια λύση κοινής αποδοχής και απομόνωση των κραυγών που θέλουν διχασμό και διαίρεση, για να διαιωνίσουν την μονομερή λιτότητα".

Στη συνέχεια, ο Jonathan Arnott, από το κόμμα των Ευρωσκεπτικιστών "UK Independence Party" (UKIP), έθεσε την ερώτηση:

"Συγχαρητήρια στο κόμμα σας και στον ελληνικό λαό που εξέφρασαν δημοκρατικά την άποψή τους. Στο Ηνωμένο βασίλειο, βγήκαμε από τον μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών τη δεκαετία του '90 και ανέκυψε βελτίωση για την οικονομία μας. Το ίδιο έγινε και στην Αργεντινή, όπου μετά την έξοδο από τη σχέση της με το δολάριο, υπήρξε ανάκαμψη στην οικονομία της. Θεωρείτε ότι μέσω μιας υποτίμησης και του δικού σας νομίσματος, θα μπορούσε να βελτιωθεί η κατάσταση για τον τουρισμό, και για την μεταποιητική σας βιομηχανία;".

Δ. Παπαδημούλης: Σας ευχαριστώ για την ερώτηση. Η δική μας επιλογή, είναι να είναι η Ελλάδα ισότιμο μέλος της Ευρωζώνης με ανάπτυξη, με δημοκρατία, με κοινωνική συνοχή, με μεταρρυθμίσεις. Σας ευχαριστώ για τις συμβουλές σας. Αν πείσετε τους Βρετανούς ψηφοφόρους να σας κάνουν κυβέρνηση, να τις εφαρμόσετε. Στην Ελλάδα εφαρμόζουμε το πρόγραμμα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Και κάτι ακόμη: η βρετανική κυβέρνηση έκανε ειδική σύσκεψη ανησυχώντας για τις συνέπειες από ένα -απίθανο να συμβεί κατά τη γνώμη μου- Grexit, και για την βρετανική οικονομία...".

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή