facebook pixel

Στην Αθηνα μεταβαινει ο Γκουρια

Μπαράζ επαφών: Στο τηλέφωνο Γιούνκερ - Στην Αθήνα Γκουρία

Μαραθώνιος διαβουλεύσεων για την Ελλάδα - Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Γιούνκερ

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις ενόψει του αυριανού έκτακτου Eurogroup με βασικό θέμα την Ελλάδα την ώρα που οι Βρυξέλλες εμμένουν ότι η Αθήνα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της ενώ η κυβέρνηση Τσίπρα διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να ζητήσει παράταση του τρέχοντος προγράμματος.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία στις 15:30 με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Λίγο νωρίτερα, η εκπρόσωπος της Κομισιόν υπήρξε επιφυλακτική ως προς το εάν θα προκύψει συμφωνία αυτή την εβδομάδα και "έδειξε" το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας ως την πιθανότερη ημερομηνία για τη λήψη αποφάσεων.

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από χθες ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Γιώργος Χουλιαράκης προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για το αυριανό έκτακτο Eurogroup.
 
Ο κ. Χουλιαράκης σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Euroworking Group και της Κομισιόν επεξεργάζονται το κείμενο της τεχνικής πρότασης που θα κατατεθεί στο Eurogroup προς συζήτηση και το οποίο θα προβλέπει α) το πρόγραμμα-γέφυρα, β) τον τρόπο κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας για όσο διαρκεί αυτό, και γ) τις μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμόσει η Ελλάδα στο διάστημα έως το νέο πρόγραμμα.

Διαβεβαιώσεις Βαρουφάκη

Τη διαβεβαίωση ότι οι Ευρωπαίοι θα λάβουν από την Ελλάδα ένα σοβαρό και σταθερό μεταρρυθμιστικό σχέδιο έδωσε μέσω twitter στον αρχηγό του Κόμματος Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γκι Φερχόφσταντ ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο Φερχόφσταντ υποστήριξε στο twitter πως "από τις περιηγήσεις (στην Ευρώπη) των Τσίπρα και Βαρουφάκη κατέστη σαφές ένα πράγμα. Οι ευρωπαίοι εταίροι περιμένουν ένα σοβαρό και σταθερό μεταρρυθμιστικό σχέδιο".

Η απάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών ήταν άμεση και λακωνική: "Το οποίο και θα λάβουν! (Which they will get!)", ανέφερε το tweet του κ. Βαρουφάκη. 

Ψήφισμα κατά της λιτότητας από το Συμβούλιο της Ευρώπης

Την αναθεώρηση των μέτρων που κατήργησαν εργασιακά δικαιώματα στην Ελλάδα και την άμεση λήψη μέτρων προστασίας του δικαιώματος συλλογικής οργάνωσης, του δικαιώματος συλλογικών διαπραγματεύσεων και του δικαιώματος απεργίας, ζητά η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης σε ψήφισμα που υιοθέτησε.

Συγκεκριμένα, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης διαπιστώνει σημαντική υποχώρηση της προστασίας των δικαιωμάτων στην Ελλάδα από τα μέτρα λιτότητας.

Στην Αθήνα ο Γκουρία

Στην Αθήνα φθάνει εξάλλου σήμερα το βράδυ ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Άνχελ Γκουρία, για συναντήσεις με την κυβέρνηση. 

Το οικονομικό επιτελείο προσβλέπει στη τεχνογνωσία του ΟΟΣΑ για να παρουσιάσει στους εταίρους της χώρας μια εμπεριστατωμένη πρόταση για τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες προτίθεται να προβεί.

Βεβαίως ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖα είχε εναντιωθεί στην "εργαλειοθήκη" (toolkit) του ΟΟΣΑ αξιολογώντας την ως αναποτελεσματική κυρίως σε ό,τι αφορούσε τα βιβλία, την αγορά γάλακτος και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ).

Πάντως και ο ίδιος ο κ. Γκουρία φέρεται να χαρακτηρίζει παρωχημένο το toolkit που εφαρμόσθηκε στην Ελλάδα.

Σήμερα Τρίτη ο κ. Γκουρία θα έχει δείπνο εργασίας με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ενώ αύριο στις 11 το πρωί θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. 

Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ θα αποχωρήσει από την Αθήνα αύριο στις 4 το απόγευμα. Συνολικά θα παραμείνει στην Ελλάδα για 19 ώρες.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή