facebook pixel

Βαρουφάκης: μας έβαλαν μαχαίρι στον λαιμό, αλλά το φάρμακο είναι τοξικό

Βαρουφάκης: έλαχε σε εμάς να πούμε το όχι - το δήθεν φάρμακο είναι τοξικό

Τo εξαιρετικά δυσμενές τοπίο στο πεδίο των διαπραγματεύσεων, περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στη Βουλή, αντί, όπως είπε, να αναλύσει τον προγραμματισμό του για την τετραετία.

Ειδικότερα, ο Γιάνης Βαρουφάκης, από το βήμα της Βουλής, τόνισε ότι "από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε", οι δανειστές "μάς έβαλαν το μαχαίρι στο λαιμό, απαιτώντας να υπογράψουμε". 

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι σέβεται τη δέσμευση για το τρέχον πρόγραμμα, αλλά τόνισε ότι "υπάρχει νέα λαϊκή εντολή για αμφισβήτηση του προγράμματος" και ότι πρέπει και αυτή να γίνει σεβαστή. 

Η δική μας πρόταση είναι ότι "ούτε θα σκίσουμε το ισχύον πρόγραμμα, ούτε εσείς θα απαιτήσετε την τυφλή εφαρμογή του, σα να μην έγιναν εκλογές", πρόσθεσε ο υπουργός.

Χαρακτηρίζοντας το μνημόνιο, ο κ. Βαρουφάκης χρησιμοποίησε τους όρους "δήθεν φάρμακο" και "τοξικό", προσθέτοντας ότι "το χειρότερο είναι πως το γνωρίζει ο θεράπων ιατρός, αλλά είναι δεσμευμένος να μας το δίνει". 

"Αν επρόκειτο για ένα πικρό, αλλά θεραπευτικό φάρμακο, θα πρότεινα να το καταπιούμε. Αν πίστευα ότι η υποχώρησή μας, έστω με πόνο, θα έβγαζε κάποια στιγμή την Ελλάδα από την κρίση θα έλεγα να προχωρήσουμε", είπε ο υπουργός, και ξεκαθάρισε ότι "αυτό δε συμβαίνει".

"Επιτέλους κάποιος πρέπει να πει όχι. Έπεσε ο κλήρος και πάλι στη μικρή Ελλάδα. Αυτή είναι η μοίρα μας", ανέφερε -εμφανώς φορτισμένος- για να επαναλάβει το αίτημά του "να μας δοθεί ο χρόνος για να καταθέσουμε τις προτάσεις μας".

Μιλώντας για τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι "όσο κι αν αληθεύει ότι ολιγώρησαν στις μεταρρυθμίσεις, η αλήθεια είναι ότι το πρόγραμμα ήταν καταδικασμένο να αποτύχει όποιος και αν το εφάρμοζε".

Υπενθύμισε ότι, την Τρίτη, έρχεται στην Ελλάδα ο γ.γ. του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, για να βοηθήσει την κυβέρνηση με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που ετοιμάζει, σχολιάζοντας ότι δεν έχει πρόβλημα σε αυτό να συμπεριληφθούν και δεσμεύσεις του μνημονίου με τις οποίες συμφωνεί, φτάνει να καταργηθούν το 30% των δεσμεύσεων του προγράμματος που η κυβέρνηση κρίνει απαράδεκτες.

Για την τρόικα, επανέλαβε τη θέση του ότι έχει τελειώσει. "Τέλος στην τρόικα", είπε, εξηγώντας ότι δεν εννοεί τους τρεις θεσμούς των δανειστών, αλλά το κλιμάκιο των τεχνοκρατών που έρχεται στην Ελλάδα με λογική αποκιοκρατική. "Αυτό τελείωσε", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Την Τετάρτη, στο Eurogroup "θα είμαι κλεισμένος στις απίστευτα δυσάρεστες αίθουσες των Βρυξελών, έχοντας στο μυαλό μου ότι εκπροσωπώ όχι μόνο το 40% των πολιτών που μας ψήφισαν, αλλά και το 60% που δεν μας ψήφισε", δεσμεύτηκε ο υπουργός. "Θα κρατώ το ευρωπαϊκό καθήκον να βρούμε λύση. Θα κρατώ την αγωνία του Κωνσταντίνου Καραμανλή να μας βάλει στην Ε.Ε. Τη σκληρή αλλά χρήσιμη κριτική του  ΚΚΕ για τα ευρωπαϊκά καρτέλ", είπε και πρόσθεσε:

"Πάνω από όλα, θα έχω στο μυαλό μου το μάθημα του Ανδρέα Παπανδρέου, ότι τον yes man δεν τον σέβεται κανένας". Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν θα είναι ούτε no man, αλλά "θα πασχίσω να πω το ναι σε κάθε έντιμη λύση που δεν ρίχνει την Ελλάδα στην κρίση".

Απευθυνόμενος, τέλος, στην αντιπολίτευση, ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε: "θέλω να πιστεύω ότι δεν θα υπάρχει στο κοινοβούλιο ή εκτός αυτού ψυχή που θα λειτουργήσει όπως οι μαυραγορίτες της κατοχής που προσεύχονταν βάστα Ρόμελ".

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή