facebook pixel

Τα μεσάνυχτα η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Τα μεσάνυχτα η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα, με την ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Η διαδικασία άρχισε το βράδυ της Κυριακής με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και συνεχίστηκε με τις ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων, κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και βουλευτών. 

Η συζήτηση θα κλείσει με ομιλία του πρωθυπουργού. 

Νωρίτερα, αναμένεται να πάρουν το λόγο ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης ενώ θα μιλήσει και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης.

Συνολικά έχουν ζητήσει να αναπτύξουν τις προτεραιότητες των υπουργείων τους, 23 υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης.

Γεύση από τις παρεμβάσεις στη Βουλή

"Ο πολιτισμός μπορεί να αποτελεί πυξίδα ζωής, αλλά και ατμομηχανή ανάπτυξης και απασχόλησης. Μπορεί και πρέπει να παράγει πλούτο και στο συμβολικό και υλικό πεδίο" ανέφερε στην ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης.

Σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες του υπουργείου του, ο κ. Ξυδάκης προέταξε μεταξύ άλλων την επίλυση διαρθρωτικών προβλημάτων που έχουν προκύψει απ' τη συγκρότηση του νέου οργανισμού του, την αποκέντρωση των εργασιών στις περιφερειακές του δομές και τη βελτίωση της επικοινωνίας υπουργείου- πολίτη, την άμεση αξιοποίηση κάθε δυνατότητας του ΕΣΠΑ για τη στήριξη των υφιστάμενων δομών για την περάτωση των έργων που υπάρχουν, την εκπόνηση μιας νέας εξωστρεφούς πολιτικής με έμφαση στην πολιτιστική διπλωματία.

"Όσοι επενδύουν στην καταστροφολογία να ξέρουν ότι θα ξεπεραστούν από τις εξελίξεις και θα τεθούν ολοκληρωτικά στο περιθώριο" είπε στην προγραμματική της ομιλία, η υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά. 

"Το κοινό μας συμφέρον είναι να πετύχουν τις διαπραγματεύσεις. Αυτό πρέπει να καθορίσει τη στάση τους. Όλοι να σταθούν δίπλα μας και να δημιουργηθεί ένα κοινό μέτωπο για να πετύχουμε καλύτερους όρους. Ας σταθούν δίπλα μας στη κοινή διαπίστωση ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, ότι πρέπει να αποκτήσουμε δίκαιο φορολογικό σύστημα και ότι πρέπει να συντρίψουμε τη φοροδιαφυγή" είπε η υφυπουργός.

Για τη συνεργασία των Ανεξάρτητων Ελλήνων με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, η υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης είπε ότι "αυτή η νέα κυβέρνηση οφείλει να σεβαστεί όσους τη στηρίζουν, αλλά και να νιώσει το βάρος ότι σε αυτήν έχουν εναποθέσει το βάρος πολλοί, ακόμη και αυτοί που δεν την ψήφισαν".

Επικριτικός για την τακτική που ακολουθεί η νέα κυβέρνηση, αλλά και με αυτοκριτική για τα λάθη που έκανε το κόμμα του παίρνοντας ορισμένα λανθασμένα, όπως είπε μέτρα, που προκάλεσαν αντιδράσεις στους πολίτες με αποτέλεσμα να οδηγήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, εμφανίστηκε ο βουλευτής Λάρισας της Ν.Δ. Μάξιμος Χαρακοπουλος.

Έκανε λόγο για αόριστες εξαγγελίες της κυβέρνησης, αλλά και για απουσία συγκεκριμένων θέσεων σε ό,τι αφορά σημαντικά στρώματα της κοινωνίας όπως οι αγρότες.

Τέλος, ο βουλευτής Λάρισας επανέλαβε την αντίθεσή του για ορισμένα μέτρα που επέβαλε η κυβέρνησή του από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην απελευθέρωση της αγοράς του γάλακτος, εξαιτίας του οποίου, όπως τόνισε, παραιτήθηκε από αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης.

"Το μέτρο για το γάλα μάς παρουσιάστηκε ως πλάκες του Μωϋσή. Όχι μόνο δεν μειώθηκε η τιμή του, όπως κάποιοι υποστήριζαν, αλλά αντίθετα αυξήθηκε. Ήρθε η ώρα το μέτρο αυτό να επανεξεταστεί και ο ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει στην κατάργησή του όπως ο ίδιος δεσμεύτηκε" ανέφερε.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή